BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİş dünyası AB Komisyonu'nun kararını yorumladı----

İş dünyası AB Komisyonu'nun kararını yorumladı

İş dünyası AB Komisyonu'nun kararını yorumladı
04 Mayıs 2016 - 16:55 www.finansgundem.com

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar AB Komisyonunun kararına ilişkin açıklamalarda bulundu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusunda Brüksel’den gelen olumlu haber ile ilgili bir değerlendirmede bulundu. 

Vize muafiyetinin siyasi ve ekonomik bir başarı olduğunu belirten ve AB’nin samimiyetinin ve tutarlığının da test etme dönemine girildiğinin altını çizen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak şöyle konuştu;
“Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye’ye vize serbestisi tavsiye kararını ülkemiz ve iş dünyası adına olumlu karşılıyor ve tavsiye niteliğindeki bu kararın Avrupa Parlamentosu tarafından herhangi bir engelle karşılaşmadan onaylanacağını umuyoruz. 

Türkiye başta göçmen meselesi olmak üzere AB’nin kendisinden beklediği kriterleri yerine getirme konusunda önemli adımlar attı. Türkiye’nin AB’den beklentilerinin karşılanacağı dönem ise yeni başlıyor. Dolayısıyla önümüzdeki bu süreci AB’nin samimiyet ve tutarlılığının test edileceği bir dönem olarak görüyoruz.” 

Olpak sözlerine şöyle devam etti;
“Elbette vize muafiyetinin teminini, siyasi olduğu kadar ekonomik anlamda da bir başarı olarak görmeliyiz. Aslında temel bir sorun olan, göçmen sorununun çözümü sürecinde hız kazanan diplomatik görüşmeler neticesinde, vizesiz geçişin Türkiye açısından olmazsa olmaz bir koşul olduğunu uzun süredir tartışıyorduk. Bu anlamda AB Komisyonu’nun bu kararı ülkemiz adına siyasi bir başarıdır. Kararın muhtemel ekonomik yansımalarına baktığımızda, bunu aynı zamanda ekonomik bir başarı olarak nitelemeliyiz. Zira yılda yaklaşık 1 milyon vatandaşımız Türkiye’den AB ülkelerine geçiş için vize başvurusu yapıyor. Bu süreçte; vize başvuru ücreti de dâhil olmak üzere, diğer masraflarla birlikte kişi başı talep edilen ücret 250-300 Euro gibi bir meblağa tekabül etmektedir ki bu da AB ülkelerine vizelerin kaldırılması durumunda yıllık yaklaşık 250-300 milyon Euro’nun vatandaşımızın cebinde kalacağı anlamına geliyor. Bunun kadar önemli bir başka nokta da, vizeler için kaybedilen süreler ve süreçlerde yapılamayan iş görüşmelerinin verdiği kayıplardır. 

Vizelerin kaldırılmasını, en büyük ihracat pazarımız olan AB ülkeleriyle ticari ilişkilerimizin artırılması ve ortak pazarımızın genişletilmesine yönelik önemli bir fırsat olacağını düşünüyoruz.”

İTO Başkanı Çağlar:

"AB yol ayrımında; AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Eğer Avrupa Birliği uygun bir 'bahane' bulamaz ve vizeleri kaldırırsa, vizesiz seyahat Türkiye'yi Avrupa'nın en güçlü ve güvenilir ticari ortağı yapacak" dedi.

 AB Komisyonu'nun bugün yayınladığı raporla Türk vatandaşları için vize muafiyeti yönünde tavsiye kararı aldığını belirten Çağlar, "Bu tavsiye kararı Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin önüne gelecek. Onlar da Haziran ayında bu tavsiyeye uyup uymadıklarına karar verecekler. Avrupa Birliği artık yol ayrımında; AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak" diye konuştu.

Türkiye ile AB'nin 1996'dan bu yana Gümrük Birliği uyguladığını belirten Çağlar, "Bugün AB Türkiye'nin bir numaralı ithalat ve ihracat ortağı. Türkiye de AB'nin ithalatında 7'nci, ihracatında 5'inci sırada. Bu gerçeğe rağmen Avrupa'ya giden işadamımızın işini bitirip Türkiye'ye geri döneceği günü bırakın, neredeyse dönüş saatini bile ispat etmek zorunda bırakılması ne kabul edilebilir, ne de sürdürülebilir" dedi.

 'TÜRK MALINI AVRUPA'DA DAHA ÇOK GÖRECEĞİZ'

 Turizm ya da iş amaçlı kısa süreli vize muafiyetinin geçerli olacağı 26 Schengen ülkesinin toplam nüfusunun 400 milyonu aştığını belirten Çağlar, şunları söyledi:

 "Vize serbestisiyle ticaretin hızlanmasıyla Avrupa'da Türk mallarına talep artacağı gibi, Türkiye'de maliyet avantajı sunan üreticilerin kıymeti de artacak. Avrupa evlerinde Türk malı beyaz eşya, tekstil, makine ve petrokimya gibi ürünleri çok daha fazla görmemizin önü açılacak. Vizelerin kalkmasıyla ihracatımızın yarıya yakınını yaptığımız Avrupa pazarı, Türkiye'ye daha da yakınlaşacak."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)