Kemalettin Bulamacı [email protected] Kemalettin Bulamacı

Bize yavru vatan, Vodafone’a üvey evlat

07 Ekim 2022, 14:51 ---

Türkiye’de 5G çığırtkanlığına soyunan Vodafone, yavru vatan Kıbrıs’ta 5G ihalesini durdurttu.

Türkiye’de 5G ihalesinin bir an önce yapılması için kamuoyu oluşturmaya çalışan Vodafone, Telsim markası ile hizmet verdiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise (KKTC) 5G ihalesini durdurttu. KKTC’de birlikte yapılan 4G ve 5G ihalelerinin iptali için yargı yoluna başvuran Vodafone, mahkemeden istediği iptal kararını çıkartamamasına rağmen, KKTC Rekabet Kurumu, ihalenin durdurulmasına karar verdi. Dün, Rekabet Kurumu’ndan hem KKTC Telsim hem KKTC Turkcell’e yapılan bildirimle ihalenin durdurulduğu açıklandı. Yaklaşık iki haftalık bir takvim içerisinde ihalenin akıbeti belirlenecek.

Türkiye’de acil, Kıbrıs’ta olmasa da olur

KKTC’de halen 3G ile hizmet veren operatörler bu ihale ile hem 4G hem 5G hizmetlerini başlatabilecekti. Vodafone, Türkiye’de yürüttüğü lobi ve halkla ilişkiler çalışmaları ile yıl başından itibaren Türkiye’de 5G’nin acil bir ihtiyaç olduğunun, gecikilen her dakika Türkiye ekonomisinin büyük bir kayıp yaşadığının altını çiziyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, geçtiğimiz günlerde Türkiye’den günlük gazetelerin temsilcilerini İtalya’da bulunan 5G Merkezini ziyarete götürdüğü zaman “Türkiye’de 5G'nin 1 yıl gecikmesi 120 milyar TL’lik ekonomik faydadan mahrum kalmak demek” açıklamasında bulunarak ‘Türkiye'de 5G’yi geciktirmek için herhangi bir neden yok’ demişti.
Ancak, Vodafone’un Kıbrıs’taki hem 4G hem 5G ihalesini geciktirmek için bir nedenleri var anlaşılan.

Mazaretim var, fiyat pahalı

Vodafone’un Türkiye koluna bağlı olarak hizmet veren KKTC Telsim, ihalenin durdurulmasından önce yayımladığı açıklamada “İhale süreci sürdürülebilir değil” derken ihalede belirlenen muhammen bedelin uluslararası örneklere göre 3 ila 11 kat daha fazla olduğunu iddia etti. Bu rakamlar belirlenirken dünya örneklerinin dikkate alınmasını isteyen Vodafone cephesi, bu ihale bedeli ile sektörün sürdürülebilir şekilde yatırımlarını gerçekleştirmesini beklemek gerçekçi değil dedi.

Türkiye’de “makul” ama acele ihale istiyorlar

Vodafone, Türkiye’de ise 5G konusunda ihale takviminin acilen belirlenip bir ihale yapılmasını istiyor. 5G konusunda rakipleri Turkcell ile Türk Telekom ise 5G konusunda acele edilmemesi gerektiğine işaret ediyor. Hem Turkcell, hem Türk Telekom cephesi, 5G’ye geçişte yerli ve milli teknoloji oranının yüksek teknolojilerle yatırımların yapılması gerektiğinin, bunun için ise biraz daha zaman tanınması gerektiğinin altını çiziyor. Vodafone’un Türkiye’deki iddiası ise yerlilik oranını yüksek tutmanın, 5G yatırım sürecini uzatacağı yönde.

İhaleyi düzenleyecek kurum olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum’unun internet sitesinin açılışında ise hala ve hala Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Şubat 2020’de sarfettiği “Yerli 5G teknolojisi altyapısını kurmadan 5G’ye geçemeyiz” sözleri yer alıyor. BTK’nın duruşu da 2.5 yıldır net.

Vodafone’un acelesi ne?

Yukarıda, hem KKTC hem Türkiye’de 5G ihalesi ile ilgili Vodafone’un yaklaşımlarını özetlemeye çalıştım. Türkiye’de ivedilikle 5G ihalesinin yapılmasını isteyen Vodafone, KKTC’de ise açılan ihaleyi iptal ettirmeye çalıştı. Bunda başarılı olamayınca, Rekabet Kurumu kararı ile ihale sürecini durdurtmayı başardı. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

KKTC’nin teknolojide geri kalması, son teknolojilere geçmesi, KKTC’nin yıllık milyon dolarlar ekonomik kayba uğraması Vodafone’un umrunda değil ama Türkiye’nin yıllık 120 milyar TL kayba uğramasını önemsiyorlar!.. Türkiye anavatan, KKTC üvey evlat.

Peki öyle mi?

Elbette değil. Bunu rakipleri de defalarca dile getirdiler. Bir kez ben de araştırma sonuçlarına göre ortaya koyayım.

Görünen köy, kılavuz istemez

Vodafone, Türkiye’de 4.5G ihale sürecinde doğru planlama yapamadı. İhtiyacından daha az frekans spektrumu satın aldı. Ardından, yeterince yatırım yapmadı. Yatırım rakamları BTK’nın çeyrek raporlarında yer alıyor. Son 5 yılda, Turkcell gelirlerinin yüzde 25’ini yatırıma yönledirirken, Türk Telekom Mobil, gelirlerinin yüzde 20’isini yatırıma yönlendirdi. Vodafone Türkiye ise Türkiye’deki gelirlerinin yüzde 10’undan daha düşüğünü yatırıma yönlendirdi.

Yeterli gelmeyen frekans, düşük yatırım ve artan abone sayısı ve kullanım sonucunda Vodafone’un Türkiye’de ciddi bir kapasite sorunu var. Bu sorun, internet bağlantı hızlarında da kendisini gösteriyor.
Ookla'nın 2022 yılı ikinci çeyreğinde yayımladığı verilere göre Turkcell kullanıcıları ortalama 54.62 Mbps hızla internete bağlanabilirken, Türk Telekom Mobil kullanıcılarının aldığı hız 29,19 Mbps. Vodafone Türkiye kullanıcıları ise Türkiye ortalamasının ancak yarısı hız alabiliyor. Vodafone Türkiye’nin mobilde sunabildiği ortalama internet hızı 16,33 Mbps.

Ookla’nın son üç yıl içerisinde yayımladığı 7 raporda da Vodafone Türkiye’nin sunabildiği mobil internet hızları üç operatör içerisinde en düşüğü. İşte bu durum içerisinde Vodafone’nun Türkiye’de acelesi belli oluyor. Ama KKTC için bir aceleleri yok.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUHALET KUŞUÖTMEZ08 Ekim 2022 10:28

    Hükümet Türk Telecoma ihaleyi versi o zaman.

  • Musa07 Ekim 2022 19:06

    Memleketin faydası derler ise kendi faydalarına olduğunu çok çok iyi anlayın. Bunlar kendilerinden başkasını düşünmez, öğrenin, saf olmayın ! Hep gizli ajandaları vardır.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster