BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYetmez ama 'evet' Bernanke!----

Yetmez ama 'evet' Bernanke!

Yetmez ama 'evet' Bernanke!
18 Temmuz 2013 - 07:00 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin, desteği azaltma’ söylemi son dönemde ilk kez piyasaları sarsmadı

CNBC.com’da yayımlanan bir analizde piyasaların artık ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Ben Bernanke’den aynı şeyi tekrar etmesinden daha fazlasını beklediğine dikkat çekildi.
HAREKETLENME YARATMADI
ABD 10 yıllık Hazine Tahvilleri’nin getirisi yüzde 2,5’in altına geriledi.
Dow Jones endeksi günü yükselerek kapatırken, S&P 500 Endeksi yüzde 4’e yakın değer kazandı.
Fed yetkililerin tahvil satın alma programını sonlandırma konuşmaları ABD Hazine Tahvilleri’nin Mayıs başından bu yana sert iniş çıkışlar yaşamasına neden olmuştu.
CNCB’ye konuşan finansal danışmanlık şirketi Lord Abbett’in stratejistlerinden Zane Brown, “Belki de ilk kez Bernanke’nin konuşması piyasalarda dalgalanma ya da aşırı hareketlenme yaratmadı” dedi.
Piyasaların dengesini korumasında ABD konut sektöründen gelen iyi verilerin de etkisi oldu.
BENZER LAFLARI YİNELEDİ
Bernanke, Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı sunumda son dönemdeki söylemlerinden farklı bir şey açıklamayınca piyasaların merakla beklenen toplantıya tepkisi sınırlı oldu.
Bernanke, Finansal Hizmetler Komitesi’nde yaptığı sunumda, son birkaç aydır dile getirdiği gibi Fed için ABD ekonomisine tahvil alımlarıyla sağlanan desteğin geri çekilme zamanının geldiğini bir kere daha belirtti.
PİYASALAR ARTIK ALIŞTI’
ABD’li banka Wells Fargo’nun stratejistlerinden Gina Martin Adams, “Artık piyasalar Fed’in politikalarını konusundan bunaldı sanırım. Belki de Fed bir sonraki toplantısında ne yapacağını açıklayıncaya kadar neler olacağından emin olamayacağız noktasına geldik. Bernanke atılacak yeni adımla ilgili bilgi vermiyor. Piyasalar da bu yüzden Fed’in tahvil satın alma programını azaltacağına kendisini inandırmış durumda” diye konuştu.
YANLIŞ ANLAŞILDI
Bernanke’nin kendisi de sunumu sırasında piyasaların “tahvil satın alma programını azaltma” lafını yanlış anladığını ancak bu durumun artık değiştiğini ve bu fikrin piyasalarda tolere edilir hale geldiğini söyledi.
Bernanke, “Bence piyasalar artık vermek istediğimiz mesajı alacak ve piyasalarda büyük dalgalanmalar yaşanmayacak” dedi.
GERİ ÇEKİLME NE ZAMAN?
Piyasalarda Fed’in tahvil satın alma programını dördüncü çeyrekte azaltacağı yönünde bir beklendi var ancak Bernanke dünkü konuşmasında bunun yılsonu olabileceğini ifade etti.
JPMorgan Chase ekonomisti Michael Feroli, Bernanke’nin dünkü konuşmasında Haziran başındaki ilk toplantıda daha kötümser olduğunu söyledi.
Feroli, “Bernanke’nin dün ABD büyümesiyle ilgili ettiği laflar, Haziran ayındaki FOMC toplantısına kıyasla daha kötümserdi. Bernanke dün istihdam piyasasının istenen seviyeden çok uzakta olduğunu belirtti. Genel ekonomiyle ilgili olarak küresel büyümenin beklentilerin altında kalabileceğini belirtti” dedi.
BERNANKE İZLENMEYE DEVAM EDECEK
Finansal danışmanlık şirketi Lazard Capital Markets’tan Art Hogan ise piyasaların Bernanke’yi takip etmeye devam edeceğini söyledi.
Hogan, “Yarın yine Bernanke’yi izlemeye devam edeceğiz. Fed odak noktası. Fed’in verdiği mesaj da tam olarak anlaşıldı” dedi
HEDEFLERİ YİNELEDİ
Fed Başkanı konuşmasında daha önce de belirttiği şekilde, Fed’in tahvil alımlarını azaltmasının ekonomiye bağlı olduğunu, desteği geri çekmenin faizleri kısa vadede yükseltmek anlamına gelmediğini de yineledi.
Bernanke ek olarak şu aşamada hazırlanan bir geri çekilme planı olmadığını, tahvil alımlarını durdurma ile faizleri yükseltme arasındaki zamanın düşünüleceğini ifade etti.
Fed Başkanı, işsizlik oranının yüzde 6,5’e inmesi gibi olumlu gelişmelerin beklendiğini de bir kere daha vurguladı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)