BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacıların maaşları yazın neden azalıyor----

Bankacıların maaşları yazın neden azalıyor

Bankacıların maaşları yazın neden azalıyor
28 Haziran 2017 - 16:49 www.finansgundem.com

Maaşlar yaz aylarında diğer aylara göre neden azalıyor? İşte cevabı...

Tatile çıkılacak yaz aylarında ekstra masraflar çalışanların gözünü korkutuyor. Özellikle de yazın artan kesintilerle birlikte tatile çıkmak adeta korkulu bir hale geliyor. Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık, bugünkü yazısında yaz aylarında artan kesintileri kaleme aldı. İşte Karabıyık'ın o yazısı:

“MFÖ (Mazhar-Fuat-Özkan) ne güzel söylemiş: ‘Yaz tatili paranın katili.’

Tatile çıkacağım ya bu ay... Şimdi daha da çok para lazım ama maaşım yazın ortasında daha da azalıyor.

Bankamatiğe korkarak gidiyorum artık ‘acaba bu ay ne kadar azalacak maaşım’ diye...

Ocaktan (5.137 lira) bugüne iki kez azaldı maaşım, yazın ortasında daha da düşecekmiş...

Mayısta 4.840 lira almıştım, haziran sonunda ne kadar maaş çekebileceğim? Şimdiden bileyim dedim en azından... Bir de neden bu düşüşleri yaşıyorum ki?“

7.000 lira brüt maaşı olan genç bir bankacıdan işittim bu sözleri ve soruları... Önce ilk sorusunu cevaplayayım: Haziran sonunda net maaşı; mayısa (4.840 lira) göre yaklaşık 400 lira daha düşecek, hesabına net 4.441 lira yatırılacak.

Diğer soruya; yani, ‘net maaşın yıl içinde azalmasının nedenine’ bakalım şimdi...

Bankalar da; farklı sektörlerden birçok kurumsal işletme de, çalışanlarının maaşlarını brüt olarak belirliyor. Yıl içinde hep aynı brüt üzerinden maaş hesabı yapıyorlar. İşveren olarak her ay aynı maliyete (1-net maaş, 2-vergiler, 3-sigorta prim kesintileri) katlanıyorlar.

Ancak bu üç kalemin toplamı yıl içinde değişmese de, net maaş azalıp maaştan kesilen vergi artabiliyor. Yıl içinde vergi oranının yüzde 15’den başlayıp, yüzde 20, 27 ve yüzde 35’e çıkmasından kaynaklı olarak...

Çalışanların maaşı brüt üzerinden belirlenmişse; yıl içinde işveren açısından toplam maliyet de bir değişiklik olmasa da, çalışanın net maaş azalıp, ücret üzerinden hesaplanan vergi ise artabiliyor.

Tablo I’de yer alan örnek ücretler üzerinden; hangi brüt ücrete sahip çalışanın, yıl içinde net maaşının ne kadar azaldığı görülebilir.

‘Net ücret’ üzerinden hesaplamalarda uygulama
Bir de çalışanlarının maaşlarını ‘netten hesaplayan’ işletmeler var.

Çalışan her ay aynı net maaşı hesabında görmesine rağmen, bu çalışan için işverenin katlandığı maliyet ise aydan aya artar. Net maaşın 12 ay boyunca aynı kalması için; işverenin her bir çalışan için ödediği vergi ilerleyen aylarda artabiliyor. (Yılın başında ücreti üzerinden yüzde 15 vergi hesaplanan bir çalışan için, ilerleyen aylarda vergi oranı yüzde 20, 27 ve yüzde 35’e kadar çıkabilmekte.)

Tablo II’de yer alan örnek ücretler üzerinden hangi net ücret için işverenin yıl içi işçilik maliyetinin hangi ayda ne kadar artacağı görülebilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • :))29 Haziran 2017 16:36

    asgari ücretli basbas bağırıyor hesap ede ede 7 bin brut maaşı etmişsiniz :)) 1500 net adan asgari ücreti haber eden yok yahu :DD

  • ne yapıcaz bu vergilerle29 Haziran 2017 09:16

    Bu ay 1.126,36.-TL gelir vergisi ödemişim. Bu tutar git gide artıyor. BMW 5.20 si olan müşteri bizim kadar vergi ödemiyor. Biz clio ya talim.

  • bankacı29 Haziran 2017 09:14

    benim anlamadığım grup sağlık sigortası neden vergi matrahına dahil ediliyor.

  • erhan kaptan29 Haziran 2017 09:08

    7.000 tl brüt alan genç bankacı arkadaşı çok merak ediyoruz. Ne kadar genç ya da hangi ünvanla başlamış işe :)))

  • olcay sahin28 Haziran 2017 20:13

    Abartin abartin bankacilarin maaslarini gokyuzune cikarin o maasi alanda yaklasik 80.000 kisilik bankacidan yaklasik 5.000 tanesi falandir 7,5 yillik bankaciyim birak 5.000 tl yi 3.000 tl net maas aldigim 1 ay bile yok gunde 12 saat calisip her gelen musteriye emrin olur diyip tonlarca laf yiyip bir de ustune hedef baskisi ile ugrasiyoruz ve gunden dune itibarsizlastiriliyoruz