BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYatırım devleri ESG fonlarından vazgeçmiyor----

Yatırım devleri ESG fonlarından vazgeçmiyor

Yatırım devleri ESG fonlarından vazgeçmiyor
13 Nisan 2021 - 17:37 www.finansgundem.com

ESG fonlarının Kovid krizi sonrasında performansını düşürmesi fonlara ilişkin desteğin azalması endişelerine neden oldu. Ancak uzun vadede başarı bekleyen BlackRock gibi dev firmalar sürdürülebilirlik fonlarından vazgeçmiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

BlackRock'un en son piyasa yorumuna göre, sürdürülebilirliğin etkisini yakın vadeli yatırım getirilerine göre değerlendirmek yanlış. Diğer fon şirketleri de aynı şekilde, son aylarda yüksek ESG (çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyet) notlarına sahip hisse senetlerinin nispeten düşük performansına çok fazla değer biçmenin bir hata olacağını vurguladılar. Fon şirketleri uzun vadede hikayenin geçerliliğini koruduğunu konusunda ısrar ediyorlar.

Buna karşın Financial News’in haberine göre kısa vadeli performanslardan vazgeçmek fon şirketlerinin bir yıl öncesinde verdikleri izlenimle uyuşmuyor. Pandeminin etkilerini hissettirmesinin ardından, ESG hisse senetleri piyasa kargaşası sırasında ne kadar iyi performans gösterdiklerini ve bu dayanıklılığın yatırımcılar için sürdürülebilirliğin değerinin altını nasıl çizdiğini vurgulayan basın bültenleri yayınlamak için birbirleriyle yarışıyorlardı.

Örnek vermek gerekirse BlackRock, geçen yılın ilk çeyreğinde MSCI'nın tüm bölgelerdeki 17 sürdürülebilir endeksinden 15'inin geniş pazardaki benzer endeksleri geride bıraktığını açıklamıştı. BlackRock CEO’su Larry Fink, diğer CEO'lara gönderdiği mektupta, 2020 boyunca, küresel çapta seçilen sürdürülebilir endeks tercihlerinin ana endekslerinden %81 daha iyi performans gösterdiklerini yazmıştı.

Financial News Yazarı David Wighton sürdürülebilirlik alanındaki sektörün riskli bir pazarlama stratejisi uyguladığını savunuyor. Zira sürdürülebilirlik odaklı endekslerin performanslarının bir kısmını zaman içerisinde tersine çevirmesi muhtemel. Piyasadaki toparlanma sırasında, yüksek ESG notlarına sahip birçok hisse senedi, daha düşük puanlı rakiplerini geride bıraktı. Bu sırada, bazı sürdürülebilir endeksleri ise geçen yıl başladıkları yere kıyasla geride kaldılar.

Mart ayındaki borsa çöküşünden bu yana birçok ESG endeksi ana endekslere göre daha zayıf performans gösterdi. MSCI'nın ESG endekslerinin çoğunluğu (19 endeksten 11'i) 31 Mart'a kadar olan dönemde düşük performans gösterdi. S&P'nin Global 1200 ESG Endeksi ana endeksin yaklaşık %1 puan gerisinde kaldı.

Tüm bu olumsuz istatistiklere rağmen finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre MSCI, tüm ESG endekslerinin üç yıllık performansta hala ana endeks fonlarının önünde olduğuna işaret ediyor. MSCI analizi, mart ayına kadar olan yılda bile, ESG faktörünün tüm endekslerde pozitif yansıdığını belirtiyor. Söz konusu yorumlara göre ESG hisseleri hala daha düşük riskli ve riske göre ayarlanmış getirili olarak değerlendirilebilir.

Wighton’ın ifadelerine göre sektördeki bazı isimler, uzun süreli düşük performans olması durumunda sürdürülebilir yatırımı destekleme çabalarını engelleyebileceği konusunda endişe ediyor. Ancak Financial News yazarı sektöre ilişkin fon şirketleri yorumlarının değişmesi ihtimalini mümkün görmüyor. Wighton’a göre kısa vadeli hareketlere ilişkin ilgisizlik yorumlarına rağmen fonların performansının düzelmesi durumunda ESG destekçileri fon performanslarına ilişkin desteklerini paylaşmaya devam edecek.

Varlık fonundan yenilenebilir enerji yatırımı

 

Ekonominin yeni gündemi sürdürülebilir normalleşme

 

Goldman Sachs: ESG fonları tercih olmaktan çıktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)