BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTurkcell ve Türk Telekom için bankalar ne bekliyor----

Turkcell ve Türk Telekom için bankalar ne bekliyor

Turkcell ve Türk Telekom için bankalar ne bekliyor
06 Aralık 2016 - 05:22 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, Türk Telekom ve Turkcell'in ortaklarıyla ilgili sorunlar konusunda bankaların beklentilerini yazdı. İşte Sağlam'ın o yazısı:

Telekomünikasyon sektörü için kritik bir ay olan kasım ayı da geçti ama Telekom ve Turkcell'le ilgili henüz somut bir adım atılamadı. Bu iki büyük şirketin ortaklarına ait maddi ve hukuki sorunların ötelendiğini, bunun da ileriye dönük risk biriktirdiğini söylemeliyiz.

Türk Telekom’un büyük ortağı Oger’in içine girdiği büyük parasal kriz nedeniyle, 2 büyük özel sektör bankası başta olmak üzere, çok sayıda bankaya ödemesi gereken krediler zamanında ödenemez hale geldi. İlk taksiti ödenemeyen bu kredi sorun olmaya devam ediyor. Bankaların kısa sürede çözüm bulunacak umuduyla toleranslı davrandıkları, krediler için ellerinden gelen kolaylığı gösterdikleri görülüyor.

Ancak öte yandan bankaların telaşlanmaya başladığını da söylememiz gerekiyor. Bu yılbaşına kadar ödeme yapılması halinde çok önemli bir sorun olmayacağı ama yıl sonu bilançolarına kadar ödenmeyen krediler için, karşılık başta olmak üzere, çok daha ciddi sorunların ortaya çıkabileceğini söylüyorlar. Bu nedenle de artık Oger kredisi sorununun çözümünü bekliyorlar.

Danıştığımız bankacılar, bankaların hep birlikte hareket ettiklerini, Oger ve Suudi Telekom şirketi ile irtibatların sürdüğünü söylüyorlar. Onların izlenimleri; Oger’in Türk Telekom’daki hisselerini bırakmak istemediği, bu nedenle yüklü miktardaki müteahhitlik hizmeti alacaklarını ödemeleri için Suudi Arabistan yetkililerini sıkıştırmaya çalıştıkları yönünde.

Buna karşılık Oger’in borcunu ödeyememesi halinde, Suudi Telekom’un Türk Telekom’daki hisseleri almak için niyetli olduğu da, bankacıların izlenimleri arasında.

Bu nedenle Oger ve Suudi Telekom arasında varılacak uzlaşmanın önemine dikkat çekiyorlar. Belki de bu 2 şirket arasında kurumsal ve kişisel pazarlıklar nedeniyle işlerin uzadığı tahminlerini dile getiriyorlar. Her iki şirketin de Türk Telekom’u istemesi nedeniyle Suudi Arabistan içindeki güç dengelerinin çözümü etkilediği söylenebilir. Ancak bu çekişmenin Türk bankalarını ve bankacılık sistemini derinden etkiler hale gelmeye başladığı da açık.

Gördüğümüz kadarıyla bankalar yardım istedikleri Hükümet yetkilileri ile bu sorunun çözülmesi için yakın teması koruyorlar. Sık sık toplantılar yapıldığını, gerektiği durumlarda Hükümeti devreye soktukları da biliyoruz.

TURKCELL SORUNU DAHA KARMAŞIK

Konuştuğum bir bankacı, Türk Telekom ve Turkcell’in mevcut sorunlarını karşılaştırmasını istediğimde, Turkcell’in sorununun daha büyük ve karmaşık olduğunu söyledi.

Türk Telekom’da Oger borcunu ödemese bile Suudi Telekom’un Oger’in hisselerini satın almasını beklediklerini kaydeden bankacı, bankaların sorunu uzadığı takdirde hükümetin devreye girip, bu konuda kolaylaştırıcı düzenlemeler yapmasını beklediklerini ifade etti. Bu düzenlemelerin kredilerin yeniden yapılandırılması düzenlemesi çerçevesinde, bankaların karşılıklarını etkilememesi için geçici bir çözüm olabileceği konuşuluyor.

Buna karşılık Turkcell’de işler gerçekten çok karışık. Alfa ile Çukurova Grubu’ndan hiçbirisi gereken parayı verip, rehin hisseleri satın almadı. Bankacılar burada sadece Alfa ile Çukurova’nın artık sorunu çözemeyeceğini Sonera’nın devreye girmesi gerektiğini, hepsinin arasında bulunacak formülle işin çözülebileceğini, ancak bunun zorluğunun görüldüğünü söyledi.

Turkcell’in sahiplik sorununun büyüdüğü, yönetilemez hale gelme ihtimali bulunduğunu, mevcut yönetimin işlerin uzayıp görevde kalmaya devam etmek için çabalamasının işleri iyice karmaşık hale getirdiği de konuşulanlar arasında.

Bence her iki şirket için de, önümüzdeki yıl kamu kaynaklarının devreye sokulması bile gündeme gelebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • u. tandogan06 Aralık 2016 08:20

    İKİ ORTAK ANLAŞAMIYORLARSA 13.8 HİSSEYİ İKİYE BÖLSÜN PAYLAŞSINLAR MAKUL YOL BU DEĞİLMİ .