BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYurda girişte Free Shop’larda şok yasak----

Yurda girişte Free Shop’larda şok yasak

Yurda girişte Free Shop’larda şok yasak
27 Ocak 2013 - 09:30 www.finansgundem.com

Türkiye sigarayla savaşta yeni bir adım atıyor, yurda giriş kapılarındaki Free Shop’larda sigara satışı yasaklanıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün, sigarayı bıraktırma mücadelesinde örnek ülke olarak seçtiği Türkiye, şimdi de uluslararası tütün kaçakçılığının önlenmesinde küresel liderliğe soyunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) (WHO-World Health Organisation) dünyada her yıl 6 milyon kişinin ölümüne sebep olan sigarayla mücadele için en radikal adımına Türkiye liderlik yaptı. Türkiye, 12-17 Kasım 2012 tarihleri arasında, Güney Kore'nin başkenti Seul'de imzaya açılan Tütün Kontrol Sözleşme Çerçevesi'ne, 12 ülkeyle birlikte aynı anda taraf oldu. Bu imza ile Türkiye, yurda giriş sırasında Free Shop'lardan sigara satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Free Shop'larda sadece yurtdışına çıkarken sigara almak mümkün olacak. 
SATIŞA SINIRLAMA 
Seul'de alınan karara göre ülkelere girişte değil yalnızca çıkışlarda sigara satışına izin verilecek. Türkiye'de bu karara imza atarken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uygulama konusunda bazı engelleri aşmaya çalışıyor. Prensipte DSÖ Protokolü'ne uyumda sorun olmadığını bildiren yetkililer, bazı sınır kapılarının yap-işlet-devret modeliyle yenilenmesi için en az 10 yıllık sözleşmelerle TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ'ye verildiğine dikkati çektiler. Bu sözleşmelerde free shop gelirlerinin işletmeci şirkete bırakıldığını belirten yetkililer, "Uygulamanın hayata geçirilmesi için siyasi bir karar alınması gerekecek. Bu konuda son sözü Başbakan ve Bakanlar Kurulu söyleyecek. DSÖ'nün protokolü nihai olarak 2014'te yürürlüğe girecek, bu arada çözüm geliştirilir" dediler. 
RADİKAL ÖNLEMLER 
DSÖ yönetimi, protokolü imzalayan ülkelerden sigaraya yönelik vergi oranlarının artırılmasını tütün ürünlerinin üretimi, fabrikası, dağıtımı, satışına kadar süreci izleyecek ve denetleyecek lisanslamaları zorunlu hale getiriyor. Her sigara paketine ilaçta olduğu gibi sigaranın kimliğini belirleyecek 'Karekod' benzeri barkod/pul uygulaması ve yakalanan kaçak sigaranın imhası da her ülke için zorunlu hale getirilecek. Kaçakçılığa ilişkin bu protokol, uluslararası ticarette dolaşan sigaraların üçte birinin kaçakçılığını engelleyici katı kontrol mekanizmaları içeriyor. Bu kontroller sayesinde kaçakçılara yönelik cezaların artırılacak, malların yasal ve yasa dışı olma durumlarını belirtecek şekilde sahteciliği önleyici işaretler ve vergi ödendiğini gösteren pullar zorunlu olacak. 
HAPİS CEZASI GÜNDEMDE 
Ayrıca tütün kaçakçılığından yakalanan kişilere para cezasının yanısıra hapis cezasının da verilmesi isteniyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin tütün kaçakçılığı ile mücadele konusunda dünyada örnek birkaç ülkeden biri olduğunu belirterek, "Sigara paketlerinde bandrol/karekod uygulamasını sadece Brezilya ve Türkiye uyguluyor. Sigaranın üretimi ve tüketimi aşaması da lisanslamalarla izleniyor ve sıkı denetleniyor. Sigara vergi oranları Türkiye'de yüzde 80'in üzerinde bulunuyor" dedi. (Safure Cantürk – Mehmet Ali Berber / Sabah)
ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ky27 Ocak 2013 20:23

    yapmayın etmeyin.. Pkk lı "dostlarınız" gücenir..Kaçağın önüne kesinlikle geçilmelidir! Vatandaşlar rağbet etmemelidirler. bir kaçak, bir kurşun demektir!! O kurşunda askerimize polisimize sıkılmaktadır!!!

  • can yesiltas27 Ocak 2013 14:21

    gidin galata köprüsü alt geçinde satılan kaçak sigaraları engelleyin de teröre giden paraları önleyin önce. Bu hükumet kayıt dışı denince konuşmaktan başka iş yapmayan ancak kümesteki tavuklarda yolunmadık tüy bırakmayan bir tutuma sahip maalesef.

  • Mete Dağ27 Ocak 2013 13:03

    Türk milleti bu siğara zilletinden kurtulmalıdır.Büyüklerin gençlere "KÖTÜ" örnek olması sonlandırılmalıdır.Milyarlarca para dumana,kanserin oluşmasına gitmektedir.Bu hükümetin yaptığı en önemli iş zaten budur.

  • sigara 27 Ocak 2013 12:50

    dunyanın en pahalı sıgarası mıllet almıyor sozde sıgara satısı dusuyor ama kacak artıyor bırsey cok pahalı ıse mılletın alım gucu dusukse vede bırakımıyorsa ucuza kacacak mecbur ucuzda bırılerının sılah almasını saglıyor sımdı yarın kımse sıgara almazsa 3gun saglık maglık hıkayae rant kapısı olmus fıyatı tak yarıya ceker bıraz sıyasetcılerın merhametı olsa benzın mazot sıgara fıyatını dusurseler varya kandılın elını kolunu kesmıs olurlar ama nerde

  • hakkı27 Ocak 2013 12:47

    o vergiler sigaraya karşı oldukları için değil açgözlülüklerinden ve kötü ekonomik yönetimden dolayı, bunlar akaryakıta, doğalgaza da karşı. onlar da zararlı demek ki