BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYunanistan'dan 4 yıl sonra ilk tahvil ihracı----

Yunanistan'dan 4 yıl sonra ilk tahvil ihracı

Yunanistan'dan 4 yıl sonra ilk tahvil ihracı
10 Nisan 2014 - 18:49 www.finansgundem.com

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan 4 yıl aradan sonra ilk kez tahvil ihracı yaptı

Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’ın, dört yıllık aradan sonra tahvil ihracı yaparak yeniden sermaye piyasalarına çıkması başkent Atina’da hükümet çevreleri tarafından sevinçle karşılanırken muhalefet partilerinin tepkisine neden oldu.

Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Yunanistan’ın yeniden para piyasalarına çıkmasının, ekonominin toparlanma aşamasına girdiğini gösterdiğini, bunun önemli bir gelişme olduğunu ve Yunanlıların kendi çabalarıyla gerçekleştiğini söyledi.

Başbakan Andonis Samaras yayımladığı mesajında sermaye piyasasının Yunan tahvillerine ilgi gösterdiğini belirterek, bundan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Sermaye piyasalarının Yunan tahvillerine olan yoğun ilgisinin, uluslararası yatırımcıların Yunan ekonomisine olan güvenin göstergesi olduğunu vurgulayan Samaras, "Başaracağımıza çok az kişi inanıyordu. Ülkenin bu başarısından bazıları üzüntü duyuyor ancak onları kendi miskinlikleriyle baş başa bırakıyoruz. Ülke gelecek sefere daha az faizle daha çok borçlanacak" değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan’ın yeniden piyasalara açılmasının ülkenin sayfayı çevirdiğinin elle tutulur kanıtı olduğunu dile getirerek,  bu konuda Portekiz ve İrlanda’dan daha başarılı bir performans gösterdiğini savundu.

Hükümet Sözcüsü Simos Kedikoğlu ise Yunanistan’ın uzun bir aradan sonra gerçekleştirdiği tahvil ihracının, Yunan ekonomisinin güvenilirliğini tekrar kazanmaya başladığının göstergesi olduğunu söyledi. Kedikoğlu, "Henüz bayram yapmıyoruz. Her şey bitmiş değil. Çabaların sürmesi gerekir" dedi.

Muhalefet tepkili
Ana muhalefet partisi SYRİZA'dan yapılan açıklamada ise Yunanistan’ın bu dönemde sermaye piyasalarına açılarak borçlanması tepkiyle karşılandı, bunun hükümetin seçim kampanyasının bir parçası olduğu ileri sürüldü.

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem’un, kısa bir süre önce Yunanistan’ın önümüzdeki 12 ay için ek finansman ihtiyacı olmayacağına dair ifadelerine dikkat çekilen SYRİZA açıklamasında, "Büyük reklamı yapılan bu çıkış, (Başbakan Andonis) Samaras’ın, Baltakos skandalını örtbas etmesi için kamuyu yüzlerce milyon fvro borca sokacak" iddiasına yer verildi.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) açıklamasında da ülkenin sermaye piyasalarına açılmasıyla elde edeceği sermayenin, vatandaşa yeni borç anlamına geldiği, para piyasalarının bir hayır kurumu olmadığı ve AB’nin tüm ülkeler için kontrol mekanizmaları bulunduğu kaydedildi.

Bu arada ülke medyasına yansıyan haberlerde, Yunanistan’ın bugün yüzde 4,95 faiz oranıyla piyasalara sunduğu 5 yıl süreli tahvillerin uluslararası yatırımcıların büyük ilgisine neden olduğunu belirtilirken, 3 milyar avroluk tahvil satışı için talebin 20 milyar avroyu aştığı vurgulandı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)