Ana SayfaGündemSeçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur? ---

Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?

2 / 10
Seçim sonrası borsa, faiz, dövizde neler olur?
27 Mart 2014 - 08:58 www.finansgundem.com

"NEGATİF KAZANÇLARIN ETKİSİ MUHTEMELEN İLK İKİ ÇEYREKTE YAŞANACAK"

Borsagundem.com-Piyasalardaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu noktaya nasıl geldik?

Erdal Aral: Borsadan başlayalım. Hareketin kırıldığı nokta geçen sene 22 Mayıs açıklamaları (FED tahvil alımlarını Eylül’den başlayarak azaltabileceğini açıkladı. Açıklama 23 Mayıs’tan itibaren piyasalara olumsuz olarak yansıdı)  ve daha sonra sosyal gösterilerle devam eden süreç oldu. Borsadaki değerlemeyi etkileyen 3 tane faktör var. Bunlardan biri orta uzun vadeli faizler, ikincisi kazanç artışları ya da azalışları, üçüncüsü de riskten bağımsız faiz oranları. Bu basitlikle değerlendirdiğimizde geçen yılın en önemli hareketi orta ve uzun vadeli faizlerdi. Malum 10 yıllık faizler yüzde 6’lı seviyeden yüzde 11’in üstüne çıkmış durumda. Dolayısıyla iskonto faktörü oldukça artmış durumda. 

İkincisi 2013’ün başında özellikle bankacılık sektörü başta olmak üzere kazanç artış faktörleri pozitifken ve reyting artışı ile birlikte kazanç daha da artacağı beklenirken bu iki faktör nedeniyle kazançlar geçtiğimiz yıl özellikle bankacılık sektöründe eksiye düştü. Mevduat faizleri yüzde 5 düzeyindeyken hızla artış gösterdi. Üçüncüsü de riskten bağımsız faiz oranlarının yükselmesi oldu. Gösterge tahvilin faizi yüzde  4.6 seviyelerindeydi, şu anda 11.40-11.50’ler gibi oldukça yüksek bir seviyede...

-Bu üç faktörü bu yıla taşıyıp değerlendirdiğimizde ne olacak?

Erdal Aral: Birincisi riskten bağımsız olan faizler 11.40-11.50 ile artık belirli bir noktaya geldi. Bunun reel faizi de oldukça yüksek. İkincisi, orta uzun faizler de oldukça yükselmiş durumda. Üçüncüsü de kazançlar tamamen fiyatlanmadı, negatif fiyatlanacağı ortada. Biz bu negatif kazançların etkisini muhtemelen ilk iki çeyrekte yaşayacağız. Üçüncü çeyrekten itibaren kazançların belli bir noktaya gelip düzeltme olması bekleniyor . Bu anlamda 3. ve 4. çeyrek belirleyici olacak.

-Bu tablo borsa endeksine nasıl yansıyacak?

Erdal Aral: Bu tablo 68 binle başlayan borsanın 64 bin seviyesinde olduğuna bakıldığında aslında sıkışık bir bantta hareket etiğini söylüyor. "Ne görünüyor, nasıl yükselebiliriz?" diye bakıldığında ise 10 yıllık faizlerin aşağıya gelme sansı var.  Riskten bağımsız faiz oranlarında da kademeli düşüş beklemek lazım. Bu anlamda pozitif bakıldığında görebileceğimiz seviye 70 bin. Ama tabi ki bu hemen seçim sonrası olacak bir seviye değil.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Demir27 Mart 2014 21:13

    İç de dışta suriyeden tutun yellene , kırıma içerde tapeler , varsa yolsuzluklar , siyasi çalkantılar her şey kardeşim ya her şey bistten geçiyor.Bu kadarda olomazki bıktık usandık kardeşim bıktıkkkkkkkkkkkkkkkkk.önümüzü göremiyoruz.Böyle borsa mı olurya bunların yeri borsa mı ????? devletin hakimi savcısı , kırımsa putini barrack obaması bize ne kardeşim ya bize ne???????neden şirketlerin durumu ön plana çıkmıyor.Yuh diyorum.

  • yaşlı kurt27 Mart 2014 12:19

    bu borsa akıllı adam işi değil, bu kadar kafa karışıklığının olduğu yerde

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster