Moody's'ten Türk bankaları için önemli uyarı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, aralarında Türk bankaların da olduğu gelişmekte olan ülke bankalarına, "ABD'deki faiz artışları yüksek ölçüde dolarize gelişen piyasa bankalarını vurabilir" uyarısı yaptı.

Amerikan merkez bankası Fed'in faiz artırımına başlayacağı mart ayına sayılı günler kala uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten gelişmekte olan ülke bankalarına uyarı geldi. 

Moody's, en çok gelişmekte olan ekonomiler arasında Latin Amerika ve gelişmekte olan Avrupa'daki bankaların en yüksek dolarizasyona maruz kaldığını ve bunun bankaları daha zayıf yerel para birimlerine karşı savunmasız hale getirdiğini bildirdi..

Moody's, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasının, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını yavaşlatması, ülkelerin para birimlerini ve ekonomik büyümeyi zayıflatması ve yüksek oranda dolarize edilmiş bankalarda potansiyel olarak kredi riskini tetiklemesi muhtemel olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin döviz mevduatının yükselmesi bekleniyor

Moody's analistleri, "Bilançolarında büyük miktarda döviz kredisi ve mevduatı olan bankalar, yerel para biriminin değerinde keskin bir düşüş olduğunda kredi kayıplarındaki artışa ve kârlılıkları ve likiditeleri üzerindeki baskıya karşı savunmasızdır. Korunmasız borçluların yabancı para kredilerini geri ödemeleri zorlaşıyor ve mudiler fon çekmeye eğilimli. Merkez bankalarının dolar açığı olan bankaları kurtarmak için yetersiz döviz rezervlerine sahip olması durumunda, yüksek dolarizasyon kriz zamanlarında finansal istikrarı da tehdit ediyor" dedi.

Raporda yer alan tahminlere göre yüksek enflasyonla ve kurdaki değer kaybıyla mücadele eden Türkiye’de de döviz mevduatın toplam mevduata oranının 2022 sonuna kadar %65’e yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de döviz mevduatı 2020’nin sonunda %47, geçen yıl %63 seviyesindeydi.

Üç ülkeden biri: Türkiye

Avrupa’da, Türkiye, Azerbaycan ve Belarus en fazla dolarizasyonun olduğu üç ülke konumunda.

Moody’s, “Kur riskine karşı koruma altında olmayan yabancı para kredilerinin ödenmesi gittikçe zorlaşıyor ve mevduat sahipleri fonlarını çekmeye eğimli hale geliyor. Merkez bankalarının, bankaların dolar zararlarını kapatmak için yeterli rezervlerinin olmaması durumunda kriz döneminde yüksek dolarizasyon aynı zamanda finansal istikrara karşı tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullandı. 

Moody's, Asya Pasifik'te nispeten düşük ve Afrika'da ılımlı olsa da, dolar mevduatının Latin Amerika, gelişmekte olan Avrupa ve eski Sovyet ülkelerindeki bankalar arasında en yüksek olduğunu belirtti. Körfez ülkelerindeki yüksek risk, güçlü döviz rezervleriyle dengeleniyor.

Tahvil piyasası FED’in önünü açtı

 

Fitch'ten, Fed için bilanço tahmini

 

ABD'nin eski Hazine Bakanı'ndan Fed'e 'şahin' öneri