Dünya ekonomisi Doğu'ya kayıyor

DEİK Türk-Tayland İş Konseyi Başkanı Gökçek, "Asya'nın ihracat pazarlarındaki yeri gittikçe önem kazanıyor. Bu pazarda aktif olunmalı" dedi

Tayland Fahri Başkonsolosu ve aynı zamanda da DEİK Türk-Tayland İş Konseyi Başkanı Refik Gökçek, Türkiye'den Tayland'a yapılan yatırımların, ülkenin potansiyeline göre düşük kaldığını belirterek, "Dünya ekonomisi Doğu'ya kayıyor. Asya'nın ihracat pazarlarındaki yeri gittikçe önem kazanıyor. Bu pazarda aktif olunması gerekli" dedi.
"Tayland ve Türkiye İşbirliği Toplantısı", Tayland Ticaret Merkezi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tayland Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret Geliştirme Birimi Direktörü Srirat Rastapana, Türkiye'nin Tayland endüstrisi açısından önemli bir partner olduğunu belirterek, "Türkiye, ekonomik açıdan dünyanın yükselen yıldızı" dedi.
Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında statik bir konumu olduğunu ifade eden Rastapana, Türkiye ve Tayland'ın ticaret, turizm ve yatırım açısından yüksek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Rastapana, Türkiye'de bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Bu toplantı, karşılıklı bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmamız, iletişim kurmamız açısından önem taşıyor. Her iki taraf için de fırsatların değerlendirilmesi için faydalı olacak" diye konuştu.
Asya'nın ticaret merkezi olduğunu ve burada yatırımcılara bir çok fırsatlar sunulduğuna dikkati çeken Rastapana, toplantının verimli geçmesini umduğunu sözlerine ekledi.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Refik Gökçek, Türkiye'den Tayland'a yapılan yatırımların, ülkenin potansiyeline göre düşük kaldığını belirterek, "Dünya ekonomisi batıdan doğuya doğru kayıyor. Asya'nın ihracat pazarlarındaki yeri gittikçe önem kazanıyor ama burada diğer ülkelerde görmediğimiz ters bir denge var. Türkiye, Asya'dan  6 kat, 9 kat gibi farkla sattığının üzerinde alıyor. Bu pazarda aktif olunması gerekli" değerlendirmesini yaptı.
2015 yılından sonra Asya'da Tayland merkezli, "Asean Ekonomik Birliği" oluşturulacağı bilgisini veren Gökçek, Bangkok'un yatırım yapmaya müsait bir şehir olduğunu ve burada varolunması gerektiğini kaydetti.
Gökçek, Bangkok'un, Vietnam ve Myanmar pazarlarına yakın olduğunu aktararak, Vietnam'ın tüketimin arttığı bir yer olmasına rağmen burada hiç yatırım yapılmadığını ifade etti.
Myanmar'ın ise dünyaya açıldığına işaret eden Gökçek, "Biz orada ilk büyükelçilik kuran ülkelerden biriyiz. Bu çok önemli ama bizim iş adamlarımızın burada aktif olması lazım. İşadamlarımızı bilinçlendirmemiz ve harekete geçirmemiz lazım. Orada çok önemli işler yapılıyor" şeklinde konuştu.
Gökçek, Tayland'ın büyük bir pazar olduğunu dile getirerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Tayland'ı sırf Tayland diye görmemek lazım. Çevresindeki Laos, Kamboçya, Vietnam ve Myanmar'la beraber görmek lazım. Bunların hepsi yeni gelişen pazarlar. Merkezinizi Bangkok'ta tutup bu ülkelere gidip gelmeniz lazım. 28 Kasım'da İstanbul Ticaret Odası (İTO) Bangkok'ta Türk İhraç Ürünleri Fuarı yapacak. Türk ihraç ürünlerini orada sergileyeceğiz. Tayland'la ticaret hacmimiz 1,5 milyar dolar ve bizim sattığımız ise 150- 200 milyon dolar. Biz Asya'da yokuz, Çin'den korkuyoruz. Halbuki Çin'de büyük bir pazar ve oraya da satacak çok şey var. Eskisi gibi fakir, üreten ve sadece satan ülke değil.  Orada çok ciddi tüketim var. Çinliler süt içmeye başlasa süt krizi çıkar, et yemeye başlasa et krizi çıkar, böyle bir ülke."
Bu arada toplantıya katılacağı belirtilen Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra toplantıya iştirak etmedi. Toplantının ardından, Rastapana "Tayland Ürünleri Mini Fuarı"nı gezdi. AA