Koç Holding'e Çinli rakip

Çinli Haier Group Corporation, Koç Holding’in Avrupa’daki merkez üssü Romanya’da 50 milyon euro yatırımla buzdolabı fabrikası kuruyor.

CÖMERT YILDIZ – FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Aralarında GE, Hoover, Hotpoint, Fisher & Paykel gibi 7 küresel devi bünyesinde barındıran dünyanın en büyük beyaz eşya ve ev elektroniği devi Çinli Haier Group Corporation, Koç Holding’e rakip oluyor. 16.3 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en önemli şirketlerinden biri olan Çinli dev, Romanya’nın Prahova kentinde buzdolabı fabrikası kuruyor. 50 milyon euroya mal olacak tesisle Çinli dev, Romanya’daki ilk fabrikasını da kurmuş olacak.

Romanya, beyaz eşyada Türk devi Koç Holding’in Avrupa’daki merkez üssü. Koç Holding’in beyaz eşyadaki amiral gemisi Arçelik, 2002 yılında Romanya’nın lider buzdolabı markası Arctic’i satın almış ve ülkedeki en büyük üretici olmuştu. Yıllık 2.6 milyon adetlik buzdolabı üreten Arctic, 2005 yılında sandık tipi derin dondurucu üretim hattı devreye almıştı. 2013’te Arctic, Gaesti fabrikasındaki yeni buzdolabı üretim hattının resmi açılışını, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile gerçekleştirmişti.

ABD'li moda devi satıldı

Avrupa Merkez Bankası, geçen yıl kâr etti