Fintech ekosistemini büyütecek işbirliği

BKM desteğiyle 2016 yılında kurulan Fintech İstanbul, küresel danışmanlık ve teknoloji devleri EY, Mastercard ve Oracle ile fitech ekosistemini büyütecek işbirliğine imza attı.

Finansal teknolojiler (Fintech) dünyanın açık ara en çok ilgi çeken ve yatırım alan girişimcilik ve faaliyet alanlarından birisini oluşturuyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) desteğiyle 2016'da ülkemizdeki fintech oyuncularını bir araya getirme ve ekosistemin sağlıklı büyümesi için gereken yapı taşlarını bir arada toplama amacıyla kurulan Fintech İstanbul, yeni dönemde danışmanlık ve teknoloji alanında faaliyet gösteren EY, Mastercard ve Oracle gibi küresel firmaların desteğiyle faaliyetlerini sürdürecek. EY, Mastercard ve Oracle'ı destekçileri arasına katan Fintech İstanbul; bundan böyle içerik, etkinlik, yayın ve eğitim ana başlıklarında sunduğu faaliyetlerinde yeni destekçilerinin de güçlerini ve deneyimini ekosistemle buluşturacak.

FINTECHLERİN BULUŞMA NOKTASI OLMAYA DEVAM EDECEK

Yeni anlaşmalar çerçevesinde Fintech İstanbul'un ana destekçisi olmaya devam eden BKM'nin genel müdürü Dr. Soner Canko, “Fintech kavramıyla çok uzun zaman önce tanışmış ve bu alandaki fırsatları görerek Türkiye'nin gündemine taşımış bir kurum olarak Fintech İstanbul tarafından üretilen içeriklerin, düzenlenen etkinlik ve eğitimlerin sektörde çok olumlu geri dönüşlerini görüyoruz. Yeni dönemde daha da güçlenen Fintech İstanbul, bu alanda Türkiye'nin buluşma noktası olmaya devam edecek” dedi. EY Türkiye Danışmanlık Bölümü Ortağı Emre Beşli ise “EY Türkiye olarak fintech kavramının Türkiye için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu kavramın sadece finansal hizmetlerin sunum şeklinin değişmesinden ibaret olmadığının bilincindeyiz. Buradaki geniş ekosistemin ekonomi politikalarını etkileme gücüne sahip olduğunu ve çok önemli yeni fırsatlar oluşturduğunu görüyoruz. Bu çerçevede, fintech ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Fintech İstanbul destekçileri arasında yer almaktan mutluluk duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İŞBİRLİKLERİ KURULMASINA LİDERLİK EDECEK

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan ise şöyle konuştu: “Finansal teknolojiler, Mastercard olarak bizim dünyada önceliklerimizden biri. Dolayısıyla Türkiye'de böyle bir ekosistemde yer almak, bu konuda stratejileri olan markalarla iş birliği yapmak önemsediğimiz bir konu. Dünyada fintech ve bu alana yapılan yatırımlar giderek artıyor ve Türkiye'nin bu gelişmelerin dışında kalması düşünülemez. Biz de Mastercard Türkiye olarak Fintech İstanbul, EY ve Oracle ile yaptığımız bu iş birliğiyle ülkemizde bu alanda bir ekosistemin oluşması ve gelişmesine katkıda bulunmayı amaçladık. İnanıyorum ki Fintech İstanbul, finansal teknolojiler alanında Türkiye'ye sınıf atlatarak etkin iş birlikleri kurulmasına liderlik edecektir.”

İşbirliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oracle Türkiye Teknoloji Satış Direktörü Işıl Kılınç Gürtuna ise “Bulut bilişim, yapay zekâ ve blockchain gibi teknolojiler, globalde birçok sektörde iş yapma şekillerini ve müşteriye değer sunma yöntemlerini çarpıcı şekilde değiştirmeye tüm hızıyla devam ediyor. Finansal hizmetler sektörü de bu değişimin en yoğun şekilde hissedildiği sektörler arasında. Müşteriyi odağa alan, teknolojiyle farklılaşan, dikey çözümlere odaklanan ve çok hızlı hareket edebilen fintech girişimleri de bu değişimin öncü kuvvetleri durumundalar” diye konuştu.

FAALİYETLER HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK

2019 yılında da faaliyetlerine hız kesmeden edeceklerini vurgulayan Fintech İstanbul Kurucu Ortaklarından Prof. Dr. Selim Yazıcı, “Küresel danışmanlık ve teknoloji şirketlerinin güç ve deneyimleriyle Fintech İstanbul'un bilgi birikiminin yaratacağı sinerji sayesinde Fintech ekosistemine fayda sağlayacak yeni projeler üreteceğiz. Bu dönem için önceliklerimiz arasında dünyada büyük önem taşıyan açık bankacılık (Open Banking) ve API kullanımı yer alacak. Bu kapsamda finansal kuruluşlar ve fintech girişimleri arasında bir köprü oluşturmayı hedefliyoruz. Destekçilerimiz EY, Mastercard ve Oracle'ın teknoloji gücü, bilgi birikimi ve küresel iş ağlarının fintech ekosistemimizle buluşmasına büyük önem veriyoruz. Bu birlikteliğin ülkemiz fintech ekosisteminin büyümesine ve yurt dışında bilinirliğinin artmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Fintech İstanbul Kurucu Ortaklarından İhsan Elgin ise şunları söyledi: “Fintech İstanbul olarak güçlenen iş birliklerimizle önümüzdeki dönemde hedefimiz, 11. kalkınma planımıza paralel olarak finansal hizmetlerin kapsayıcılığının ve finansal çözüm çeşitliliğinin artmasına destek olmaktır. Bu amaç için fintech ekosistemini oluşturan finansal kuruluşların, startupların, perakendecilerin ve kamu kuruluşlarının iş birliği gerçekleştirmesini sağlayacak ortam ve koşulların yaratılmasına odaklanacağız.”