BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZirveyi kaptırsa da 'Terminatör'ün hırsı yerinde----

Zirveyi kaptırsa da 'Terminatör'ün hırsı yerinde

Zirveyi kaptırsa da 'Terminatör'ün hırsı yerinde
02 Haziran 2023 - 14:45 www.finansgundem.com

Avrupa’nın en zengin insanı Bernard Arnaul’nun serveti hafta içerisinde Elon Musk’un gerisinde kaldı. 9 bin çalışanı tek kalemde kovarak ‘Terminatör’ lakabını alan milyarderin servetini büyütme iddiası her zamankinden daha güçlü

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

LVMH’in Kurucu CEO’su Bernard Arnault hafta içerisinde bir kez daha dünyanın en zengini unvanını kaybetti. Ancak Fortune’un haberine göre milyarder iş insanının bu konuda herhangi bir sempatiye ihtiyacı yok.

LVMH’in hisselerindeki %2,6’lık düşüşün ardından Tesla’nın CEO’su ünlü milyarder Elon Musk’ın serveti çarşamba günü Fransız iş insanını geride bırakmıştı. Twitter ve Tesla’nın sahibi olan Musk yıl başından bu yana servetini %40,3 büyüttü. Elektrikli otomobil devi Tesla’nın hisseleri sadece mayıs ayında %24 yükseldi.

Bloomberg milyarderler endeksine göre Musk’ın serveti 192 milyar dolara yükselirken Arnault’nun net serveti ise 187 milyar dolarda kaldı.

İkilinin dünyanın en zengin insanı olma yarışı bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Musk’ın Twitter’ı satın alması sonrası servetinde gördüğü sarsıntının etkileri halen hissediliyor. Tesla CEO’su Aralık 2022’den beridir Arnault’nun ardından ikinci sıradaydı ve şimdi liderliği ele geçirmesine rağmen bu koltuğu kolay koruyamayabilir.

Öte yandan Arnault’nun serveti ise nisan ayında ilk kez 200 milyar doları aşmıştı. Milyarderin serveti bir sonraki ayda ise hisse senetlerindeki çöküş nedeniyle tek bir günde 11 milyar dolardan fazla erimişti.

Ortalama bir insan İngiltere’de bir yılda 40 bin sterlinden az, ABD’de ise 60 bin dolardan az kazanıyor. Yani Arnault’nun servetinde gördüğü görece küçük miktarlardaki bir günlük düşüş ortalama bir insanın hayatı boyunca görebileceğinden çok daha fazla parayı ifade ediyor.

Arnault nasıl zengin oldu?

Ünlü milyarderin servetinin kökeni girişimcilik ruhunda yatıyor. 1972 yılında Arnault kariyerine babasının emlak şirketinde çalışarak başladı. Burada genç yaştan itibaren girişimcilik ruhuna sahip olduğunu kanıtladı. 25 yaşında babasına inşaat arazilerini satmaya ikna eden Arnault tüm dikkatini mülklere ayırdı.

ABD’ye göç eden Arnault babasının imparatorluğunu büyütmeyi hayal ediyordu. Ancak bunun yerine bir taksi şoföründen ilham aldı ve Fransa’daki evine geri dönerek lüks ürünler sektöründe kendine bir marka kurdu.

Fortune’un haberine göre Arnault’nun büyük yükselişinin kırılma noktası olan gizemli kısım tam burası.

Bazı raporlar iş insanının henüz 35 yaşındayken moda markası Christian Dior’un da sahibi olan Boussac Saint-Frères firmasını 1984 yılında satın aldığını ve bunun için aile işletmesinden 15 milyon dolar kullandığını söylüyor. Garip bir şekilde başka raporlarda ise iflasa yaklaşan tekstil şirketini temsili olarak 1 franka satın aldığını iddia ediyor.

Her ne kadar ödenirse ödensin Arnault’nun Boussac’ı satın almasıyla birlikte içerisindeki tüm varlıkların da kontrolünü ele geçirdi. Bu varlıkların arasında Christian Dior, Le Bon Marché, Conforama ve Peaudouce gibi önemli markalar da bulunuyordu.

Arnault LVMH’in %41,4’ünü kontrol ediyor.

‘Terminatör’ Arnault

Ünlü milyarder Boussac’ı satın almasının ardından şirketin tam 9 bin çalışanını kovdu ve Dior markası hariç grubun diğer varlıklarının çoğunluğunu sattı. Bu katı yönetim şekli Arnault’ya ‘Terminatör’ lakabını kazandırdı.

Milyarderin sert yaklaşımı ise işe yaradı. 1987’ye gelindiğinde şirketin kâr etmeye başladığı görüldü ve 1,9 milyar dolarlık gelir akışından 112 milyon dolarlık kâr elde edildiği raporlandı.

Arnault Dior’daki başarısının ardından gözünü firmanın daha önce Moët Hennessy’e satılan parfüm markası Louis Vuitton’a dikti. Ancak Fortune’un haberine göre konunun daha iyi anlaşılması için LVMH’in doğuşuna geri dönmek gerekiyor.

Kurt iş insanı

1987'de Louis Vuitton'un Başkanı Henry Racamier ve Moët Hennessy'nin CEO'su Alain Chevalier, lüks grup Louis Vuitton Moët Hennessy'yi oluşturmak için bir araya geldi. Ancak aylar içerisinde bu şirket evliliği anlaşması bozuldu. Racamier 1989’un yaz aylarında Arnault’dan LVMH’e yatırım yapmasını ve Moët’nin devre dışı bırakılmasına yardım etmesini istedi.

Arnault Racamier’in ilk talebini yerine getirdi. Ancak daha sonra Racamier’i de kendi ailesinin şirketinden devre dışı bıraktı. Arnault şirketin en büyük hissedarı olmak için 2,6 milyar dolar harcadı ve sonunda 1989 yılında şirketin hem başkanı hem de CEO’su oldu.

Kurt milyarder daha sonraki yıllarda da başka markaları satın alarak LVMH yönetimi altında birleştirdi. İştirakleri ve hisse senedi takasları yoluyla Hermès firmasının %20 hissesini gizlice satın aldı.

LVMH’in başarısı

Bugün LVMH portföyünde 75 kadar lüks markayı barındırıyor ve Arnault’nun liderliği altında Avrupa’nın en büyük şirketi haline geldi.

Paris merkezli holding sadece geçen ay 500 milyar dolarlık piyasa değerini aşan ilk Avrupalı firma oldu. Holding’in başarısı Arnault’nun cüzdanıyla da direkt etki gösteriyor. Dior’un %97,5’ine sahip olan Arnault’nun serveti büyük ölçüde LVMH hisselerine bağlı.

74 yaşındaki iş insanı işi bırakacağına dair herhangi bir belirti de göstermiyor.

Her ne kadar beş ultra zengin çocuğunun hepsine LVMH markalarında üst düzey görevler verse de Arnault yakın zamanda CEO’lar için yaş sınırını 75’ten 80’e çıkardı. Arnault Financial Times’ta konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘daha yeni başladığını” belirtiyor. Herhangi bir ironide bulunmayan Arnault, “Hâlâ küçük bir şirketiz. Bir numarayız ancak daha da ileriye gidebiliriz” açıklamasında bulundu.

Elon Musk yeniden dünyanın en zengin insanı

 

Yapay zekâyla danışmanlıktan servet kazandı

 

Ultra zenginlerin serveti eriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)