Goldman Sachs 1,6 milyar euroluk Avrupa yatırımı

Goldman Sachs, Hollandalı varlık yönetimi şirketi NN Investment Partners’ı 1,6 milyar dolara satın aldı. Bu yatırım Wall Street bankasının CEO David Solomon yönetimindeki en büyük satın alım anlaşması oldu.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs'ın varlık yönetim birimi, Hollandalı sigortacı NN Group'un yatırım yönetimi kolunu yaklaşık 1,6 milyar euro karşılığında satın almayı kabul etti. Financial Times’ın haberine göre, Wall Street bankası söz konusu işlemle David Solomon'un 2018'de CEO olarak göreve başlamasından bu yana en büyük satın alımını gerçekleştirdi.

Yönetim altında 355 milyar dolarlık varlığa sahip olan NN Investment Partners için yapılan anlaşma, Goldman'ın Avrupa varlık yönetimi birimindeki varlıklarını önemli ölçüde genişletecek. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu anlaşma varlık yönetimi sektöründeki konsolidasyonu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Goldman Sachs’in satın alım anlaşması CEO David Solomon’un hisse senetleri ve tahvil ticareti gibi değişken getirisi olan işletme kollarına ilişkin güveninin azaldığını, varlık ve servet yönetimi gibi düzenli gelir sağlayan alanlarda ise büyüme kararlılığının arttığını işaret ediyor.

Solomon Financial Times'a verdiği demeçte, satın alım işleminin özellikle Avrupa'daki konumlarını güçlendirerek varlık yönetim platformlarını ölçeklendirmeye yardımcı olduğunu söyledi.

NN Investment Partners için yapılan teklifler sırasında yönetimi altında 2,3 trilyon dolarlık varlığı bulunan Goldman Sachs Varlık Yönetimi Birimi (GSAM), Frankfurt merkezli varlık yöneticisi DWS'i son teklif turunda geride bıraktı. NN Investment için, UBS Varlık Yönetimi, Janus Handerson ve ABD’li sigorta şirketi Prudential Financial da teklif yapmıştı.

Solomon satın aldıkları varlık yönetimi şirketine ilişkin yaptığı açıklamada, “NN’nin yaptığı her şeyi biz hali hazırda gerçekleştiriyoruz ve bu bizimi büyümemiz arttırıyor, hızlandırıyor ve ölçeklendirmemize yardımcı olmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Küresel varlık yöneticileri yükselen maliyetlerle ve azalan getirilerden korunmak için ölçeklendirme yapmayı hedefler. Solomon Goldman Sachs’ın büyümesini hızlandırması halinde daha fazla varlık yönetimi şirketini satın almayı “ciddi bir şekilde” değerlendirebileceklerini söyledi.

Solomon, “Varlık yönetimi sektörü konsolide olmaya devam ediyor. Önde gelen oyuncuların çoğuna bakarsanız, sahip olduğu işletmelerin küresel ve ölçeklendirilmiş olduğunu görürsünüz” açıklamasında bulundu.

NN Investment Partners'ın yönetim altındaki varlıklarının 190 milyar dolarlık kısmı bağlı olduğu ana sigorta şirketi adına yönetilir ve geri kalanı dış yatırımcılar için çalıştırılır.

Satın alım sonrası NN Group artık GSAM'ın müşterisi olacak ve yönettiği toplam dış kaynaklı sigorta danışmanlığı işlerinin toplam tutarını 550 milyar dolara çıkaracak. Solomon, "NN Group ile ileriye dönük sigorta varlıkları konusunda ortak olmak bizim için cazip bir fırsattı" dedi.

NN Investment Partners, ESG (çevresel, sosyal ve yönetişim konularında hassasiyeti olan) yatırımlarında güçlü bir konuma sahip bir varlık yöneticisi. Solomon konuyla ilgili "Müşterilerimizin ESG konusundaki ihtiyaç ve isteklerine cevap vermeye odaklandık" açıklamasında bulundu.

Goldman ikinci çeyrekte varlık yönetiminden rekor gelir açıkladı. Ancak bu gelirlerin sadece dörtte biri, işletmenin genişletmeyi hedeflediği alan olan müşteriler adına varlıkların yönetimi üzerinden gerçekleşti.

Gelirlerin büyük kısmı Goldman'ın kendi sermayesiyle yaptığı yatırımlardan elde edildi. Bu alanın bankanın küçültmeyi hedeflediği bir gelir kaynağı olması da bankanın büyüme stratejilerine ilişkin eleştirileri artırmıştı.

Sigorta sektöründe 'kayıt dışı' krizi

 

Emtia krizi Alman şirketleri korkutuyor

 

Ethereum’un zirveye yükselişi durdurulamayacak