BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZaharova: Hepsi küresel yalan----

Zaharova: Hepsi küresel yalan

Zaharova: Hepsi küresel yalan
30 Mart 2018 - 09:08 www.finansgundem.com

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, İngiltere ile yaşanan ajan krizine ilişkin İngiltere'yi sert sözlerle eleştirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya'nın zehirlenmesiyle ilgili İngiltere tarafından sunulan ancak sadece basındaki suçlamalardan oluşan kanıtları 'küresel yalan' olarak nitelendirdi.

Zaharova, düzenlediği haftalık basın toplantısında Kommersant gazetesinin İngiltere'nin yabancı büyükelçilere yaptığı ve Rus diplomatların sınırdışı edilmesi kararlarını tetikleyen gerekçelerin anlatıldığı 6 sayfalık 'gizli sunum' hakkındaki soruları yanıtladı.

Zaharova, "Tüm dünya bu 'çok önemli kanıtları' gördükten sonra İngiltere'nin Moskova büyükelçisi tarafından esas ve bu kez tartışma götürmez suçlamaların dile getirildiğine dair bilgiler sosyal medyadaki propaganda makinesi, isimsiz kaynaklar, uzmanlar, sahte hesaplar aracılığıyla yayılmaya başladı. İngiliz meslektaşlarımızın söz konusu gizli toplantıya davet edilmeyen Rus Dışişleri yetkililerinin huzurunda bunları dile getirmekten korktuğunu düşününce, söz konusu tartışma götürmez kanıtların neler olduğunu tahmin etmekten bile korkuyorum" ifadelerini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Rus Dışişleri'ne bu sunuma dikkat çektiği için teşekkür ettiğini de anımsatan Zaharova, İngilizlerin Rus tarafının resmi taleplerini görmezden gelip Twitter üzerinden bu tür açıklamalar yapmasını gülünç bulduklarını vurguladı.

Kommersant gazetesi İngiltere'nin yabancı büyükelçilere yaptığı ve Rus diplomatların sınırdışı edilmesi kararlarını tetikleyen gerekçelerin yer aldığı 6 sayfalık 'gizli sunumu' yayınlamıştı. 'Kanıt' olarak gösterilen sunumda Skripal olayıyla ilgili Moskova'ya yöneltilen suçlamalar yer alırken, kamuoyunun bildiğinden farklı bir bilgiye yer verilmemişti. Konuyla ilgili Facebook'tan açıklama yapan Zaharova, sunumda kanıt niteliğinde bir şey olmadığına işaret etmişti.

Zaharova, Salisbury'de babası eski Rus ajan Sergey Skripal ile birlikte zehirlenen Yuliya Skripal hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyen İngiltere'nin 1968 tarihli sözleşmeyi ihlal ettiğini ve hukuku aleni biçimde çiğnediğini söyledi.

Zaharova, İngiltere'nin zehirleme olayında Rusya ile işbirliği yapmayı reddettiğini ve Yuliya Skripal'in Rus vatandaşı olmasına rağmen bu kişi hakkında güncel bilgi sunulmadığını belirtti.

İngiltere'nin bu tutumuyla Sovyetler Birliği ve İngiltere arasında imzalanan 1968 tarihli Konsolosluk Sözleşmesi'ne aykırı hareket ettiğini kaydeden Zaharova, sözleşme çerçevesinde Moskova'nın İngiltere topraklarındaki vatandaşlarına erişme ve onlara tavsiyede bulunma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Zaharova, sözleşmenin feshedilmediğini ve uluslararası hukukta halen yürürlükte olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada İngiltere yönetiminin Londra borsasında Rus euro tahvillerinin satışını yasaklaması olasılığını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İngiltere'nin Rusya ile ilişkilerde öngörülemez bir ülke olduğunu belirtti.
Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya'nın zehirlenmesinde hiçbir kanıt sunmadan Moskova'yı suçlayarak Rusya'ya birtakım yaptırımlar uygulayan Londra yönetimi, bu kez de Rus euro tahvillerinin satışını kısıtlamayı planlıyor.

Peskov'a bugün düzenlediği basın toplantısında Londra'nın söz konusu planları soruldu.

Peskov, "İngiltere'nin şu anda Rusya ile ilişkilerde yeterince öngörülemez bir ülke olması nedeniyle Londra'nın başka hangi seçenekleri göz önüne alabileceği, nelerin bunun gerekçesini ve kılıfını oluşturabileceği konusunda yargıda bulunmamız çok zor" dedi.

Peskov, İngiltere'nin Rus euro tahvillerine satış yasağı getirmesi olasılığının yanı sıra ABD'nin Rus devlet varlıklarını dondurma olasılığını da dikkatli bir şekilde izlediklerini söyledi.

"Şüphesiz bu, İngiltere ve ABD'nin güvenilir ekonomik partnerler imajını tamamıyla ilgilendiren önemli bir durum. Bu tür kararların söz konusu ülkelerin yatırımcılar nezdindeki itibarına zarar vermemesi imkansız" diyen Peskov, bu nedenle, yapılan açıklamaları çok dikkatli bir şekilde izlediklerini ve gözlemlediklerini vurguladı.

The Guardian gazetesinde yer alan haberde İngiltere Başbakanı Theresa May'in Londra borsasında Rus euro tahvillerinin satışına yasak getirilmesini gözden geçirdiği öne sürülmüştü.

ABD'nin Rusya Büyükelçisi Jon Huntsman da Rus RBK'ya demecinde ABD'deki Rus devlet varlıklarının dondurulabileceğini söylemişti. (Sputnik)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)