BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYeni vergi düzenlemesinin ayrıntıları----

Yeni vergi düzenlemesinin ayrıntıları

Yeni vergi düzenlemesinin ayrıntıları
02 Ekim 2021 - 08:29 www.finansgundem.com

Milyonları ilgilendiren Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu

YouTuber'lar kazançlarının üzerinden yüzde 15 gelir vergisi ödeyecek. Tarımsal destekleme ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak ve bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek, vergi incelemesi uzaktan yapılabilecek.

3 bin 600 TL'den fazla vergi veya vergi cezasına taalluk ettiği takdirde, ilan yazısı Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri açısından Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, diğerleri için ilgili idarenin resmi internet sitesi üzerinden de duyurulacak. Vergi Usul Kanunu'na "elektronik defter beratı" ve "elektronik muhasebe fişi" tanımları ekleniyor; mükelleflere, defter ve belgelerini elektronik ortamda ibraz edilebilme imkânı sağlanıyor.

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle "Enflasyon düzeltmesi, yeniden değerleme oranı ve yeniden değerleme" başlığı düzenleniyor. Yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yİ-ÜFE'de meydana gelen ortalama fiyat artış oranı, yeniden değerleme oranı olarak dikkate alınacak. Geçici vergi dönemleri itibarıyla yapılacak değerlemede esas alınacak yeniden değerleme oranı ise bir önceki yılın kasım ayından başlamak üzere 3, 6 ve 9'uncu aylarda bir önceki öneme göre Yİ-ÜFE'de meydana gelen ortalama fiyat artışı esas alınacak.

Vergi ziyanına sebebiyet vermekten veya usulsüzlükten ceza kesilen ve cezası kesinleşenlere, cezanın kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren 5. yılın isabet ettiği takvimin sonuna kadar, usulsüzlükte cezanın; kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren 2. yılın isabet ettiği takvimin sonuna kadar tekrar ceza kesilmesi durumunda, vergi ziyaı cezası yüzde 50, usulsüzlük cezası yüzde 25 artırılarak uygulanacak. Varlık yönetim şirketlerine, kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen 5 yılda uygulanan damga vergisi, harç ve KKDF istisnası sürekli hale getirilecek.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indirimi müessesesiyle şirketlerin sermaye yapısı güçlendirilerek, özkaynakla finansman teşvik edilecek. Düzenlemeyle, Türkiye'de yabancı sermaye, yurtdışından kaynak girişinin artırılması amaçlanıyor. Buna göre, nakdi sermaye artışlarının, yurtdışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için oran yüzde 75 olarak uygulanacak.

Fiziksel ve teknik özelliklerine göre gümrük tarife cetvelinin farklı pozisyonlarında yer alan ATV (All Terrain Vehicle/her türlü arazide kullanılan araç) ve UTV (Utility Task Vehicle/çok amaçlı hizmet aracı) isimli araç tiplerinin aynı oranda vergilendirmeleri sağlanacak. Ayrıca motor silindir hacmine ve özel tüketim vergisi matrahına göre farklı oranlarda vergilendirilen motorlu karavanlarda vergilendirmeye esas tek bir oran belirleniyor.

Kanun teklifi, başvuru öncesi açılan davalar ve uzlaşma talebine ilişkin düzenlemeler de içeriyor. Mükellef, yaptığı başvurudan önce dava açmışsa dava, karşılıklı anlaşma usulü başvurusu sonuca bağlanmadan vergi mahkemelerince incelenmeyecek. Dava herhangi bir sebeple incelenir ve karara bağlanırsa karşılıklı anlaşma başvurusuna ilişkin sonuç dikkate alınacak. İhtilafların azaltılması ve vergisel süreçlerde etkinliğin artırılması için 5 bin Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına ilişkin uzlaşma talep edilebilmesi ve bu tutarı aşmayan usulsüzlük cezaları içinse Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen indirim oranının yüzde 50 artırımlı olarak uygulanacak. Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları, (YİKOB), Damga Vergisi Kanunu uygulamasında resmi daire kapsamına alınacak. Sağlığa zararlı tütün mamulleriyle mücadelede etkinliğin artırılması ile otomotiv sektöründe oluşabilecek fiyat dalgalanmalarına uygun vergilemenin sağlanabilmesi, günün sosyal, ekonomik ve mali ihtiyaçlarına göre hızlı ve esnek karar alınabilmesi için Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile Cumhurbaşkanı maktu vergisini 3 katına kadar çıkarabilecek.
(Sabah)

