Kissinger: ABD-Çin savaşı, dünya için felaket olur

ABD ve Çin arasındaki sürtüşme hız kesmeden sürüyor. Bu çatışmacı ilişki daha çok ABD olmak üzere her iki ülkeye de yaramıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Çin arasındaki hesaplaşma birçok alanda sürüyor. Yıllardır söylenen yeni dünya düzeninin temellerinin atıldığı bu dönemde, ABD ve Çin arasındaki gerginlik özellikle ABD’ye yaramıyor.

MarketWatch’tan Chris Matthews’ın haberine göre, ABD’li diplomat, siyaset bilimci ve politikacı Henry Kissinger, ABD ve Çin arasındaki bu ilişkiye eleştirel bir gözle bakıyor. ABD’nin Çin’e yönelik uyguladığı politikayı yanlış bulduğunu bir süredir dile getiren Kissinger, bu iki ülke arasında çıkacak olası bir savaşın sonuçlarının I. Dünya Savaşı’ndan daha kötü bir küresel felakete neden olabileceği noktasında uyarıda bulunuyor.

ABD’nin Çin’e yönelik politikası hatalı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Dış İlişkiler Konseyi’nde konuşan Kissinger, Trump ve Biden yönetimleri sırasında ABD’nin Çin’e yönelik dış politikasını ‘aşırı çatışmacı’ olarak nitelendiriyor ve eleştiriyor. Kissinger, iki süper gücün de bu tutum yerine dünyadaki temel tehlikelerden kaçınmak için iş birliğine odaklanması gerektiğini savunuyor.

‘Yüzleşme’ unsuru iki tarafa da zarar veriyor

Eski ABD Başkanı Richard Nixon döneminde başlayan ve dört başkanlık dönemi boyunca uygulanan Çin’e yönelik dış politikadaki başarının bugün de geçerli olabileceğini belirten Kissinger, iki tarafın da iki ülkenin çıkarlarına hizmet eden bir dünya düzeni oluşturma noktasında birlikte çok iyi çalışabileceklerini iddia ediyor. Ancak Trump ile başlayan ve bugün Biden yönetimiyle devam eden ‘yüzleşme’ unsurunun ilişkilerin merkezine oturduğunu ifade eden Kissinger, bunun iki ülkeye de bir fayda sağlamayacağını söylüyor.

Dünya için büyük bir yıkım olur

Biden yönetiminin Çin ile, bugün dünyanın karşı karşıya olduğu temel tehlikelere odaklanabilecek bir diyalog düzeyi kurmaya çalışması gerektiğini savunan Kissinger, “Dünyadaki ezici tehlikelerden biri, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi iki yüksek teknoloji ülkesinin arasındaki bir savaşın, tüm dünyaya etkisinin I. Dünya Savaşı'ndan bile daha derin bir yıkım yaratacak olmasıdır” diyor.

İklim değişikliği

“Bu, ABD ve Çin'in benzersiz bir şekilde üstesinden gelebileceği bir tehlikedir” diye ekleyen Kissinger, ayrıca iklim değişikliğini azaltmayı amaçlayan bir iş birliğinin ABD ve Çin'in lider roller üstlenmesi gereken bir başka konu olduğunun da altını çiziyor.

Çin ABD'yi Tayvan konusunda uyardı

 

Çin ABD ile ticaret hedefine ulaşamadı

 

Çin, piyasaya ham petrol sürmek için ABD ile anlaştı

 

ABD ekonomisi batıyor mu?

 

Pasifik'te Çin-ABD rekabeti kızıştı