İsveç için karar günü: Kritik tarih belli oldu!

İsveç Sosyal Demokrat Partisi, NATO'ya katılıp katılmama konusundaki resmi kararın 15 Mayıs Pazar günü verileceğini açıkladı.


Partinin basın sekreteri Tobias Baudin, pazartesi sabahı düzenlediği basın toplantısında, "Güvenlik politikamızla ilgili kararı 15 Mayıs'ta alacağımız sonucuna vardık" dedi.

Euronews Türkçe'deki habere göre; 12 Mayıs'ta da Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya'nın ittifaka katılması konusundaki görüşüyle ilgili bir açıklama yapacak.

Bu görüş sonrası 14 Mayıs'ta Finlandiya'daki Sosyal Demokratlar, Finlandiya'nın başvuruda bulunup bulunmayacağına ilişkin nihai kararını vermek için parti toplantısı yapacaklar.

FİNLANDİYA'DAN RESMİ ZİYARET

17 Mayıs'ta Niinistö'nun Stockholm'e bir devlet ziyareti yapması planlanıyor.

Baudin, İsveç Sosyal Demokratlarının NATO hakkındaki yorumlarının zamanlamasının arkasındaki nedenlerden birinin bu olduğunu söylüyor.

"Komşularımız ve yakın müttefiklerimizle aynı hızda kalmanın avantajları var. Bir hafta kadar beklemektense pazar günü karar vermek daha iyidir. Bu şekilde sağlam bir karar verebiliriz” diyen Baudin, parti üyelerinin bu toplantıda NATO üyeliği konusunda 'evet' veya 'hayır' demekten ziyade her iki olasılığın getirilerini götürülerini ölçmek adına detaylı görüşlerin alınacağını kaydetti.

Baudin, “Birçoğunun NATO sorununa odaklandığını anlıyorum, ancak dış politika başta olmak üzere dikkat edilmesi gereken başka konular da var” diyerek şunları ekledi:

"Ortak karar, çoğunluğun pazar günü bir karar vermemizin iyi olduğunu düşünmesi. Bir veya iki hafta beklemek aslında hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Parti liderliği bir araya geldiklerinde bir karar için sağlam temelli bir öneriye sahip olacaklar.”

RUSYA: AVRUPA'DA BARIŞI OLUMSUZ ETKİLER

Geçtiğimiz ay Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesi Kuzey Avrupa’da barış ve kıtanın güvenlik mimarisi konusunda olumsuz sonuçlara neden olur” demişti.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olması halinde ulusal güvenliklerine katkı sağlanmayacağını ve NATO tarafından bu 2 ülkenin ön saflara sürüleceğini savunan Zaharova, “NATO üyeliği ulusal güvenliklerini güçlendirme yeteneğine sahip değil. Kendilerini otomatik olarak NATO'nun ön saflarında bulacaklar. Üstelik NATO üyeliği aslında sahada karar alırken egemenliğin bir kısmından feragat etmeyi ima ediyor” derken Avrupa Birliği’ne katılan ülkelerin de aynı durumla karşılaştığını söyledi.

9 MAYIS'TA NATO MESAJI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 9 Mayıs Zafer Günü konuşmasında, "Rusya Batı dünyasında her iki tarafın da çıkarlarını düşünmek istedi ancak NATO bunu gördü. Başka plan içerisindeydiler Donbas'ta. Donbas'ta ve Kırım'da topraklarımızı ele geçirmek istediklerini biliyorduk. Ukrayna'nın nükleer silah planları vardı, NATO çevremizde yayılıyordu. Bu ülkemiz için bir tehdit haline gelmişti. Bölgede askeri altyapıyı her geçen gün artırdılar. Sınırlarımıza her gün daha çok yaklaştılar. Tehlike her gün daha da artıyordu. Verilecek tek doğru karar buydu. Egemen bir devletin alabileceği tek doğru kararı aldık" ifadelerini kullandı.

İsveç: İran bir vatandaşımızı gözaltına aldı

 

İsveç'te kadınlar NATO üyeliğine karşı

 

Almanya, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekleyebilir