BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZenginler koronayı çabuk atlattı!----

Zenginler koronayı çabuk atlattı!

Zenginler koronayı çabuk atlattı!
25 Ocak 2021 - 12:29 www.finansgundem.com

Oxfam'ın yayımladığı 'Eşitsizlik Virüsü' raporuna göre zenginler 9 ayda korona virüs salgınının ekonomik etkilerini atlatırken, yoksul kesimin toparlanması 10 yılı aşabilir.

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Oxfam'ın yeni raporuna göre, dünya üzerinde en zengin 1000 kişi Kovid-19 döneminde yaşadıkları maddi kayıpları 9 ay gibi kısa bir sürede telafi sırasında, dünyanın en büyükleri için salgının ekonomik çalışmaları atlatmak 10 raporunda daha uzun bir süre alabilir.

Rapora göre, Kovid-19 neredeyse neredeyse onun cebinde bulunan eşitsizliği aynı andama potansiyeli taşıyor. Üstelik bu durum, yüz yıl önce kayıtlar tutulmaya hazırlıkından bu yana ilk kez gerçekleşiyor. Eşitsizliğin artması şu anlama geliyor: yoksulluk "yaşayan insan sayısının salgın öncesinde, dünyanın en zengin 1000 milyarderinin salgın öncesi seviyelere ulaşmasından 14 kat daha uzun sürecek!

Oxfam'ın yürüttüğü ve 79 ülkeden 295 iktisatçının katıldığı yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre ise, Jeffrey Sachs, Jayati Ghosh ve Gabriel Zucman'ın da olduğu diğer katılımcıların yüzde 87'si salgın kendi ülkelerinde gelir eşitsizliği “artacağını” ya da “ciddi oranda artacağını ”tahmin ediyor.

Citigroup kadın çalışanlara & daha az ödüyor

• Dünyanın en zenginleri için ekonomik durgunluk sona erdi. Dünyanın en zengin 10 erkeği, pandeminin başından bu yana toplam servetlerini yarım trilyon dolar arttırdılar; bu rakam herkesin Kovid-19 aşısına erişmesini ve kimsenin salgın nedeniyle yoksulluğa sürüklenmemesini sağlamak için fazlasıyla yeterli. Aynı zamanda salgın oğul 90 yılın en kötü işsizlik krizini başlattı: Yüz milyonlarca insan ya işsiz ya da yeterli gelir elde edemediği işlerde.

• Bir kez daha, çok etkilenenler kadınlar oldu. Düşük ücretli ve güvencesiz işlerde erkeklere oranla daha fazla çalışıyorlar. Bu sektörlerde çalışan ve erkeklerin oranı eşit olsaydı, bugün 112 milyon kadın işini ve gelirini kaybetme riskiyle karşı olmayacaktı. Aynı zamanda, kadınlar küresel sağlık hizmetleri ve sosyal hizmet çalışanlarının yaklaşık% 70'ini oluşturuyor - bu işler, düşük ücretli işler ve bu işlerde çalışanların Kovid-19'a yakalanma risk daha yüksek.

Suriye'de enflasyon: 5 bin liralık yeni banknot

• Eşitsizlik hayatlara mâl oluyor. Brezilya'da Afrika da Kovid-19 üzerine düşünme Beyazlara göre% 40 daha yüksek. ABD'de ise Siyahların ve Latinlerin Kovid-19 ölüm oranlarında Beyazlarla eşit olsaydı, bugün yaklaşık 22.000 Siyah ve Latin hayatta olacaktı. Kayıtlar, İngiltere'nin en yoksul bölgelerindeki Kovid-19 ölüm oranlarının en zengin bölgelerindeki ölüm oranına iki kat daha fazla olduğunu; Fransa, Hindistan ve Çin gibi ülkelerdeki bölgelerinde Covid-19 bulaş ve ölüm oranlarının diğer bölgelere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor.

• Kovid-19'un ekonomik mantığı anahtarı daha adil ekonomiler. Salgın sırasında en çok kâr eden 32 küresel şirkete getirilecek geçici bir kâr vergisi, 2020'de 104 milyar dolarlık bir kaynak yaratabilirdi. Bu rakam tüm çalışanlara işsizlik yardımı ve düşük ve orta gelirli ülkelerdeki çocuklar ve yaşlılara mali destek vermek için yeterli olabilirdi.

