BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringFKB'den KOBİ'lere şemsiye modeli----

FKB'den KOBİ'lere şemsiye modeli

FKB'den KOBİ'lere şemsiye modeli
04 Mayıs 2018 - 15:53 www.finansgundem.com

110 bin KOBİ’ye 60 milyar TL alacak garantisi veren faktoring şirketleri, alacak garantisi, tahsilat hizmeti ve finansman desteğini tek üründe topladı, adını da ‘şemsiye ürün’ koydu.

Ticaretin finansmanı için üç farklı ürünü tek çatıda toplayan faktoring şirketleri, KOBİ’ler için alacak garantisi, tahsilat ve finansman hizmeti veriyor. Faktoringciler, bugün için 110 bin KOBİ’ye 60 milyar TL’nin üzerinde alacak garantisi verdi. Böylece bankacılıktan sonra reel sektöre en fazla finansman desteğini faktöring şirketleri vermiş oldu.

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altındaki faktoringcilerin, Anadolu’daki KOBİ’lere alternatif finansman kaynaklarını ve faktoringi anlattıkları “KOBİ’lerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” toplantılarının yeni durağı Çerkezköy oldu. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, FKB Başkan Vekili Çağatay Baydar, Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Danyeli, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Eyüp Sözdinler’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda sanayicilere ve KOBİ’lere alternatif finansman yöntemleri anlatıldı.

TİCARETİ FİNANSE EDİYORUZ

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar, KOBİ’lere üç temel hizmeti birlikte verdiklerini ve bu hizmetlerin toplamına faktoring, yeni ismiyle de ticaretin finansmanı dendiğini söyledi. Bir ticaret varsa ve bir fatura kesilmişse bunun faktoringin konusu olduğunu ifade eden Baydar, şu açıklamaları yaptı:
“Eğer bir şirketin vadeli faturası varsa biz buna öncelikle garanti hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla KOBİ, ‘malımı satmadan önce paramı tahsil edecek miyim?’ diye düşünmüyor. Sonrasında vadesinde bu faturanın tahsilatını yapıyoruz. Tahsilatı için borçluyu arıyoruz, vadesinde ödenmesini sağlıyoruz. Garanti ve tahsilat hizmetine ek olarak da eğer müşterimiz, yani KOBİ, finansman ihtiyacı duyarsa nakit ihtiyacını da karşılıyoruz. Böylece vadesinden önce finansman ve işletme sermayesi sağlıyoruz. Dolayısıyla bizim ürünümüz banka kredisinden farklı. Çünkü banka kredi veriyor, biz ise sadece kredi vermiyoruz, tahsilat ve garanti hizmeti de veriyoruz. Bizim ürünümüz Eximbank’tan farklı. Eximbank kredisi sadece finansman ve garanti veriyor, tahsilat hizmeti vermiyor. Biz tahsilat hizmetini de veriyoruz. Bizim ürünümüz kredi sigortasından farklı, çünkü kredi sigortaları sadece sigorta hizmeti veriyor, tahsilat ve finansman hizmeti vermiyor. Bu üç ürünü şemsiye altında toplayan sadece faktoring, yani ticaretin finansmanı.” 

FATURASIZ İŞLEM YAPMIYORUZ

Çağatay Baydar, “Faktoring, zor dönemlerin finansal ürünü ve zora düşmüş şirketlerin başvurduğu bir ürün gibi algı var. Bu algı sizi rahatsız etmiyor mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Faktoring tek başına bir kredi ürünü değil, garanti ve tahsilat hizmeti var, ihtiyaç olursa da finansman var. Dara düşmüş şirketler faktoring kullanır algısı maalesef eskiden kalma, eskiden bize intikal ettirilmiş kötü bir tanıtım unsuru. Oysa ekonominin büyüdüğü dönemlerde faktoring sektörü daha çok büyüyor. Geçen sene ekonomi yüzde 5-7 büyüdü, faktoring pazarı yüzde 25 büyüdü. Tamamen ticarete bağlı bir ürün ve ticaret büyüdüğünde sektör de 3-4 katı büyüyor. Yani, kötü günlerde değil aksine iyi günlerde kullanılması gereken bir ürün, faktoring. Bizim sayemizde Türk ihracatçısı daha çok iş yapabiliyor, daha çok mal satabiliyor. Kaldı ki, faktoring, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından regüle edilmiş bir sektör. Her şey faturaya bağlı. Faturasız hiçbir işlem yapılmıyor.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)