BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiŞirket birleşmelerinde büyük düşüş----

Şirket birleşmelerinde büyük düşüş

Şirket birleşmelerinde büyük düşüş
03 Mayıs 2016 - 15:12 www.finansgundem.com

Uluslararası danışmanlık şirketi EY'nin Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Cantekinler, azalan yatırımcı ilgisi nedeniyle birleşme ve satın almaların beklentilerinin çok altında kaldığını söyledi

Birleşme ve satın alma işlemleri rekor düşük seviyeye indi. Uluslararası danışmanlık şirketi EY'nin Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, ilk dört ayda iç ve dış gerilimler ve özellikle yurtiçindeki bombalı saldırıların etkisiyle azalan yatırımcı ilgisi nedeniyle birleşme ve satın almaların beklentilerinin çok altında kaldığını söyledi.

İÇ GÜVENLİK ENDİŞELERİ ETKİLİ OLDU

Trendin toparlanması için özelleştirmelerde nasıl bir yol izleneceğinin önemli olacağını belirten Cantekinler, büyüme hikayesinin olmamasının yanı sıra iç güvenlik endişelerinin, özellikle Avrupalı yatırımcıların ilgisinin azalmasında etkili olduğuna dikkat çekti.

EY, Türkiye'de değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam birleşme ve satın alma hacminin geçen yıl 15 milyar dolar olduğunu ve işlem hacminin bu yıl da aynı paralelde olmasını beklediklerini açıklamıştı. Geçen yıl tüm dünyada işlem sayısı ve hacmi rekor seviyeye yükselirken Türkiye'de, özellikle büyük çaptaki kamu kaynaklı işlemlerin gerçekleşmemesi nedeniyle işlem hacmi azalmıştı.

TARİHİN EN BÜYÜK SATIN ALMALARI

Cantekinler, Türkiye EY kurumsal finansman ekibinin hazırladığı rapora işaret ederek, "İlk dört aya bakıldığında 27 Nisan itibariyle işlemler rekor seviyede yavaş ve toplamda 1 milyar doların altında. Bu dönemde en büyük işlem Mars Group'un satışı oldu. Onu dışarı çıkardığınızda bedeli açıklanmayan işlemler içinde de yüksek montanlı işlem yok; neredeyse 100 milyon dolarlık işlem bile yok" diye konuştu.

EN FAZLA İŞLEM BİLİŞİMDE

EY raporuna göre, bu yıl 27 Nisan itibariyle açıklanan işlem değeri 935 milyon dolar oldu, ancak bu tutarın 687 milyon doları Mars Entertainment Group'un Güney Koreli CJ-CGV ve ortaklarına satışından geldi.

Diğer büyük işlemler ise Şanlıurfa HES'in işletme hakkı devrinin 87.3 milyon dolara Rönesans Enerji'ye, Tortum HES'in işletme hakkı devrinin 46.5 milyon dolara Tayfurlar Enerji'ye, Polinas Plastik'in ise yüzde 49'unun 40.5 milyon dolara İsmet Ambalaj'a satışı oldu.

Rapora göre, Mars işlemi nedeniyle en yüksek tutarlı anlaşma eğlence sektöründe gerçekleşirken, bunu 136 milyon dolar ile enerji, 68 milyon dolarla imalat, 9 milyon dolarla kimya ve 4 milyon dolarla perakende sektörü izledi.

Adet bazında en fazla işlem ise 12 şirketle bilişim, 7 şirketle imalat, 5 şirketle enerji sektörlerinde gerçekleşti.

Cantekinler, birleşme ve satın alma işlemlerinin bu yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı döneminin altında kalmasının nedenlerini şöyle açıkladı:

"Türkiye'nin yakın coğrafyasında devam eden savaş ve belirsizlik nedeniyle Avrupalı yatırımcıların ilgisinde bir daralma var. Tabii ki her zaman doğru işlem ilgi çeker o ayrı. Uzakdoğu'dan belirsiz bir ilgi var daha az etkilenmiş görünüyor. Piyasadaki hammaddesi dövize bağlı bir çok sektörde dövizdeki hareketle marj daralmaları görünüyor... Özellikle şehir merkezlerinde yaşanan patlamalar istekli yatırımcılarda da iştahı azaltıyor. Şu anda tam ilgilerini kaybettiler diyemeyiz ama bekle-gör modundalar."
"Büyük montanlı özelleştirmeler gerçekleşirse o zaman geçen yılki büyüklüğü yakalarız. Birleşme ve satın alma işlemleri ilk dört ayda bizim de beklentimizin altında kaldı" diyen Cantekinler, "Sadece bomba olayı da değil, jeopolitik risk de var; yurtdışından Türkiye'nin nasıl göründüğü de önemli" diye konuştu.

ÖZEL SERMAYE FONLARINDA DA GÖRÜNÜM PARLAK DEĞİL

Önümüzdeki dönemde beklenen özelleştirmeler arasında Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri Santrali, limanlar, Kuzey Marmara otoyolu projesi, Türk Şeker Fabrikaları, İGDAŞ, Halk Emeklilik ve Halk Sigorta, PPP hastane projeleri, İSPARK yer alıyor.

Özel sermaye fonları tarafında da görünümün şu an için çok parlak olmadığını söyleyen Cantekinler, bu fonların yaptıkları yatırımlardan çıkmakta zorlandıklarına dikkat çekti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)