Kredi kartları karbon ayak izini hesaplayacak

Mastercard, bankalar aracılığıyla kredi kardı müşterilerine harcama kategorilerinde satın almalarının yarattığı karbon emisyonunun anlık görüntüsünü vermeye hazırlanıyor.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mastercard İsveçli fintek şirketi Doconomy ile yürüttüğü ortak bir projeyle satın alınan ürünler üzerinden karbon ayak izini takip etme seçeneği oluşturuyor. Karbon ayak izi hesaplaması uygulama programıyla entegre edilerek dünyanın dört bir tarafındaki bankalara sunulacak.

Ödeme şirketinin söz konusu hamlesi Kovid-19’un tüm dünyada sürdürülebilirlik uygulamalarını düşünmesi konusunda ilham yarattığı bir dönemde gerçekleşti.

Finextra’nın haberine göre Mastercard tarafından 24 ülkeden 25.000'den fazla kişi üzerinde yapılan bir anket, katılımcıların %54'ünün karbon ayak izlerini azaltmayı artık daha önemli gördüğünü gösteriyor. Anket katılımcıları arasında Z kuşağının %58'i ve Y kuşağının %65’i eylemlerinin çevreyi geniş çapta etkileyebileceği konusunda daha bilinçli hale geldiğini gösteriyor.

Mastercard ve Doconomy’nin oluşturduğu hesaplamalar bağımsız Aland Endeksi’nin rakamlarıyla destekleniyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre karbon ayak izi uygulaması kolay anlaşılırlık sağlamak amacıyla üretilen karbondioksiti emmek için gereken ağaç sayısı veya daha sürdürülebilir bir yaşama dair ipuçlarıyla gibi bankaların ekleyeceği içeriklerle desteklenebiliyor.

Müşteriler ayrıca Mastercard’ın orman restorasyonu projesi “Paha Biçilemez Gezegen Koalisyonu”na bağış yapabiliyor veya bağış için kartlarındaki puanlarını kullanabiliyor.

Mastercard'ın Baş Dijital Sorumlusu Jorn Lambert konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

"Mastercard Karbon Hesaplayıcısı, tüketicileri satın aldıkları karbon ayak izi hakkında bilgilendirme yapar. Böylece müşteriler daha dikkatli harcama kararları alabilir ve orman restorasyonu için katkıda bulunabilir. Sürdürülebilirliği işimizin dokusuyla birleştirerek, çevre için olumlu bir değişim yaratmak amacıyla ağımızın gücünü ortaya çalışıyoruz ve milyarlarca tüketiciye ve iş ortağına ulaşmayı hedefliyoruz."

Yatırım devleri ESG fonlarından vazgeçmiyor

 

Finans yöneticileri dijital varlıkları görmezden gelemez

 

Ekonominin yeni gündemi sürdürülebilir normalleşme