BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRuslar nakit parayla konut almaya başladı----

Ruslar nakit parayla konut almaya başladı

Ruslar nakit parayla konut almaya başladı
27 Eylül 2022 - 09:57 www.finansgundem.com

Batı ülkelerinin ambargosu nedeniyle Türkiye’ye yönelin ve gayrimenkul yatırımlarına hız veren Ruslar ipotekli konut satışı yerine nakit parayla alım yapmaya başladı

FİNANSGUNDEM.COM

Rusların nakit parayla daha sık gayrimenkul satın almaya başladığı kaydedildi. Rusya’nın en büyük gayrimenkul danışmanlık hizmetlerinden Etazhi şirketinin verilerine göre, ülkede ipotekli konut satışlarında düşüş yaşanırken, tüketicilerin nakit parayla konut satış taleplerinde yüzde 11’lik artış meydana geldi.

Şirket uzmanları, mülk sahiplerinin duygularına yenik düşerek enflasyona karşı korunmak için birikimlerini gayrimenkule yatırmaya karar verdiğini belirtirken, bazı konut projelerinde yüzde 40’lara varan indirimlerin de birikimini daireye yatırmak isteyen tüketicileri cezbettiğinin altını çizdi.

İkinci el konut piyasasındaki talebin önümüzdeki günlerde keskin bir şekilde artabileceğini ifade eden Etazhi uzmanları, emlak piyasasında nakit para kullanan alıcıların sayısında artış yaşandığını, bu durumun Moskova ile birlikte bölgelerde de gözlemlendiğini açıkladı.

Rusya Federal Kadastro, Tapu ve Haritacılık Servisi (Rosreestr), ülkenin başkenti Moskova’da konut alımına yönelik ipotek işlemlerinin sayısının 2022 yılının sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 azalarak 6 bin 600 adede gerilediğini bildirmişti.

Rosreestr Moskova Müdürlüğü tarafından yayınlanan raporda, ağustos ayında 9 bin 300 ipotekli konut satış sözleşmesinin kayıt altına alındığı belirtilirken, bu rakam ağustos 2021’e göre yüzde 14 daha az olarak belirlendi.

Servisin Moskova Müdürlüğü Başkanı İgor Maydanov, mayıs ayında konu hakkında yaptığı açıklamada ipotekli konut hacimlerindeki artışın mayıs ayında toparlanmaya başladığını söylerken, “Bu durum ağustos ayında da devam etti. Kayıtlı ipotek sayısı üç ay içinde yaklaşık yüzde 57 oranında arttı” diye konuştu.

Raporda, Rusya’nın başkenti Moskova’nın hükümetin sunduğu tercihli ipotek hacmi açısından Rus bölgeleri arasında lider konumunu koruduğu vurgulanırken, ekonomiden sorumlu başkent belediyesi başkan yardımcısı Vladimir Yefimov, ağustos ayındaki hacimlerin 40,1 milyar rubleye ulaşarak temmuz 2021’den bu yana rekor kırdığını, Moskova’nın Rusya’nın toplam tercihli ipotek hacminin yüzde 30,5’ini oluşturduğunu ekledi.

SEFERBERLİK KARARI SONRASI YÜZDE 40 ARTTI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz hafta içi ilan ettiği kısmi askeri seferberlik ve 300 bin rezerv askerin silah altına alınacağı gelişmesinin ardından Rusya'da ayrılan ve büyük çoğunluğu Türkiye'ye gelen Rus vatandaşlarının konut talebi bir haftada yüzde 40 arttı. Sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde Rus vatandaşlarına konut satışının artacağını ifade etti.

8 AYDA 8 BİN KONUT ALDILAR

Ülke genelinde ocak-ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışı 45 bini aştı. Ruslar 8 bin 155 konut ile ilk sırada yer alıyor. 2021’de Ruslar Türkiye’den toplam 5 bin 379 konut almıştı. Bu sayı 2020’de 3 bin 78 olarak kayıtlara geçti. Bu yıl içinde değişim ise nisan ayında başladı. Ülke uyruklarına göre yapılan sıralamada Rusya geçmiş dönemde İran ve Irak’tan sonra 3. sırada yer alırdı. Bu yıl nisan ayında ise Rusya yüzde 186.6 artışla zirveye yerleşti ve hâlâ zirvedeki yerini koruyor. Ocak-ağustos döneminde yabancıların Türkiye’den konut aldığı illere baktığımızda ise İstanbul 17 bin 779 konut ile ilk sırada. İstanbul’u 13 bin 71 konut ile Antalya, 2 bin 261 konut ile Mersin, 2 bin 118 konut ile Ankara, 1.326 konut ile Bursa izliyor.

Kısmi seferberlik sonrası Rusya'dan Antalya'ya akın

 

Sınırların kapanmasından korkan Ruslar, Türkiye'ye kaçıyor

 

Rus oligarkların mülklerine el konacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)