Nasdaq’tan finansal suçlarla mücadele hamlesi

Nasdaq, finansal suçlarla mücadele şirketi Verafin’i 2,75 milyar dolara satın alacak. Satın alım Nasdaq’ın yeni teknoloji hamlesi olacak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nasdaq Inc. bankaların kara para aklama ve dolandırıcılık faaliyetlerini tespit edebilmesi için yapay zeka (AI) kullanan bir yazılım şirketi, Verafin’i, şirketlerden Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, 2,75 milyar dolara satın alacak.

Anlaşma tamamlanırsa, Verafin’in alımı, New York merkezli Nasdaq’ın son on yıldaki en büyük anlaşması olacak ve teknoloji şirketini bünyesine dahil ederek, ana faaliyet alanını çeşitlendirecek. Anlaşmanın önümüzdeki yılın ilk dönemlerinde tamamlanması bekleniyor. Anlaşma düzenleyicilerin onayına sunulacak ve diğer yükümlülükler yerine getirilecek.

İki şirketten yapılan açıklamada Verafin’in suç karşıtı teknoloji araçlarının, ABD’de 2,000’den fazla finansal kurum tarafından kullanıldığı söylendi. Bu kurumların birçoğu küçük bankalar ve kredi birlikleri.

 2003 yılında kurulan Verafin, Kanada merkezli. Nasdaq halihazırda, dünya çapında borsa yöneticileri tarafından, piyasa manipülasyonunu tespit etmek için kullanılan yazılımları sağlıyor ve son dönemde, bankaların muhtemel kara para aklama faaliyetlerini araştırmaları için bir ürün sundu. 

Verafin’i satın alarak, Nasdaq şirketin teknolojisini daha büyük bankalara ve küresel bir müşteri yelpazesine sunmayı amaçlıyor.
Anlaşma düzenleyicilerin kara para aklama faaliyetlerini engelleme çabalarının yükseldiği bir dönemde gündeme geldi. 2019 yılında, dünya çapında otoriteler, kara para aklama faaliyetlerine toplamda 8,1 milyar dolarlık ceza verdi. Bu da, yazılım sağlayıcısı Encompass’a göre, bir önceki yıl verilen cezaların neredeyse iki katı oldu.

Nasdaq CEO’su Adena Friedman, “bankalar bu sorunu teknolojiyle çözmek için giderek daha fazla baskı altında kalıyor” dedi. Nasdaq’tan yapılan açıklamada, alımın mevcut nakitle ve kredi kullanarak yapılacağı söylendi. Şirketin hisseleri bu yıl %16 yükseliş gösterdi. Bunun nedeni piyasa işlemlerindeki artış oldu ve şirketi anlaşmalarda daha güçlü bir pozisyona taşıdı.

Apple ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan bir menkul değerler borsası olarak bilinse de, Nasdaq son yıllarda satış verileri ve yazılım gibi daha istikrarlı getirileri olan şirketlere yöneldi. 

Borsa alanında kar marjları, rekabetin yüksek olması nedeniyle oldukça dar. Aynı zamanda getiriler, işlem hacmindeki öngörülemez dalgalanmalardan oldukça fazla etkileniyor. Nasdaq’ın net getirisinin neredeyse dörtte üçü borsadan değil, şirketlerden geliyor.

Friedman, Nasdaq’ın teknoloji ve veri alanına geçişini, 2017 yılında CEO pozisyonuna gelişiyle hızlandırdı. CEO’nun gerçekleştirdiği hamleler arasında 2017 yılında, veri sağlama şirketi eVestment’ın satın alımı da yer aldı. 

Gerçekleştiği takdirde, Verafin’in satın alımı Nasdaq’ın 2008 yılında tamamlanan, borsa yönetim şirketi OMX AB’nin 3,7 milyar dolara satın alımından bu yana en büyük anlaşması olacak.

 

ECB'den ekonomide dijitalleşmeye destek

 

Banka şubelerinin geleceği nasıl olacak?

 

Şirketler pandemi yönetimine ‘erkek işi’ diyor