BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırma Yurt dışına yapılan doğrudan yatırım miktarı 4.7 milyar dolara ulaştı----

Yurt dışına yapılan doğrudan yatırım miktarı 4.7 milyar dolara ulaştı

 Yurt dışına yapılan doğrudan yatırım miktarı 4.7 milyar dolara ulaştı
27 Kasım 2023 - 14:03 www.finansgundem.com

Yurt dışına yapılan doğrudan yatırım miktarı 4.7 milyar dolara ulaşırken, en çok yatırım yapılan ülkeler arasında Almanya, Romanya, ABD ve Rusya’nın tüm seçenekler arasındaki toplam payının %54’e ulaştığı görülüyor.

PwC Türkiye'nin yurt içinde yerleşik şirketlerin yurt dışına yaptığı yatırımların, hızla küreselleşen dünyada uluslararası genişleme ve büyüme açısından kritik bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, "Bu yatırımlar, şirketlerin rekabet güçlerini artırmalarına ve farklı pazarlara erişim sağlamalarına olanak tanırken, aynı zamanda uluslararası ilişkileri güçlendirme, inovasyonu teşvik etme ve şirketlerin stratejik hedeflerine ulaşma konularında da kolaylaştırıcı bir rol oynuyor." dedi.

PwC Türkiye tarafından yayınlanan "Yurt Dışı Yatırımları Araştırması'nda şöyle denildi:

"Yurt dışına yapılan yatırımlar, olası finansal getirilerin ötesinde şirketlerin global vizyonlarını genişletmelerine, yeni fırsatlar keşfetmelerine ve küresel pazarda varlık göstermelerine olanak tanıyarak farklı iş modellerini benimsemelerine imkân sağlıyor. Bu yatırımların etkin bir yol haritası tasarlanarak yönetilmesi, doğru pazar analizleri, yerel dinamiklere uygun stratejilerin oluşturulması, ulusal iş ortaklarıyla iş birliği ve uluslararası düzenlemelere uyum sağlama gibi önemli faktörlerle birlikte şirketlerin küresel rekabetçiliğini artırırken, aynı zamanda uzun vadeli sürdürülebilir büyümeyi destekliyor.

Yurt dışı yatırımlar, yalnızca şirketlere fayda sağlamakla kalmıyor, ülkelerin uluslararası arenada görünürlüğünü ve bilinirliğini artırarak geniş çaplı ekonomik katkıları da beraberinde getiriyor.

Türkiye’de yerleşik şirketlerin yurt dışındaki doğrudan yatırımlarına ışık tutan raporumuz, yurt dışına yapılan yatırımların önemini, yatırımların mevcut durumunu ve şirketlerin uluslararası arenadaki faaliyetlerine olan katkısını analiz etmek üzere bir perspektif sunmayı amaçlıyor. PwC Türkiye Yurt Dışı Yatırımları Araştırması; şirketlerin sektörel dağılımları, yurt dışına yönelik yatırımlardaki temel motivasyonlar, yatırım için seçilen lokasyonlar, bu yatırımların farklı aşamalarında ortaya çıkan ihtiyaç ve öncelikler konusunda çok değerli içgörüler sunuyor.

Türkiye’de yerleşiklerin yurt dışında en fazla doğrudan yatırım yaptığı bölgeler

Yurt dışına yapılan doğrudan yatırım miktarı 4.7 milyar dolara ulaştı. Katılımcıların yaklaşık %66’sının yatırımlarında Avrupa (%30), Kuzey Amerika (ABD ve Kanada) (%18) ve Avrasya (%18) bölgelerini tercih ettiğini gösteriyor. En çok yatırım yapılan ülkeler incelendiğinde ise Almanya, Romanya, ABD ve Rusya’nın tüm seçenekler arasındaki toplam payının %54’e ulaştığı görülüyor.

Mevcut yurt dışı yatırımların lokasyonunu belirlemede etkili en önemli 3 faktör

Araştırma bulgularına göre yurt dışına yatırımlarda lokasyon seçimini etkileyen faktörler arasında şirketlerin, pazar büyüklüğü ve coğrafi anlamda potansiyeli olan ve aynı zamanda yatırımcı dostu ortam sunan ülke/bölgeleri önceliklendirdiğini ortaya koyuyor. Düşük maliyetli işgücü ile vergi avantajı ve teşviklerin ise yatırımın yapılacağı lokasyon kararında daha düşük oranda belirleyici olduğu sonucuna ulaşılıyor.

Yurt dışı yatırımı yaparken karşılaşılan zorluklar

Araştırma katılımcıları, sırasıyla yetkin insan kaynağı bulmanın, iş kültüründeki farklılıkların, regülasyonlara yönelik bilgilerin az olmasının, yerel pazara yönelik içgörü eksikliğinin, finansmana erişimin ve hukuksal süreçlerdeki farklılıkların karşılaştıkları temel zorluklar olduğunu belirtiyor.

Araştırma sonuçları, yurt dışına yapılan yatırımlarda Avrupa ve ABD gibi güvenli pazarların daha önde olduğunu ortaya koyuyor. Coğrafi konum, pazarın büyüklüğü, politik istikrar ve regülasyonlar yatırım kararı alınırken ön planda tutulan başlıklar.

Araştırmaya katılan şirketlerin çok büyük kısmı yurt dışı yatırımların büyümeye katkısının çok yüksek olduğunu söylüyor. Böylesine başarılı yatırımlar, doğru bir stratejiden başlayarak tüm süreç de pek çok farklı unsuru göz önünde bulundurmayı gerektirmektedir.

Yurt dışında başarılı yatırımlara imza atan Türk şirketlerinin de deneyimlerini göz önünde bulundurarak dikkat edilmesi gereken 7 önemli unsuru şu şekilde özetleyebiliriz:

Pazar Araştırması ve Analizi

Vergi yapısı

Hukuki çerçeve ve regülasyonlar

Politik ve ekonomik istikrar

Yerel iş kültürü

Risk yönetimi

Finansman

Yatırım projelerinde finansman başvurusu için yeni kriterler

 

Gelen doğrudan yabancı sermaye 10 milyar dolara ulaştı

 

Net doğrudan yatırım girişinde gerileme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)