BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKDV ve ÖTV'de büyük şok----

KDV ve ÖTV'de büyük şok

KDV ve ÖTV'de büyük şok
23 Nisan 2014 - 20:34 www.finansgundem.com

KDV ve ÖTV'deki vergi kaçağı inanılmaz boyutlarda...

Vergi kaçağında KDV ve ÖTV başı çekti. 2013 yılı vergi inceleme sonuçlarını mercek altına alan Şükrü Kızılot, ilginç olayı köşesine taşıdı. İşte Kızılot'un Hürriyet'teki o yazısı:
 
En çok vergi kaçağı KDV ve ÖTV’deVERGİ Denetim Kurulu’nun 2013 yılı “Faaliyet Raporu”na göre, yapılan vergi incelemelerinde;
- En yüksek tutarda vergi kaçağı KDV’de bulundu.
- KDV’den sonra da Özel Tüketim Vergisinde (ÖTV) bulundu.

KAÇAKÇILIK SUÇU ARTIYOR
Bulunan yani gizlenen matrah farkı üzerinden hesaplanan (tarh edilen) vergilere baktığımızda, kaçakçılık suçu sayılan fiillerin (özellikle sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmanın) KDV, ÖTV ve gelir vergisinde arttığı fark ediliyor.
ÖTV’de, 576,6 milyon TL gizlenen matrah farkı bulunmuş. Bunun üzerinden de yüzde 446’sını bulan 2,6 milyar TL vergi hesaplanmış. Ayrıca büyük kısmı kaçakçılık suçundan kaynaklanan 5,9 milyar TL’de ceza kesilmiş.
KDV’de ise, bulunan matrah farkının (7,3 milyar TL’nin) yüzde 51’i oranında KDV (3,8 milyar TL) vergi hesaplanmış. Ayrıca, büyük kısmı “kaçakçılık suçu” bağlantılı 8,9 milyar TL’de ceza kesilmiş!

DİĞER VERGİLER
ÖTV ve KDV’nin dışında, bulunan matrah farkına göre tarh edilen vergi yönüyle oran olarak (% 51 ile) Gelir Vergisi geliyor. Gelir vergisi mükelleflerinde de “kaçakçılık suçu” sayılan fiiller artmış durumda!..
Tutar olarak bakıldığında da Kurumlar Vergisi geliyor.
2013 yılında bulunan matrah farkı ve tarhı istenen vergi tutarı ile kesilen ceza tutarı vergi türleri itibariyle Tablo-I’de gösterilmiştir.
Önceki iki yıl ile kıyaslamalı olarak, incelenen mükellef sayısı da Tablo-II’de gösterilmiştir.
Türkiye’de toplanan vergilerin; 1/3’ü KDV, 1/4’ü ÖTV, 1/5’i Gelir Vergisi, 1/10’unun da Kurumlar Vergisi olduğunu göz önüne aldığımızda, özellikle KDV ve ÖTV’de ciddi kayıp ve kaçaklar olduğu göze çarpıyor...

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)