Vergi Usul Kanunu'nda değişiklik teklifi Meclis'e sunuldu

1 Ekim'de TBMM'ye sunulacak vergi paketi neler içeriyor?

Vergi sisteminde tarihi değişiklik

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)03 Ekim 2021 12:44

    Ali bey .. :D ben olanı yazdım. olacağı yazdım. Ben olsam derdimki, yaa bu işe girmiş öğrenciler harçlık kazanıyor , okul masrafı çıkartıyor. Adam 100 tlınternet oduyor, emek harcıyor, 200 tl para kazanacak. bundan yüzde 15 stoj keseceksın. Ayıp insanları soğutuyorsun. Dersin ki geliri  0 - 1,000 tl olandan sıfır...  1,001,00 - 5,000 tl olandan yuzde  5 10,000 tl üzeri olan meslek edınmış, bundan yuzde 15 alayım.. kademe yaparsın. ya nasıl olsa keklık gibi kıstırdım, yakaladım kumese attım bunları, ohhh ver yuzde 15 demek yanlış. Herkes çok büyük paralar kazanmıyor bu işte. kimi 5 ay çalışıp 300 tl para kazanıyor. Bu kiye yuzde 15 yazık deil mi ? ... hem çocukla gençler az kazananlar, harçlık alıyor burdan bir asgari ücret ev geçindirecek para kazanmıyor. Türkiye dunya orneklerını alırsa, insanları kaybeder. Bir sürü yöntem var, yazmıyorum. en azdından yırtdışı swıff masrafı, yada yurtdışı masrafları kadar vergi alsa devlet,  

  • osman02 Ekim 2021 12:04

    başkanlık sistemi geldi geleli dertsiz gün görmedik.

  • Mucise Reis ;)02 Ekim 2021 10:17

    youtuberlar için başka örnek vereyim. şuan payoner üzerinsen, yada farklı kanallardan avrupa, abd, farklı global bankalarda hesap açmak mumkun. bende bile ABd borsaları için kullandığım turkıye harici banka hesapları var. Bir çok kişidede oldugunu zaten sohbetlerde anlıyoruz. Burada çok rahat biçimde youtube irlandadan gonderılen paraları turk bankalar yakalar, ama global bankalara çekınce durum ortadan kalkar. vergi koyucular, bu alanda düşürmeye gitmeli. daha adil düşük vergiler uygulamalı. gürcistana gidip hesap açarım, kktc ye gider hesap açarım ukraynaya gider hesap açarım. vb. vb. çok vergi veren kişi ne yapacak ? bu yanlış. önce sistemi tanıyın, insanlardan az az vergi alın yuzde 1 - 3 gibi. az kazanandan hiç almayın. ilerde mıllet gonullu razı zaten oder.  

  • Kemale cevaben03 Ekim 2021 19:14

    Kemale asıl utanması gereken sensin Kemal hem suçlusun hemde güçlüsün devleti savunacağım derken halkın sömürülmesini görmezden gelip utanmadan birde deli Dumrul vergilerini savunuyorsun ahlak ötesisin sizin gibiler yüzünden milletin iki yakası bir araya gelmiyor hala adaletsizliği savunuyorsun utan

  • Kemal 03 Ekim 2021 14:42

    Devleti aptal yerine koymayin. 181 gun bir ulkede ikamet ediyorsan o ulkede vergi mukellefi sayilirsin parayi nereye cektiginin bir onemi yok.Vergisini Turkiyede odemek zorundasin. Ali bey dogru soylemis. Aklinizi nasil kaciririm diye calistiracaginiza nasil vergiye uyum saglarim diye calistirin. Utanin Ali bey’e katiliyorum

  • Aliye Cevap02 Ekim 2021 20:02

    Asıl utanmadı gereken sensin ali utanmadan sıkılmadan birde yorum yapanı eleştiriyorsun ülkende anormal deli Dumrul vergileri var halkını sürekli sömüren yediğinden içtiğine kadar adaletsizce hergün bir yenisi gelerek sen önce utanma bu sürekli ahlaksızca yapılan vergi adı altındaki eleştir utan utan

  • Ali 02 Ekim 2021 16:37

    Vergi odememeyi marifetmis gibi anlat sonra devlet bize bakmiyi ;) sunlari yazmaya utanir insan

  • Mucise Reis ;)02 Ekim 2021 10:11

    google play, youtube vb. bu alanda destek bekleyenler, malesef sadece yüzde 15 stopaj kesintısıne uğradılar. Bir alanda gelişmekisteyen gençler, ciddi biçimde vergi ile karşılaşmaya başladı. Şimdi yurt dışı onlıne banka hesapları açılacak. orada paralar çekılecek. Sonra kripto para alımı yapılacak, turk hesba para alınacak, tl hesaplara vergisiz geçecek. Ne oldu yanı ? kayıtlı ekonomiyi, bozan ağır vergi düzen ve sistemi yapıyorsunuz. işdunyası nereden buldun sormadan yuzde1 ,5 odeyerek bankaya para yatırıyor. 200 tl kazanan 3 ay emek harcayan çocuğun parasına vergi ..barı sınır koysaydınız.  bin tl ve üzerineyüzde 15 , bin tl altına yüzde 1 - 2 gibi. Bu işi hiç ama hiç bilmiyorlar. Dünya teknolojısı ve geldiği noktayı bılmeden, vergi toplama sevdasındalar. bu sadece bir örnek. çoğaltılabılır. ama paralar kaçacak belirteyim. gençler inanılmaz derece teknolojı ve dunyayı çok iyi bılıyor, sadece sohbet edın onlarla anlarsınız.

  • Selma02 Ekim 2021 10:08

    Faiz haram ama cerginin vergisinin vergisini almak helal dimi. Yüzde 200-300 vergi almak hangi insanlığa sığar.

  • Ali02 Ekim 2021 09:11

    Yazının sonuna bakın. Reis tarafınsan Ötv 3 katına kadar çıkartılabilinecek. Bugünden geçerli lpg ye 71 kuruş zam.