JPMorgan dijital bankacılıkta rekabeti yükseltiyor

Dijital bankaların ve geleneksel bankacılık müşterileri giderek daha fazla aynı kişilerden oluşuyor. JPMorgan’ın dijital bankacılık hizmetleri, İngiltere bankalarında dijitalleşme rekabetini kızıştırıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir start up şirketinin bilançosu, bu şirket JPMorgan Chase ise 3 trilyon dolar olabilir. Bu hızlı ve dijital yeni nesil banka İngiltere piyasasına giriş yaptı. Bu alanda ise perakende bankaları halihazırda düşük faiz oranları, yüksek birikim oranları ve düşük kredi hacmiyle mücadele ediyor. Geleneksel bankalar hızla büyüyen ve yüksek değerlere ulaşan fintek şirketleri karşısında köşeye sıkıştı.

Aynı zamanda yüksek miktarda fonlamaya sahip küresel rekabet de artıyor. Oliver Wyman’dan Michael Harding, “yeni nesil banka müşterilerinin büyük çoğunluğu bu bankaları ikincil bankaları olarak kullanıyor, birincil bankaları halen geleneksel bankalar” dedi. Açıklamasında geleneksel bankaların da yeni nesil bankaların ayırt edici özelliklerini hızla benimsediğini ve müşterilerine sunduğunu ifade etti.

Yeni nesil uygulamaları ya da özellikleri ucuz ve kolay bir şekilde kopyalayabilmek, geleneksel bankaların müşterilerini yeni nesil bankalara kaptırmasına engel oldu. Fintek rakipleri ise küçük işletmelere yönelik bankacılık alanına yöneliyor. Revolut 2020 yılında, Citi’ye göre 24 yeni perakende ya da şirket ürünü ekledi. Ancak birçok şirket için karlılığa giden yol halen belirsiz.

Financial Times’ın haberine göre Chase ise daha farklı ve daha sabırlı bir oyuncu. ABD’nin dev bankası İngiltere’de başlatılan girişimi için henüz bir hedef kitle belirlemedi ve bankanın bunu diğer uluslararası pazarlar için de bir model olarak kullanma niyeti, bankanın hem yeni hesap açılımlarına hem de ikincil müşterilere odaklandığını gösteriyor. Tüm bunlarla birlikte geleneksel bankaların sorunları Chase’in sil baştan bir dijital banka olarak kurulmasının nedenlerini oluşturuyor.

Yalnızca dijital ortamda hizmet veren yeni nesil bankaların ve geleneksel bankaların müşterileri giderek daha fazla aynı kişilerden oluşuyor. Lloyds Bank’a göre İngiltere 2020 yılında dijitalleşme konusunda 5 yıllık yol katetti. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ATM’lerden para çekme işlemleri UK Finance’e göre %39 düşerken, işlemlerde nakit kullanımında çok daha hızlı ve büyük bir düşüş görüldü.

Online bankacılık hizmetlerinin kullanımı pandemi sürecinde 45 yaş üzeri müşteriler arasında hızla büyüdü.

McKinsey’e göre şimdilerde yaş grupları arasında dijital bankacılık hizmetlerinin kullanımıyla ilgili herhangi bir fark yok. Yüz yüze iletişim üzerine kurulu bankalar için ise bu durum maliyet anlamına geliyor. En büyük İngiltere bankaları için müşteri başına faaliyet giderleri geçtiğimiz on yılda 200 sterlin seviyesinde gerçekleşti. Oliver Wyman’a göre yeni nesil bankalar, müşteri başına daha az kar etse de bu rakamın onda biri maliyetle çalışıyor.

Konunun bir kısmı emlak ve hızla devam eden şube kapanışları düzenleyicilerin ve siyasilerin dikkatini çekiyor. Bu durum gelecekte nakit dağıtımı için devlet desteği gerektirebilir.

Çin: Evergrande fırtınasına hazır olun

 

Yatırım bankalarının gelirlerinde düşüş bekleniyor

 

Moody's: Çin'de kredi büyümesi hızlanabilir