En yeni fintek milyarderi

Halka arzının ilk gününde fintek şirketi Marqeta yeni bir milyarder yarattı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şirketlerin kart sağlamasını ve ödemeleri yürütmesine imkan tanıyan fintek şirketi Marqeta çarşamba günü ABD’de Nasdaq endeksinde halka arzını gerçekleştirdi. Halka arzın ardınan şirketin hisse fiyatı 31 dolara yükseldi şirketin piyasa değeri 16.6 milyar dolara yükseldi. Marqeta’nın kurucusu ve CEO’su Jason Gardner’ın serveti ise 1,6 milyar dolar oldu.

2020’nin mayıs ayında gerçekleşen fonlama turunda şirketin piyasa değeri 4,3 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak Forbes’un Fintek 50 listesinde yer alan şirket pandeminin açık ara kazananlarından oldu. Forbes’a konuşan Gardner, “halka arz edilen bir şirketin CEO’su olmak isteyeceğimi hiç düşünmezdim. Halka arz oldukça kişisel bir karar. Bu sürece bayıldım” dedi.

51 yaşındaki Gardner’ın milyarderliğe giden yolu oldukça dolambaçlı oldu. Gardner lise yıllarını bir mağazada çalışarak ve trendlerde tişört satarak geçirdi. 20’li yaşlarda siyasete atılmayı deneyen Gardner, ABD Senatörü John McCain’in asistanı olarak çalıştı. Zaman içinde girişimciliğe yönelen Gardner, 2004 yılında birkaç yıl sonra MoneyGram International’a 28 milyon dolara sattığı bir kira ödeme platformu kurdu.

Daha sonra 2009 yılında Marqeta fikri ortaya çıktı. Garner marketlerde satılan ödemesi önceden yapılmış alışveriş kartları oluşturmaya başladı. 2014’te son halini alan şirket DoorDash gibi şirketlere ödemeler konusunda destek veriyor. Ancak bu formülle bile halka arz ihtimali düşük görünüyordu. 2015’in bahar aylarında Marqeta gelir hedefine ulaşamadı ve Gardner aldığı CEO maaşının %40’ından feragat etti.

Ancak bir yıl sonra momentum yükseldi ve Instacart ve Square gibi iki büyük müşteri şirketle çalışmaya başladı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) verilerine göre, geçtiğimiz yıl Marqeta’nın gelirlerinin %70’ini Square oluşturdu. Yaklaşık 500 kişinin çalıştığı start-up şirketi Gardner’ın maaşından feragat etmesinin ardından geçen altı yılda hızla yükseldi.

finansgundem.com'un derlemesine göre, pandemi nedeniyle şirketle çalışan müşterilerin yükselişi başladı. Müşteriler arasında şimdi al sonra öde şirketi Affirm ve Klarna da yer aldı. Bu şekilde Marqeta’nın net gelirleri geçtiğimiz yıl 290.3 milyon dolara yükseldi. Bu rakam 2019 yılında 143,3 milyon dolar seviyesindeydi. Şirket 2021’in ilk üç ayında 108 milyon dolar net gelir elde etti.

Şirket aynı zamanda 2020 yılında 1,6 milyar işlem gerçekleştirdiğini ve yıl sonunda 57 milyon aktif kartının bulunduğunu açıkladı. Şirketin zararı da 2019’da 58,2 milyon dolarken, 2020’de 47,7 milyon dolara düştü. Marqeta banka kartı ve ödeme alanında lider konumda olsa da rakip şirketler de geçtiğimiz yıl alana yönelmeye başladı.

Dünyanın piyasa değeri en yüksek fintek şirketi Stripe şirketlerin fiziki ve sanat kartlar yaratmasına ve kontrol etmesine imkan tanıyan bir uygulama programlama arayüzü (API) geliştirdi. Müşterileri ise Zipcar ve DoorDash’in rakibi Postmates oldu. Bu ayın ilk günlerinde halka arzını gerçekleştiren SoFi’nin piyasa değeri de 20,5 milyar dolara ulaştı. Şirket 2020’nin nisan ayında kart sağlayıcısı Galileo’yu 2 milyar dolara satın alacağını açıklamıştı.

Bitcoin düşerken bireysel yatırımcılar Ethereum’a yöneliyor

 

Credit Suisse’te personel telaşı

 

Basel’den bankalara uyarı: Kriptoları sıkıca regüle edin!