Allianz CEO’su: Fintekler için daha katı kurallar gelmeli

Allianz CEO’su Oliver Bäte, Wirecard skandalının ardından fintek şirketlerine daha katı kurallar getirilmesi gerektiğini söyledi. Bäte düzenlemelerin en önemli sorun olduğunu ve benzer nitelikte büyük vakaların ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın en büyük sigorta şirketi Allianz’ın CEO’su Oliver Bäte, teknolojinin finansla kesiştiği alanlarda, Wirecard skandalının ardından daha sıkı düzenlemeler uygulanması gerektiği çağrısında bulundu. Bäte, Avrupa’nın en büyük fintek şirketi olan Alman ödeme şirketi Wirecard’ın iflasının daha büyük bir sorunun belirtisi olduğunu söyledi. Bäte’ye göre, gelecekte benzer vakaların gerçekleşme ihtimali yüksek.

Bäte, “bence düzenlemelerle ilgili önemli bir sorunumuz var” dedi. Açıklamasının devamında, “insanların kendilerine ne isim verdikleriyle ilgili değil, yaptıkları işle ilgili düzenlemelere ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

Avrupa’nın finansal düzenleyicileri Wirecard’ı bir finans hizmeti sağlayıcısından ziyade, bir teknoloji şirketi olarak değerlendirdi. Bunun sonucunda tüm dünyada kredi kartı ödemeleri sürecini yöneten dev şirketin faaliyetleri gözden kaçırıldı. Şirket uzun yıllardır devam eden bir dolandırıcılığın ve hesaplarındaki 1,9 milyar euroluk açığın ortaya çıkmasının ardından, Haziran ayında iflas başvurusunda bulundu. Almanya’nın finansal düzenleyicisi Federal Mali Denetleme Kurumu (BaFin), yalnızca Münih merkezli bir holdingin alt şirketi olan, küçük ve bağımsız Wirecard Bank üzerinde yetki sahibiydi.

Bäte, “bence en sonunda birinin tüm sisteme bakıp, dijitalleşen bir dünyada finansal riskin nerede olduğunu ve bunu nasıl kontrol edeceğimizi dile getirmesi gerekiyor. Şimdilerde herhangi birinin bunu yaptığını göremiyorum” dedi.

Özellikle dikkat edilmesi gereken bazı alanlara dikkat çeken CEO, bunlardan birinin, halka açık olmayan ancak bazı varlıkların büyük hacimlerde işlem gördüğü işlem alanları olduğunu söyledi. Bäte, “insanların şeffaf sistem dışında işlem yapabilecekleri ve gizlenebilecekleri ticaret mekanizmaları yaratmaya devam ediyoruz” dedi.

Aynı zamanda, teknoloji şirketlerinin vergilendirilme yöntemlerinde de değişikliğe gidilmesi yönünde çağrıda bulundu ve verilerinin ve müşterilerinin nerede bulunduğuna dair daha sıkı denetimler yapılması gerektiğini söyledi. Bäte, “uygun bir şekilde vergilendirme yapılmadı” dedi. Açıklamasının devamında, “işe buradan başlamak gerek. Toplum olarak bunu başaramamış olmamız şaşırtıcı” ifadelerini kullandı. 

Financial Times’a yaptığı açıklamada, Bäte’ye göre, sigorta sektörü, bu yıl yaşadığı korona virüs tecrübesinin ardından, gelişim göstermek için yeterli alana sahip.

Sigorta şirketleri, pandemiyle ilgili başvurular nedeniyle milyarlarca euro ödeme yaptı. Allianz’ın CEO’su da şirketin müşterilerinin, sunulan hizmetlerden memnun olduğunu söyledi. Ancak son dönemde, iş kesintisi sigortası konusunda bazı anlaşmazlıklar yaşandı ve tüm dünyada sigorta şirketleri bu başvurular için ödeme yapma konusunda direnç gösterdi. Bäte, sorunun poliçelerin yazım biçiminde olduğunu ifade etti. Açıklamasında, “şirket sahibi olduğunuzda, iş kesintisi poliçenizi anlayamıyorsunuz. Bu gerçekten anlaşılır gibi değil. Eğer neye karşı sigorta sahibi olduğunuzu bir avukatın yardımı olmadan anlayamıyorsanız, sektör olarak bir sorunumuz var demektir” dedi.

TMSF şirketlerinin aktif büyüklüğü 68 milyar TL

 

Dev finans firması 9 milyon sterlin tazminat ödeyecek

 

Avrupa’nın İngiltere’ye korona yasakları Brexit cezası mı?