BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringFaktoring şirketleri yol ayrımında!----

Faktoring şirketleri yol ayrımında!

Faktoring şirketleri yol ayrımında!
25 Ağustos 2015 - 07:02 www.finansgundem.com

Faktoring şirketlerine ödenmiş sermayelerini 20 milyon liraya tamamlamak için tanınan süre doluyor

20 faktoring şirketi ‘tamam mı devam mı’ kararı için gün sayıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) faktoring şirketlerine ödenmiş sermayelerini en az 20 milyon liraya çıkarmak için tanıdığı 3 yıllık sürenin bitmesine 4 ay kala sermayesini tamamlamamış 20 civarında şirket bulunuyor. Bazı şirketler 2015 karlarının da sermayeye eklenebilmesi için süre uzatımı isterken BDDK ise bu isteğe soğuk bakıyor. Sene başında 77 şirketin faaliyet gösterdiği sektörde 6 şirket kapanma kararı aldı. Yılbaşında 40 civarında şirketin sermayesi 20 milyon liranın altındayken şirketlerin yarısı gerekli sermayeyi tamamladı. 2012 yılındaki yasal düzenleme öncesinde şirketlerin sermayesinin 5 milyon lira olması yetiyordu.

Dünya'nın haberine göre, sektöre yakın kaynaklar birçok faktoring şirketinde patronların sermayeyi ödeyebilecek güçte olduğunu ancak işe devam edip etmeme noktasında karar vermeye çalıştığını bildiriyorlar. Düşük karlılıktan yakınan şirket sahipleri, sektöre 15 milyon lira daha yatırıp yatırmama konusunda kararsızlar. Ancak bazı yatırımcılar aynı fikirde değil. Kaynakların aktardığına göre bazı özel sermaye fonları (Private Equity) faktoring şirketlerine yatırım yapmayı planlıyor.

BDDK ek süre tanımak istemiyor

2012 yılı sonunda banka dışı finans sektörü için çıkarılan kanunda faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketlerine ödenmiş sermayelerini 20 milyon liraya çıkarma zorunluluğu getirilmişti. Şirketlere yükümlülüğü tamamlamak için 13 Aralık 2015 tarihine kadar süre verilmişti. Daha önce bazı faktoring şirketi sahipleri 2015 karlarının da sermayeye eklenebilmesi için bu sürenin Ocak 2016’ya kadar ötelenmesini istemişti. Ancak BDDK’nın süre uzatımına sıcak bakmadığı, hatta üç sektörü tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliği’ne (FKB) yazı göndererek şirketlerin bir an önce eksik sermayeleri tamamlanmasını istediği öğrenildi.

Karlılık yüzde 21,7 azaldı

BDDK’nın rakamlarına göre faktoring şirketleri bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre cirolarını yüzde 15,4 artışla 31 milyar TL’ye yükselttiler. Ancak ciro ve sağlanan fon tutarı artarken şirket karlılıkları yüzde 21,7 düştü. Bu yılın ilk altı ayında 267 milyon lira kar elde eden faktoring şirketleri, geçen yılın aynı döneminde 325 milyon lira kar açıklamışlardı. Son yıllardaki düşük faiz ortamı faktoring şirketlerinin karlılığını etkiliyor. Karlılık oranlarının düşük kalması nedeniyle büyük kurumların iştiraki olmayan faktoring şirketlerinde ‘iştah kaybı’ yaşandığını bildiren sektör temsilcileri, bu nedenle patronların kaynaklarını faktoring yerine başka sektörlere aktarmayı ölçüp biçtiklerini bildiriyorlar.

Yabancı fırsat kolluyor

Banka iştiraki olan faktoring şirketlerinde ise karlılık problemi, şahıs şirketlerindeki kadar kritik değil. Hatta yakın zamanda Burgan Bank’ın yeni faktoring şirketinin faaliyete geçmesi bekleniyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye’de bir süredir satın almak için faktoring şirketi aradığı da biliniyor. Özel sermaye fonları ise sermayelerin tamamlanması için tanınan sürenin sonuna yaklaşırken piyasadaki satınalma fırsatlarını kolluyorlar.

9 yılda 44 şirket kapandı

Yılbaşından bu yana 6 faktoring şirketinin kapısına kilit vuruldu. Ce-SA, AS, Trend, Kıbrıs İktisat, Turkish ve First Faktoring BDDK’ya başvurarak faaliyet izinlerini iptal ettirdiler. Böylece faktoring şirketlerinin BDDK denetimine girdiği son 9 yılda kapanan şirket sayısı 44’ü buldu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)