Konut piyasası hala satıcıların kontrolünde

ABD konut piyasası çalkantılı seyrini sürdürüyor. Fed’in rekor faiz artırımlarıyla dönüş sinyalleri verse de, piyasaya hala satıcıların hakim olduğu gözleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek ipotek oranları, artan enflasyon ve ekonomik belirsizliğin birçok alıcıyı piyasanın dışına itmesi nedeniyle konut piyasası son aylarda önemli ölçüde değişti. Ülkenin en büyük 100 konut piyasasının ev alıcılarını ne kadar desteklediğini ölçmek için temel konut piyasası ölçümlerini analiz eden bu ayın Knock Alıcı-Satıcı Piyasası Endeksi'ne (Knock Buyer-Seller Market Index) göre de satıcılar, ABD genelindeki çoğu piyasada hala üstünlüğe sahipler.

Ağustos ayı verilerine göre, geçen yılla kıyaslandığında konut satışlarının yüzde 38 oranında düşmesine, stokların yüzde 5,5 oranında yükselmesine ve pazardaki gün sayısının yüzde 50 oranında artmasına rağmen endeks, ülkenin en büyük 100 konut piyasasının 71'inin hala satıcı piyasası olarak kaldığını gösteriyor.

Forbes’tan Brenda Richardson’ın haberine göre, alıcı pazarlarının sayısında da artış gözleniyor. Temmuz ayında üçten yediye çıkarak iki katından fazla artan alıcı pazarlarının sayısı, Kaliforniya'dan Arizona ve Utah'a kadar yayılıyor. Geri kalan pazarların ise ne satıcılar ne de alıcılar için herhangi bir avantaj sağlamadığı ve nötr seyrettiği gözleniyor.

Konut piyasası sıfırlamadan geçiyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Knock Kurucu Ortağı ve CEO’su Sean Black, “Genel fikir birliği, konut piyasasının çok ihtiyaç duyulan bir sıfırlamadan geçtiği yönünde olsa da, ki bu birçok ev alıcısı için öngörülebilir gelecekte daha fazla seçeneğe ve daha az rekabete sahip olacaklarına dair hoş bir haber anlamına geliyor, tüm piyasalar maalesef aynı eğilimleri göstermiyor” diyor.

Black, “Gerçekte, ABD'de, özellikle Doğu ve Güney bölgelerinde, satışlardaki yavaşlamaya ve ev fiyatlarındaki artış ivmesinin yavaşlamasına rağmen birçok pazarın satıcıları tercih etmeye devam ettiği gözleniyor” şeklinde konuşuyor. Bu da, konut piyasasında kontrolün hala satıcıların elinde olduğunu kanıtlıyor.

Satıcıların kontrolündeki 10 pazar

Ağustos ayında satıcılar için en uygun 10 pazarın yarısı Güney'de, üçü Doğu'da ve ikisi ise Orta Batı'da yer alıyor. Kuzey Carolina, Fayetteville, üst üste ikinci ay ülkedeki en uygun satıcı pazarı olarak göze çarpıyor. Akron, Ohio ikinci sırayı alırken, onu Kuzey Carolina, Winston-Salem; Cleveland; Siraküza, New York; Rochester, New York; Hartford, Connecticut; Greensboro, Kuzey Karolina; El Paso, Teksas ve Columbia, Güney Karolina izliyor.

En dayanıklı konut piyasaları, ülkedeki en düşük konut fiyatlarından bazılarına sahip olanlar olarak öne çıkıyor. Satıcıların hakim olduğu 10 pazarın sekizinde, ortalama ev fiyatı 250.000 dolar ve altında seyrediyor ve bu, ABD'deki ortalama ev fiyatı olan 390.000 dolardan oldukça düşük bir rakama karşılık geliyor. Evlerin piyasada kalma süresine göre bakıldığında ise Hartford, Connecticut (23 gün) ve Columbia, Güney Carolina (18 gün) dışında, bir evin piyasada geçirdiği süre 18 günlük ulusal ortalamanın oldukça altında seyrediyor.

225.000 dolarlık ortalama satış fiyatıyla Fayetteville, ülkedeki en düşük fiyatlı konut piyasaları arasında yer alıyor. Fayetteville, evlerin piyasada kalma süresi bakımından Ağustos ayı içindeki 7 günlük ortalamasıyla da ülkenin en sıcak pazarları arasında yer alıyor. Fayetteville ayrıca, Ağustos ayında ev satışlarında yıllık bazda yüzde 56'lık bir artış göstererek ulusal bazda satışlarda yaşanan çift haneli düşüş eğilimini de aşıyor. Fayetteville'in konut stoğunun ise geçen Ağustos ayına göre yüzde 21 oranında düşerek 447'ye gerilediği gözleniyor. Bu rakam neredeyse herhangi bir büyük konut piyasasının en düşük konut stoğuna karşılık geliyor.

