Bankacılar düzenlemelerden rahatsız!

Türkiye'de banka genel müdürleri bankacılık sektörüne getirilen düzenlemelerden rahatsız olduklarını açıklıyorlar

FINANSGUNDEM.COM

Bankacılar, son yıllarda yapılan düzenlemelerden rahatsızlıklarını sık sık dile getirmeye başladılar. Bu düzenlemelerin karları olumsuz etkilediğini düşünen bankacılar bu konuda açıklamalarda bulundular.

Bu konuyla ilgili ilk açıklama Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’dan geldi. Aydın, BDDK’nın sektöre yaptığı son düzenlemelerin sermaye yeterlilik oranlarını aşağı çektiği uyarısında bulundu. Düzenlemelerin katı olduğunu vurgulayan Aydın, bu noktalarda esneklik getirilmesi gerektiğini söyledi.

ÇITALARI YÜKSEK TUTMALI

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılık sektöründe kârlılığın azaldığına dikkat çekerken bu alanda sınırların fazla zorlanmaması gerektiği uyarısında bulundu.

"Öz kaynak kârlılığı azaldı. Net faiz marjı ve sermaye yeterlilik oranların geriledi" diyen Bali, "Bankacılık hem hissedarlarını hem de yatırımları, ihtiyaçlarını, KOBİ'leri desteklemeli. Ayrıca öz kaynaklarını da güçlendirmeli. Bunun için karlılık mühim. Onun için bankacılıkta çıtaları fazla zorlamamak gerekiyor" diye konuştu.

Bali, "Bu söylediklerimi bankacılık yerine getiremezse, fonksiyonlarını yerine getirememe tehdidi oluşur" değerlendirmesinde bulundu.

BDDK verilerine göre Mart ayında bankacılık sektörünün toplam kârlılığı geçen yıla göre yüzde 15 oranında artarak 6,71 milyar lira oldu.

Borsada bankacılık endeksinin son dönemde genel endeksteki ağırlığının azaldığına ve daha kötü performans gösterdiğine dikkat çeken Bali, bunda göreli olarak gerileyen karlılığın etkili olduğunu sözlerine ekledi.

BANKALARIN ÖNÜNDEKİ ZORLUKLAR ARTACAK

Bu konuda son açıklama Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras'tan geldi. Finansbank'ın sosyal sorumluluk projeleri ile ilgili düzenlediği basın toplantısında konuşan Aras, aşırı düzenlemelerin bankaların önündeki zorlukları daha da artıracağını ifade etti. Ömer Aras, bankacılık sektörünün çalışması için düzenlemelerin yeniden ayarlanması gerektiğini vurguladı. Aras, "Regülasyonlarla verimsizlik ve karlılıkta düşme gözlemleniyor" diye konuştu.