BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinZihinsel ve fiziksel sağlığın anahtarı 5 alışkanlık----

Zihinsel ve fiziksel sağlığın anahtarı 5 alışkanlık

Zihinsel ve fiziksel sağlığın anahtarı 5 alışkanlık
06 Eylül 2023 - 18:06 www.finansgundem.com

Zihinsel ve fiziksel sağlık nasıl başarının anahtarıysa, sağlığımızın anahtarını da alışkanlıklarımız belirliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Modern dünyanın yoğun temposu özellikle başarıyı hedefleyen kişiler için zihinsel ve fiziksel sağlığı şart koşuyor. Uzmanlar, bunu gerçekleştirmek için 5 alışkanlığın anahtar nitelikte olduğunu söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, soğuk algınlığından şafak vakti uyanmaya kadar, sağlık optimizasyonu trendleri, kitlelerin dikkatini çekiyor ve popülariteleri giderek artıyor. Sinir bilimci Andrew Huberman ise 5 alışkanlığın optimal zihinsel ve fiziksel sağlık için yeterli olduğunu söylüyor.

Gündelik 5 rutin

Fortune’dan Alexa Mikhail’in haberine göre, Stanford Tıp Fakültesi'nde nörobiyoloji ve gözbilim profesörü Andrew Huberman, gerçekten sağlıklı olmak için gürültülü önerileri susturup temel değerlere dönülmesini tavsiye ediyor. Huberman, günlük beş alışkanlığa öncelik vermenin fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kalmak için çok önemli olduğunu ve bunların uygulanmasının düşünülenden daha kolay olduğunu belirtiyor.

Huberman şöyle yazıyor: “Sağlam zihinsel ve fiziksel sağlığa doğru atılan en önemli adım, tek bir plan ya da program takviyesinin tek başına sorunu çözemeyeceğinin farkına varmak ve bunun yerine kalıcı refaha yönelik bir dizi ‘günlük eylem’ başlatmamızdır.” Huberman, zihinsel ve fiziksel olarak güçlü hissetmek için her gün uygulanması gereken 5 alışkanlığı sıralıyor.

Uyku

Geleneksel bilgeliğin yüzyıllardır söylediği gibi, yeterince uyumak, zihinsel ve fiziksel olarak daha iyi hissetmenize yardımcı oluyor. Genel yönergeler yetişkinlerin her gece en az yedi saat uyumasını öneriyor. Uyku, stresi azaltmaya, vücudun iç sistemlerini düzenlemeye ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı oluyor.

Huberman, uykunun en iyi stres giderici, travma sonlandırıcı, bağışıklık güçlendirici ve duygusal dengeleyici olduğunu söylüyor. Yatmadan 30 dakika ila bir saat önce bir dinlenme rutini oluşturmak, aynı anda yatıp kalkmak ve karanlık, serin ortamlarda uyumak da uykunun miktarını ve kalitesini artırabiliyor.

Güneş ışığı

Sabah ilk iş olarak güneş ışığı almak vücuda uyanma zamanının geldiğinin sinyalini veriyor. Aynı zamanda vücudun sirkadiyen ritminin düzenlenmesine de yardımcı oluyor ve bu da o gece daha geç uyuma zamanının geldiğinin sinyalini veriyor.

Dahası, güneş ışığı almak D vitaminini veya kemik ve bağışıklık sistemini uzun süreli biçimde güçlendirmesiyle savunulan güneş ışığı vitaminini absorbe etmenin en iyi yolu olarak öne çıkıyor. Araştırmalar, D vitamininin beyin fonksiyonunu ve hafızayı da iyileştirebileceğini öne sürüyor.

Hareket

Çok aşina olunan bir diğer temel nokta da egzersiz. Huberman, hepsi aynı gün olmasa da günlük rutine direnç, hareketlilik ve kardiyoyunun dahil edilmesini tavsiye ediyor. Ulusal yönergeler, en az iki günlük kuvvet antrenmanının yanı sıra, her hafta en az 150 dakika orta ila yüksek yoğunlukta egzersiz (hızlı yürüyüş veya bisiklet sürmek) veya 70 dakika yoğun egzersiz (koşmak veya kardiyo) öneriyor.

Hareket etmek beynin güçlü kalmasına, kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesine ve stresin azaltılmasına yardımcı oluyor. Huberman, yürümeyi ‘harika bir ilaca en yakın şey’ olarak nitelendiriyor.

Beslenme ve aralıklı oruç

Sağlıklı beslenmek önemli olsa da Huberman, yiyeceğin türünün, miktarının ve öğün zamanlamasının önemine dikkat çekiyor.

Meyve ve sebzelerden kabuklu yemişlere, tohumlara ve baklagillere kadar pek çok türde işlenmemiş gıda açısından zengin bir beslenme, bağırsak mikrobiyomunu güçlendiriyor. Bağırsak mikrobiyomu bağışıklık ve beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor. Bitkiler, protein ve lif açısından zengin bir diyet sürdürmek, daha uzun süre tok ve enerjik hissetmenizi sağlayacak doğru miktarda yiyecek almanızı da sağlayabiliyor.

Herkes için işe yaramasa da Huberman aralıklı orucun faydalarından da bahsediyor. Huberman’a göre aralıklı oruç kalp hastalığı, obezite ve diyabet riskini azaltabiliyor.

Sosyal bağlar

Huberman, bir yalnızlık salgınının içinde olunduğu görüşünde. Sosyal olarak izole edilmiş hissetmenin, günde 15 sigaraya kadar sigara içmeye eşdeğer sonuçları olabiliyor. Üstelik yalnızlık, diğer sağlık sorunlarının yanı sıra demans, depresyon ve anksiyete riskini de artırabiliyor.

Sosyal anlamda bağlı hissetmenin sağlığa faydalarının ötesinde, sosyal ilişkilerin gücü büyük ölçüde mutluluk düzeyini belirliyor. Çocukluktan orta yaşa ve sonrasına kadar arkadaş edinmek, sağlıklı kalmanın ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor. Gönüllü olmak veya faaliyet gruplarına veya hobilere katılmak da insanlara yönelik bir bağlılık duygusu kazandırmaya yardımcı olabiliyor.

Sağlıklı yaşam için günde kaç adım atmak gerekli?

 

Uzmanından 40 yaş üstü erkeklere 6 sağlık önerisi!

 

Sağlıklı diye yiyoruz ama bu şekilde tüketildiğinde bağırsağı mahvediyor!

 

Sağlıksız beslenme "agresif prostat kanseri" riskini artırabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)