Kavcıoğlu’ndan kritik faiz indirimi değerlendirmesi

Credit Suisse analistleri, Kavcıoğlu’nun yatırımcı toplantısında 16 Aralık’ta faiz indirimi olmama olasılığının arttığını söylediğini belirtti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçen hafta gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında 16 Aralık'taki toplantıda faiz indirimi yapılmaması olasılığının arttığını söyledi.

Raporda, TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman'ın Para Politikası Kurulu’nun faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine yönelik kararını 16 Aralık’ta vereceğini söylediği fakat Başkan Kavcıoğlu'nun araya girerek “16 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi yapılmaması olasılığı arttı” dediği belirtildi.

"İNDİRİM İÇİN SINIRLI ALANIMIZ KALDI"

TCMB'nin yerli yatırımcılar toplantısında yapılan sunumda ise Kavcıoğlu’nun, “Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda” derken, “Cari işlemler dengesi Ağustos ve Eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti” açıklamasını yaptı.

Kavcıoğlu’nun, “Artan emtia fiyatları ve tedarik zinciri kaynaklı unsurlar ortadan kalktığında enflasyon gerileyecektir” ve “Mevcut para politikası duruşumuzun 2022 yılının ilk yarısında birikimli etkilerini gözlemleyeceğiz. İndirim için sınırlı alanımız kaldı. Bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum” ifadeleri ise öne çıktı.

Merkez Bankası’nın doğrudan müdahaleleri ile ilgili de “Döviz piyasasında gerçekçi olmayan, sağlıksız fiyat oluşumu var, TCMB yüksek volatiliteye müdahale edebilir” denildi.

Merkez'den enflasyonda enerji ve üretici vurgusu

Merkez faizi % 15'e indirdi ama vatandaşın ödediği faiz % 60'a varıyor

Kavcıoğlu: Kripto paraya giden belli bir kısımdan rahatsızız