BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSavunma sanayii hisselerinde ESG tartışması----

Savunma sanayii hisselerinde ESG tartışması

Savunma sanayii hisselerinde ESG tartışması
13 Nisan 2022 - 17:56 www.finansgundem.com

Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte savunma sanayii şirketlerinin ESG kapsamına alınabileceği fikri ortaya atılmıştı. Fon yöneticileri silah üreticilerinin ESG kapsamına ne kadar uygun olduğunu tartışıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna'da yürütülen acımasız savaş, dünya fon yöneticileri için yeni bir soruyu ortaya attı: Savunma sanayii hisseleri sürdürülebilir yatırım kapsamında görülebilir mi?

Pandemi ve geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen COP26 Küresel İklim Zirvesi, varlık yöneticilerinin sosyal eşitsizlik ve iklim riski gibi küresel sorunların üstesinden gelmek için tasarlanan yatırımlara yönelmesini ve büyüyen bir pazar olan çevresel, sosyal ve kurumsal hassasiyetli (ESG) yatırım için rekabetin artmasını sağladı.

Ancak Financial News’in haberine göre Avrupa'da savaşın başlamasıyla birlikte, fon yöneticileri silah üreticilerinin ESG kapsamına girip girmemesi gerektiği konusunda bölünmüş hale geldi. Yatırımcıların bir kısmı savunma sanayii sektörünün jeopolitik gerilimlerin artmasıyla birlikte sivillerin korunması açısından önemli bir rol oynadığını iddia ediyor.

Finansgundem.com’da da yer alan habere göre yatırım danışmanlığı firması Newton Investment’ın CEO’su Euan Munro bu ayın başlarında yaptığı bir açıklamada “Savunma sanayii şirketleri sürdürülebilirlik akımının bir parçası olmalıdır. Şimdiki asıl soru savunma şirketlerinin ESG portföylerinin yatırım yapabileceği ve yatırım yapması gereken ortak bir iyinin olup olmadığıdır. Benim görüşüm bu yatırımların ortak bir iyiye hizmet ettiği yönünde” ifadelerine yer vermişti.

Ancak Munro ile aynı görüşte olmayan fon yöneticileri de bulunuyor.

İngiltere’de listelenen fon yönetimi firması Abrdn’in Sürdürülebilirlik Genel Müdürü Amanda Young konuyla ilgili açıklamasında, “Her ulusun kendini savunma hakkına sahip olmasını tamamen desteklemekle birlikte, siviller üzerinde silah kullanımının ciddi etkileri bulunuyor. Bazı silahların doğası gereği ayrım gözetmiyor. Bununla birlikte yine nükleer silahların tehlikeleri hakkında ciddi bir odaklanma söz konusu. Silahların daha az demokratik devletlere aktarılması konusundaki açık bir şekilde görülen yetersizlikler giderilene dek, silahlar ESG yanlısı olarak kabul edilemez” ifadelerine yer verdi.

Young, “Savunma sanayiinin arka kapıdan içeri girmesinden endişe ediyorum” açıklamasında bulundu.

Savunma sanayii karşıtı yorumlar, Avrupa Komisyonu'nun silah üreticilerinin de dahil edildiği bir sürdürülebilir yatırım sınıflandırmasına yönelik lobi çalışmalarını yürüttüğü bir dönemde geliyor.

Ukrayna'daki savaş, bazı fon yönetim gruplarını savunma sanayii sektörüne yönelik yaklaşımlarını değiştirdi. Newton gibi birçok fon yönetimi şirketi uluslararası sözleşmeleri ihlal eden silah üreticilerinden veya nükleer silah üreten şirketlerden kaçınarak savunma sanayii sektörüne yatırım yapmaya başladı.

İsveçli finans grubu SEB geçen ay yaptığı açıklamada, fonlarının bir kısmıyla savunma sanayii sektörüne yatırım yapmasına izin vereceğini belirtti. SEB Şubat 2021'de başlattığı ve gelirlerin %5'inden fazlasını savunma sanayisinden elde eden şirketlere yatırım yapılmasını engelleyen yasağını da iptal etti.

Bankalar dahi savunma sanayii hisselerinin sürdürülebilir yatırımlar olarak sınıflandırması yönünde görüşlerini ortaya koydu.

Citigroup analistleri 2 Mart'ta paylaştığı bir notta, “Savunma sanayiinin ESG yatırımlarını kolaylaştırmasının yanı sıra barış, istikrar ve diğer sosyal değerleri koruyan bir gereklilik olarak görülmesi muhtemeldir” ifadelerine yer verdi.

Analistler, Almanya'nın askeri bütçesini 100 milyar euro artırma taahhüdüne atıfta bulunarak, ülkenin "savunma harcamalarını artıran tek Avrupa ülkesi olma ihtimalinin düşük olduğunu" savundu.

Citi analistleri, "Son olaylar göz önüne alındığında, piyasanın savunma sanayisinin ESG sınıflandırması konusunu yeniden gözden geçireceği görüşümüzü yineliyoruz" dedi.

Federe Hermes'in Sorumluluk Başkanı Leon Kamhi, varlık yöneticisinin savaş nedeniyle savunma sanayii hisselerine yönelik yaklaşımını değiştirmediğini ve sektördeki seçkin şirketlere yatırım yapmaya devam edeceğini açıkladı.

Kamhi açıklamasında "Uluslararası hukuk tarafından yasaklanan veya uluslararası tanınmış sözleşmeler tarafından yasaklanan silahların üretiminden gelir elde eden şirketler üzerinde her zaman firma çapında bir kısıtlama uyguladık ve uygulamaya da devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Savunma sanayii hisseleri ESG yatırımına mı dönüştü?

 

Türk savunma sanayisi için ambargolar kalkıyor

 

Savunma ve havacılıkta Ukrayna'ya rekor ihracat!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)