Ulusal bazda konut piyasasında yaşanan soğuma trendini alt üst edenler ise Akron ve Cleveland olarak öne çıkıyor. İki bölge de geçen Ağustos ayına kıyasla bu Ağustos ayında satıcılar için daha avantajlı pazarlar olarak öne çıkıyor.

Ülkenin satıcılar için şimdiye kadar gördüğü en uygun konut piyasalarından bazılarına ev sahipliği yapan Batı bölgesinin ise Ağustos ayında soğumaya devam ettiği gözleniyor. Batı Amerika’da yer alan on pazarın sıralaması ise şu şekilde: San Francisco; Salt Lake City; Phoenix; San Diego; San Jose; Los Angeles; Fresno, Kaliforniya; Las Vegas ve Boise, Idaho ve New Orleans.

Alıcılar için en uygun pazarlar

San Francisco, ilk 10 alıcı pazarı arasındaki tek pazar olarak göze çarpıyor ve ülke çapında Ağustos ayında ev fiyatlarının düştüğü dört pazardan biri olarak öne çıkıyor. 1,1 milyon dolarla San Francisco, hala herhangi bir büyük şehrin en yüksek ikinci ortalama ev fiyatına sahip pazarı konumunda bulunuyor. En iyi alıcı pazarlarının geri kalanında ise ev fiyatları ulusal ortalama olan yüzde 8'lik artıştan daha yavaş yükseliyor.

Alıcıların lehine olan bir başka işaret ise en büyük 10 alıcı pazarından biri olan Fresno, California hariç tüm pazarlardaki gün sayısının, pazarın 18 günlük ulusal ortalamasını aşması. San Francisco, Salt Lake City, Phoenix ve San Jose'de bir evin pazarda geçirdiği sürenin ise geçen Ağustos ayına göre ikiye katlandığı gözleniyor.

Piyasanın 2023 Ağustos ayında dengeyi bulması bekleniyor

Endeksin tahmin bileşenine dayalı olarak, konut piyasasının Ağustos 2023'te satıcı ve alıcıları eşit oranda kayırması bekleniyor. Bu durum, alıcılar için son yıllarda görülen en uygun ulusal piyasayı anlamına gelebilir.

Satıcılar için, 2023'te evlerini listelemek için en uygun ayların Mart, Nisan ve Mayıs ayları olması bekleniyor. Mart ayı ulusal endeks değerinin genel olarak satıcılar için Ağustos ayına göre biraz daha olumlu olacağı tahmin edilirken, önümüzdeki yıl Haziran ayından itibaren daha fazla piyasanın alıcıların lehine dönmesi öngörülüyor.

En büyük 100 konut piyasasından 19'unun 2023 yılı Ağustos ayında alıcıların lehine olacağı tahmin ediliyor. Bu da satıcıların liste fiyatından daha düşük bir fiyatı kabul etme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Bu pazarları şu şekilde sıralamak mümkün: Austin, Texas; Boise, Idaho; Charleston, Güney Karolina; Charlotte, Kuzey Karolina; Colorado Springs, Colorado; Denver; Fresno, Kaliforniya; Jacksonville, Florida; Las Vegas; Los Angeles; Nashville; New Orleans; Phoenix; Portland, Oregon; Riverside, Kaliforniya; Salt Lake City; San Diego; San Jose, Kaliforniya ve San Francisco.

Daha fazla pazar yavaş yavaş alıcılara kaydığı için, ortalama ev fiyatının 2023 yılı Ocak ayında 385.000 doların üzerine çıkması bekleniyor. Daha sonra yeniden yükselmeye başlaması ve 2023 yılı Haziran ayında bu rakamın 401.000 dolara ulaşması öngörülüyor. Fiyatların önümüzdeki yazın kalan aylarında biraz düşmesi beklenirken, 2023 yılı Ağustos ayında 397.000 dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

ABD’de bekleyen konut satışlarında düşüş sürüyor

 

ABD'de yeni konut satışları ağustosta beklentilerin aksine arttı

 

ABD'de konut fiyatlarında artış hızı yavaşladı

 

ABD'de 2. el konut satışları 7 aydır düşüyor

 

Ekimde açıklanıyor: Ucuz konutta ikinci aşama!

 

Ruslar nakit parayla konut almaya başladı