İngiltere'nin banka şubesi krizine çözüm

İngiltere’de bankalar Posta Ofisi ile işbirliği içinde, nakit erişimini koruma altına almak amacıyla BankHub isimli bir proje başlattı. İskoçya’da denemeleri yapılan proje banka şubelerinin hızla kapandığı İngiltere için çözüm olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İskoçya’nın Cambuslang isimli şehri dört yıl önce son banka şubesini de kaybettiğinde, bu durum şehir merkezine ağır bir darbe vurdu. 28 bin kişinin yaşadığı şehirde bir kafenin sahibi Angeline Coyle, “üç bankanın aynı anda şubesini kapatması bizi zora soktu” dedi. Banka şubeleri yalnızca 18 aylık bir süre içinde kapandı. Bu trend de son 10 yılda İngiltere’nin genelinde banka şubelerinin kapanmasının ardından gerçekleşti. Cambuslang banka şubelerinin kapanmasından ağır bir şekilde etkilendi.

Coyle, “birçok kişi emekli maaşlarını almak için buraya gelirdi, şehre gelmek için bir nedenleri kalmadı” dedi. Bu durum Coyle’un işlettiği kafe için de zor koşullar yarattı. Coyle, “bankacılık işlemlerim için yakındaki bir başka şehre gitmem gerekiyor, bu da iki saat sürüyor” dedi. Ancak Coyle, şehirde başlatılan pilot bankacılık projesi nedeniyle iyimser. İngiltere’nin Posta Ofisi ve ülkenin en büyük perakende bankaları arasında kurulan işbirliğiyle, banka şubesi olmayan şehirlerde nakde erişim imkanı tanınıyor.

Financial Times’ın haberine göre Cambuslang İngiltere’de bu projenin test edilmesi için seçilen iki lokasyondan biri. Proje ise “BankHub” adını taşıyor. İki pilot ortak banka şubesi, 2021 yılında nakde erişimi koruma amacıyla başlatılan girişimlerin en popüleri oldu.

Dijital bankacılık hizmetlerinin kullanımının giderek artması ve korona virüs pandemisi sürecinde nakit ödemelerindeki sert düşüş, son on yıldır devam eden şube ve ATM kapatma trendini hızlandırdı. Ancak bankaların bu hamleleri ileri yaştaki kişileri ve özellikle de küçük işletme sahiplerini etkiledi. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre 2012 yılından bu yana İngiltere’de banka şubelerinin sayısı 11,355’ten, 2021’in ekim ayında 6,965’e düştü.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre İngiltere tüketici koruma kuruluşu Which tarafından yakın zamanda yapılan bir analizde 2022 yılında yaklaşık bin şubenin daha kapatılmasının planlandığı ortaya kondu.

Temmuz ayında İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak konuyla ilgili bir danışma kurulu kurarak, milyonlarca yaşlı ve savunmasız kişinin nakde erişimine yönelik endişeleri ortadan kaldırmak için bir girişim başlattı. Sunak bankaların nakit hizmetlerinin erişilebilir olmasını sağlamakla yükümlü olacağını söyledi. Eylül ayında sona eren görüşmelerin ardından hükümetten yapılan açıklamada, nihai düzenlemenin gerçekleşeceği söylendi.

Cambuslang’ın pilot şubesi ve İngiltere’nin Rochford kentinde yer alan ikinci pilot şubenin başarısı, projenin kapsamının genişletilmesi yönünde çağrıları da beraberinde getirdi.

Proje kapsamında 2022 yılında beş ortak banka şubesinin daha açılması planlanıyor. İngiltere’nin büyük perakende bankalarını ve diğer çıkar gruplarını bir araya getiren Access to Cash Action Group (Acag) Başkanı Ceeney, “nakde talebin düştüğünün farkındayız ancak aynı zamanda nakdin İngiltere’de en az 5 milyon kişinin hayatında önemli bir rol oynadığını da biliyoruz” dedi. Cambuslang’de yer alan BankHub’da bir posta görevlisine ek olarak, farklı kredi kurumlarından bankacılık hizmetleri sunmak için hazır bekleyen görevliler de bulunuyor.

Bu merkezin kurulmasından önce bir marketin yanında bulunan bir posta ofisi bulunuyordu. Ancak konumu nedeniyle birçok kişi, herkesin gözü önünde ve kolaylıkla konuşmaları işitebileceği bir yerde bankacılık hizmetlerini gerçekleştirmek istemiyordu. Coyle, “bir birime ihtiyacımız vardı. İnsanlar diğerlerinin alışveriş yaptığı bir yerde, finansal durumlarını tartışmak istemiyordu” dedi. Deneme süresi boyunca merkezde yaklaşık 3,1 milyon sterlinlik nakit işlemi yapıldı.

Jeffrey Epstein davasında Bill Clinton için çember daralıyor

 

Süleymani suikastının yıldönümünde İsrail basınına siber saldırı

 

Hollanda'da Türkiye kökenli 2 kadın bakan!