80 yaş üzeri vatandaşların aşılanmasına başlandı

EŞİTSİZLİKTEKİ EN BÜYÜK ARTIŞ

Oxfam International Genel Direktörü Gabriela Bucher, şu ifadeleri ifadeleri:

“Eşitsizlikte, büyük artışa tanık oluyoruz. Zenginle yoksul arasındaki derin uçurum en az virüs kadar ölümcül. ”

"Salgın sırasında ön saflarda çalışan -mağazalardaki satış görevlileri, sağlık, pazarcılar-faturalarını ödemek ve sofralarına yemek görmek için, yozlaşmış ekonomiler lüks yaşamlarıyla salgını hiç hasar birkaç atlatan bir seçkinler grup servet aktarmaya devam ediyor."

Reel ekonomide devam eden durgunluğa rağmen, borsaların toparlanmasıyla birlikte milyarderler servetlerini rekor seviyelere geri getirebildiler. Aralık 2020 milyarderlerin toplam serveti, G-20 hükümetlerinin Kovid-19 döneminde sundukları kurtarma paketlerinin toplam değerine eşit, yani 11,95 trilyon dolar oldu. Hal böyleyken, ekonomik toparlanmaya giden yol, özellikle Kovid-19 hayatta kalmak için mücadele eden insanlar için uzun bir yol olacak. Salgın programında, yoksul ülkelerdeki işçilerin yarısında yoksulluk içinde yaşıyordu ve küresel olarak işçiin dörtte üçünün hastalık ödeneği ya da işsizlik yardımı gibi sosyal haklara erişimi yoktu.

Bucher sözlerine devam etti: “Eşitsizlik, kaçınılmaz değil, politik bir seçimdir. Hükümetlerin Kovid-19'dan sonra tüm gezegen koruyan ve yoksulluğa oğul veren daha eşit ve kapsayıcı ekonomiler inşa etme şansını araştırılıyor. ”

Korona virüs mutasyonunun fotoğrafı çekildi

“Eşitsizlikle mücadele ekonomik kurtarma ve iyileşme çabalarının merkezinde yer almalı. Hükümetler herkesin Kovid-19 aşısına ve işlerini finansal desteğe erişmelerini sağlamalı. Milyonlarca insan için uygun düşük karbonlu ekonomilere ve kamu hizmetlerine yatırım yapmalı ve kaliteli eğitim, sağlık ve sosyal bakıma erişmesini ve en zengin içerik üzerlerine düşen vergi yükünü adil bir ödemelerini sağlamalı. ”

“Bu umutsuz zamanlar için ortaya çıkan geçici çözümler olmamalı; Sadece ayrıcalıklı bir azınlığın değil, tüm insanların yararına çalışan ekonomilerdeki 'yeni normal' olmalı. ”

Pandemi Türkiye'de de Hayatı etkiledi:

• Dünya Bankası'nın Türkiye Ekonomik İzleme Raporu'na göre, Türkiye'de 1,2 milyon insan salgın yoksulluğa sürüklenebilir. Yerini 21 milyarderin serveti Mart ayından bu yana 19 milyar TL arttı. Türkiye'de pandemi nedeniyle işsizlikte de teklif sürülüyor.

• Kadınlar pandemiden daha fazla etkileniyor. TEPAV'ın Mayıs 2020'de yürüttüğü bir anket çalışması, ankete katılanların% 32'sinin pandemiden sonra iş durumlarında bir değişiklik yok, ama bu oranın kadın çalışanları için% 7,4 olduğunu gösteriyor. BM Kadın Yazılı yayımlanan Nisan 2020 tarihli araştırma ise, ücretsiz izne çıkarılan sınavının erkeklerden daha yüksek olduğunu gösteriyor (% 18,4'ü ücretsiz izne çıkarılırken erkeklerin% 14,2 ücretsiz izne çıkarıldı). Ek olarak sosyal güvencesi olmayan ya da düşük olan kayıt dışı işlerde çalışma hayatı daha yüksek. BM Kadın Birimi'ne göre, doktorların% 50'si, sağlık personelinin% 70'i ve ebelerin% 100'ü kadınlardan oluşuyor; bu da kayıtlı Kovid-19'a yakalanma riskinin daha fazla olduğunu gösteriyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)