BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYunanistan gibi mi olacak? ABD için kâbus senaryosu!----

Yunanistan gibi mi olacak? ABD için kâbus senaryosu!

Yunanistan gibi mi olacak? ABD için kâbus senaryosu!
10 Mayıs 2023 - 12:25 www.finansgundem.com

Ülkenin borçlarını ödeyemez hale gelme olasılığının çok gerçek olduğu konusunda uyaran ABD'li ekonomist Paul Krugman, hükümetin gittikçe derinleşen krizde radikal bir çözüm getirebileceğini ileri sürdü.


Princeton Üniversitesi'nde İktisat ve Uluslararası İlişkiler profesörü ve Londra Ekonomi Okulu'de Yüzüncü Yıldönüm Profesörü Paul Krugman, ülkenin borçlarını ödeyemez hale gelme olasılığının çok yüksek olduğu konusunda uyardı.

Cumhuriyetçilere maliye politikasında bir "tıkanma noktası" verdiği için borç tavanının kaldırılması gerektiğini söyleyen Krugman, "Federal hükümetin yakında normal operasyonlarını finanse edememe olasılığı çok gerçek hale geldi" ifadelerini kullandı.

Hazine, ABD'nin olası bir temerrüde düşmeden önce borç tavanını yükseltmek için bir aydan az bir süreye sahip olduğunu tahmin ediyor.

Ancak Krugman, Amerika'nın mali durumunun 2009'da Yunanistan gibi borçlarını ödeyemeyen diğer ülkeler kadar kötü olmadığını söyledi.

Krugman, "Eğer böyle bir şey olursa, bunun nedeni, Meclis'teki Cumhuriyetçilerin borç tavanını, normal yasama süreci yoluyla yasalaştırma şansları olmayacak politika tavizlerini gasp etmek için kullanmaya çalışmaları olacaktır" dedi.

BIDEN HÜKÜMETİNİN TEMERRÜDÜ ÖNLEMEK İÇİN ALACAĞI ÖNLEMLER

Krugman önceki tecrübelere dayanarak, Biden yönetiminin temerrüdü önlemek için alabileceği arka kapı önlemlerinin esasını da ayrıntılı olarak açıkladı.

Nobel ödüllü ekonomiste göre, bunlardan biri Fed'in yatırmak için 1 trilyon dolarlık bir para basması, diğeri ise nominal değerinden daha yüksek bir fiyata satılan borçlanma senetleri olan prim tahvilleri ihraç etmesi... Aslında, her iki önlem de milletvekilleri borç tavanını kaldıramasa bile hükümetin daha fazla borçlanmasına izin verecek.

Hazine Bakanı Janet Yellen, hükümetin nakit parasının 1 Haziran'da tükendiğini tahmin ederken, bu, ABD'nin borcunu ödememesi için son tarih yaklaştıkça geliyor. Uzmanlar, bunu zamanında yapmamanın bir mali krize yol açabileceği konusunda uyardı ve politika yapıcılar borç limitini hangi koşullar altında yükseltecekleri konusunda tartışmaya devam ettikçe riskleri artırıyor.

İNGİLTERE BENZERLİĞİ

Krugman, ABD'nin primli tahvilleri itibari değerinin üzerinde satsa bile borcunu manipüle eden ilk ülke olmayacağını kaydetti. 2015 yılına kadar Birleşik Krallık'ın borcunun bir kısmı kupon ödeyen ancak vadesi hiç geçmeyen tahvillerden oluşuyordu, yani nominal değeri yoktu.

Ekonomist, "Hükümet borcun tanımıyla oyunlar oynayabiliyorsa, bir borç tavanını nasıl uygulayacağımızı sorabilirsiniz. Ancak cevap, elbette, bir borç tavanımız olmamalı. Hükümet, bu konuda kararlar almalı. Aşırılık yanlılarının silah haline getirebileceği ek bir tıkanıklık noktası oluşturmadan vergilendirme ve harcamaları gözden geçirin ve mali sonuçları göz önünde bulundurun" diye yazdı. (CNN Türk)

ABD'de borç limiti açmazı: Biden, Kongre liderleriyle görüştü

 

Bakan Nebati: Dünyada en az borçluluğa sahip ülkelerden birisiyiz

 

Yellen: Borç limitini yükseltmeliyiz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)