Avrupa’da ESG fonlarına talep yarı yarıya düştü

Tematik fonlardaki ilk çeyrekteki düşük performans ESG fonlarında kendini gösterdi. Avrupa’da ESG fonlarının toplam değeri 27 milyar eurodan 13 milyar euroya düştü.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fon değerlendirme şirketi Morningstar’In Avrupa verilerine göre çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyete odaklanan (ESG) borsa yatırım fonların değeri ilk çeyrekte 13 milyar euroya geriledi. 2021’in dördüncü çeyreğinde ise söz konusu fonlar 27 milyar euro değerindeydi.

Financial Times’ın haberine göre birinci çeyrekte ESG fonlarına gelen yatırımlar toplam ETF’lerin sadece %30,4’üydü. Dördüncü çeyrekte ise bu oran %79 olarak kayda geçmişti.

ESG portföyleri ve diğer tematik fonlar gibi kaliteli büyümeye odaklanan borsa yatırım fonları arasında yer alıyor. Ancak son dönemde söz konusu fonların kaydettiği oldukça zayıf performans bu fonlara yönelik taleplerin de azalmasına yol açtı. Bu tür fonlara gelen yatırım akışı bir önceki çeyrekte 2,1 milyar euro iken 2022’nin ilk çeyreğinde ise 600 milyon euroya geriledi.

Söz konusu durum tüm ETF’lerin değer kaybettiği anlamına gelmiyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte yenilenebilir enerji yatırımları bir kez daha cazip hale geldi. Bu alanda yatırıma olan ihtiyacın dikkat çekmesiyle piyasalardaki en ünlü tematik fonlardan birisi olan iShares Küresel Temiz Enerji UCITS (Devredilebilir menkul kıymetlere yatırım yapan kolektif yatırım kuruluşu) ETF ilk çeyrekte 459 milyon euro yatırım aldı. iShares Tarım İşletmeleri UCITS ETF 418 milyon euro civarında, iShares Dijital Güvenlik UCITS ETF ve L&G Siber Güvenlik UCITS ETF fonlarının her ikisi de 200 milyon euronun üzerinde yatırım aldı.

Yatırımcılar ayrıca altın fonlarına ve daha geniş emtia yatırımlarına da yöneldi. Invesco ve iShares tarafından sunulan altın borsasında işlem gören ürünleri yaklaşık 5 milyar euro yatırım aldı.

ETF yatırımcılarının davranışları genellikle hem aktif yönetim alanında hem de daha geniş piyasalarda neler olup bittiğini yansıtma eğilimdedir. Ancak bu yılın ilk çeyreğinde durum böyle olmadı.

Enflasyondaki büyümenin göz ardı edilemeyecek derecede zorlaşmasıyla birlikte, ETF'lerdeki ve diğer fonlardaki yatırımcılar, kaliteli büyüme fonları ve sabit gelir tahsisleri için iştahın tükendiği gördü ve sezgilerine göre hareket etmeye başladı. Ancak bu, ETF'lerin satış dalgasına uğramasıyla sonuçlanmadı. Bazı yatırımcılar giderek daha fazla baskı altında görünen alt sektörleri bile desteklemeye devam ediyor.

Avrupa Tahvil ETF satışları 2021'in son çeyreğinde 8,4 milyar eurodan bu yılın ilk üç ayında 5,1 milyar euroya düştü. Ancak bunun olumlu bir rakam olması, fon piyasasının diğer kısımlarındaki verilerle çelişiyor. Investment Association’ın verileri, İngiltere’deki yatırımcıların Ocak ve Şubat 2022'de açık uçlu sabit gelirli fonlardan net 1,6 milyar sterlin çektiğini gösteriyor. FT’nin haberine göre piyasalarda bu sektördeki artan satışlar göz önüne alındığında bu şaşırtıcı bir durum değil.

Morningstar Pasif Stratejiler’den Jose Garcia-Zarate sabit gelir yatırımlarının büyük çoğunluğunun gelişmiş ülkelerin tahvil ETF’lerine kaydığına dikkat çekerek, “Bu biraz garip görünebilir. Ancak söz konusu durum basit bir şekilde piyasalarda stresin hakim olduğu zamanlarda ABD varlıklarının her zaman yatırımcılar için nihai güvenli liman varlıkları olduklarını kanıtlıyor” dedi.

Söz konusu durum aynı zamanda Çin tahvil varlıklarından uzaklaşmayı da açıklıyor olabilir. Garcia-Zarate açıklamasında, “Bu noktada da ABD’deki faiz oranlarındaki artışın tahvil fiyatları üzerindeki olumsuz etkisiyle karşı karşıyayız. Gelişmiş ülkelerden uzaklaşma arayışının nasıl daha az cazip hale geldiğini görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Rusya Merkez Bankası'nın fonlarına el konulabilir

 

10 trilyon doların yöneticisi ESG’de yatırım patlaması bekliyor

 

Savunma sanayii hisselerinde ESG tartışması