BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkez faizi % 15'e indirdi ama vatandaşın ödediği faiz % 60'a varıyor----

Merkez faizi % 15'e indirdi ama vatandaşın ödediği faiz % 60'a varıyor

Merkez faizi % 15'e indirdi ama vatandaşın ödediği faiz % 60'a varıyor
06 Aralık 2021 - 08:15 www.finansgundem.com

Türkiye'de ekonominin gündemi faiz. Ekonomi yönetimi faizi düşürmekten yana tavır koyarken Merkez Bankası politika faizini yüzde 19'an yüzde 15'e çekti.

Türkiye faiz konusunda derin bir tartışma içinde. Ekonomi yönetimi faizi yüksek bularak dövizin tırmanmasını da göze alarak Merkez Bankası politika faiz oranlarını yüzde 19'dan yüzde 15'e çekti. Faiz indiriminde amaç bir yandan ticari kredi faizlerini indirip ekonomiyi canlandırmak diğer yandan yüksek faizin gelir dağılımı bozmasını engellemek olarak dile getiriliyor. Diğer yandan kurdaki yükselişe de göz yumularak, rekabetçi kur yoluyla ihracatın desteklenmesinin hedeflendiği de iddia ediliyor.

MEVDUAT FAİZİ DÜŞTÜ AMA
Ancak görünen o ki vatandaşın bankalardan aldığı Faiz olan mevduat faizi dışında bu indirimin yansıdığı alanın oldukça sınırlı. Merkez Bankası'nın verilerine göre faiz indirimi kendisini en iyi mevduat faizlerinde gösterdi. Mevduat faizleri hemen yüzde 15 düzeyine geriledi. Ancak başta faiz indiriminin asıl nedeni olan ticari krediler ve kredi kartı faizleri olmak üzere bankaların vatandaştan aldığı faiz ile devletin vatandaştan aldığı temerrüt, gecikme faizi eski haliyle deva ediyor. Devletin borçlanma faizi olan tahvil faizleri yüzde 21'in üstüne çıkarken ticari kredi faizleri de Merkez'e göre ortalama yüzde 18.11 düzeyinde. Ortalamanın yüzde 18 olması yüzde 20'nin üstünde yani Merkez faizinin 5 puan üstünde çok sayıda ticari kredi verildiği anlamını da taşıyor.

KREDİ KARTI GECİKME FAİZİ YÜZDE 25
Vatandaş açısından kredi kartı faizleri de önem arz ediyor. Faizin düşürülmüş olmasını haber alan vatandaş kredi kartı faizine baktığında faizin aylık yüzde 1.80 yıllık yüzde 21.60 olduğunu üzülerek görüyor. Vatandaş bir de kart borcunu geciktirmişse aylık yüzde 2.20 ve yıllık yüzde 25.20'lik bir gecikme faizi onun için faiz indiriminin bir anlam ifade etmediğini ortaya koyuyor. İhtiyaç kredisi oranın yüzde 24, taşıt kredisi oranının yüzde 21.20 olduğunu ekleyelim. Bir tek konut kredisi oranı yüzde 17 ile Merkez'in faizine yaklaşmış durumda. Ancak hepimizin bildiği gibi konut fiyatlarının patladığı bir dönemde bu faizin vatandaşa katkısı tartışılır hale geldi.

DEVLET ALACAĞINDA FAİZDEN VAZGEÇMİYOR
Faiz denilince akla gelen diğer konu devletin alacaklarına işlettiği faiz. Başta vergi ödemelerinde gecike zammı ve devletin diğer tüm alacaklarına yürüttüğü temerrüt faizi sırasıyla yüzde 19.2 ve 18.25 düzeyinde. Merkez'in faizinin yaklaşık 4 puan üstünde. Hele trafik para cezası gibi cezaları ödemezseniz aylık yüzde 5 yıllık yüzde 60 faiz ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Vatandaşı en çok olumsuz etkileyen faiz oranı da bu cezalardan alınan faiz oranları.

Merkez’den müdahaleye devam

 

Nebati: Önceliğimiz yüksek faiz değil, yatırım

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yediemin06 Aralık 2021 09:00

    Bunları bilmek için ekonomistolmaya gerek yokbundan dolayı faizlerin indirilmesi kesinlikle yanlıştır ilketapta güven kaybı iki TL nin erimesi üç dövizin rekor kırması dört mevduatın kaçması beş fırsatcılık altı ileriye dönük amacının getireceği topyekün yanlışların bir türlü kabul edilmeyerek faizi günah keçisi yapıp sürekli piyasa ile inatlaşılması