BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinans yöneticileri dijital varlıkları görmezden gelemez----

Finans yöneticileri dijital varlıkları görmezden gelemez

Finans yöneticileri dijital varlıkları görmezden gelemez
13 Nisan 2021 - 17:55 www.finansgundem.com

Finans yöneticilerinin dijital varlık stratejisi geliştirme zamanı geldi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılı başlayalı henüz birkaç ay olsa da finans dünyası yılın anahtar kelimesini belirlemek için acele ediyor. Şimdi herkes non-fungible (dönüştürülemez) tokenlerdan yani NFT’lerden bahsediyor. NFT’ler ise blockchain teknolojisi üzerinden doğrulanan ve kripto paralarla satın alınan dijital varlıklar. Bazı uzmanlar NFT’lerin geçici bir heves olduğunu öne sürse de, dünyanın sermaye yöneticileri bu fikri onaylama konusunda aceleci olmamalı.

NFT’ler yüksek miktarda mantıksız heyecanı tetiklemiş olsa da, inkar edilemez bir yönleri de var: Otantik olması. Yüz milyonlarca varlığın sermaye piyasalarına akışı, bazı varlık yöneticilerine şeker dükkanındaki bir çocuk gibi hissettirebilir. Ancak ortalama varlık yöneticisinin dijital varlıklarla ilgili açık bir stratejisi yok. Forbes’un haberine göre, bu durumun hızla değişmesi gerekiyor.

Hiç kimse NFT’lerin bu kadar hızlı bir şekilde gündeme oturacağını tahmin etmiyordu. 2020’nin aralık ayında, sermaye piyasalarının Bitcoin ve Ethereum gibi dijital varlıklar konusunda belirgin bir stratejiye ihtiyacı olacağı söyleniyordu. Bu alana yönelik ilgi şubat ayının ilk günlerinde büyüdü. finansgundem.com'un derlemesine göre, aynı dönemde de Lindsay Lohan bazı sanat eserlerini NFT olarak sattı ve mart ayının ilk günlerinde sanatçı Beeple’ın Christie’s müzayede evinde NFT olarak satılan eserinin 60 milyon doların üzerinde alıcı bulması da ilgiyi tetikledi.

NFT’ler gerek sanat eseri gerek video dosyaları olsun dijital pasaportlarla korunuyor. Blockchain ve dağıtık hesap defteri (DLT) teknolojisi ortaya çıkmadan önce, finans piyasaları fiziksel ve dijital varlıklarda tam güvenlik ve otantikliği tesis edemiyordu. Tam da bu nedenle varlık yöneticileri, NFT’leri görmezden gelemez. Varlık yönetimi sektörünün dijital varlıkların yükselişine hazır olup olmadığı ise tartışmaya açık.

Avrupa ve Asya’da her beş varlık yöneticisinden dördü (%78) geçtiğimiz yıl geleneksel iş modellerinde değişiklik planları bulunmadığını söyledi. Birçoğu gelişen teknolojiler ve dijital varlıklara yatırım yapma konusunda strateji geliştirmeye çekimser yaklaşıyor. Ancak dijital varlıklar alanında varlık yöneticileri için dev fırsatlar var. Bu varlık sınıfı ise varlık yöneticileri için neredeyse 78 trilyon dolarlık büyüme potansiyeli taşıyor.

Blockchain ise bu varlıkları bankacılık sektörüne taşıyarak oyunun kurallarını değiştirebilir ve dijital varlıkların değerlemesi, depolanması ve kalibrasyonu için bir mekanizma yaratabilir. Küçük ancak giderek artan sayıda Finans danışmanı, dijital varlıkları çalışmalarına dahil etmek istiyor. Finans danışmanlarının %9,4’ü 2021 yılında müşteri portföylerinin bir kısmını kripto paralara ayırıyor. Bu rakam ise geçtiğimiz yıl %6,3 seviyesindeydi.

Dijital varlıkların yükselişinden maksimum faydayı sağlamak ve yatırımcıların ilgisini çekmek önemli yetenek ve teknoloji yatırımları gerektirecek. Dijital varlıklara yönelik bir strateji, müşterilerin kolaylıkla dijital varlıkları satın alıp depolayabildiği dijital cüzdanlar oluşturmakla başlayabilir. Varlık yöneticileri şimdi harekete geçmeli.

Yatırım devleri ESG fonlarından vazgeçmiyor

 

Enflasyon uyarısı yapan ünlü ekonomist ayrılıyor

 

Deutsche Bank artık Avrupa’nın ‘hasta bankası’ değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)