BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYeni fonlar ne zaman geliyor?----

Yeni fonlar ne zaman geliyor?

Yeni fonlar ne zaman geliyor?
18 Haziran 2013 - 12:53 www.finansgundem.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş kredi notunu ve borsaya gelecek yeni fonları masaya yatırdı...

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, "Not artırımlarıyla da birlikte muhtemelen sonbahardan itibaren Türkiye'ye yeni fonlar gelmeye ve daha uzun süreli kalmaya başlayacak" dedi.
Ertaş, Euromoney Eurasia Financial Forum'da yaptığı konuşmada, Türkiye'yi anlamak için 10 yıllık perspektife bakmak gerektiğini belirterek, 3. havaalanı ihalesi, nükleer santral ihalesi yapıldığını, bunun dışında pek çok altyapı yatırımları ihale edildiğini hatırlattı. 


Türkiye tarihinde son 45 yılda ilk kez faiz oranlarının yüzde 5'in altına düştüğünü anımsatan Ertaş, şunları söyledi:
"Türkiye değişiyor, Türkiye'de ne olup bittiğini anlamak için tüm yatırımcılarımızın çok iyi bakması lazım. Son birkaç haftalık olaylarla ilgili olarak da Taksim'de birkaç ağacın başka bir yere taşınmasıyla ilgili, çevreci gruplara tabii ki saygı duyuyoruz ama Türkiye'de faiz oranını yükselten eylemlerde bulunurken de dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. Faiz demek bir maliyet demek. Bankaya giren girmeyen herkesi Faiz maliyeti doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler."
Ertaş, Türkiye'nin bu noktaya çok büyük fedakarlıklarla geldidiğini ifade ederek, "Buradan geri dönüş olmayacaktır. Dinlendik ve daha hızlı bir şekilde kaldığımız yerden yolumuza devam etmeye başladık" dedi.
Sermaye piyasaların gündeminin oldukça yoğun olduğunu anlatan Ertaş, geçen yıl Borsa İstanbul'un dünyanın en fazla yükselen 2. borsası olduğunu anımsattı.
Ertaş, benzer bir trendin bu son 2 haftaya kadar devam ettiğini aktararak, "Ancak 22 Mayıs'ta Fed Başkanı'nın açıklamasıyla birlikte gerçekten bunu iyi analiz etmek lazım, bir savunma mekanizması olarak da ifade etmiyoruz, bütün rakamlar teyit ediyor, bir dalgalanma süreci başladı. Türkiye'ye de yansıması oldu. Ama kaldığımız noktadan gündemimize devam ediyoruz" diye konuştu.
Halka arzlarla ilgili dünyaya örnek olabilecek kararlar aldıklarını belirten Ertaş, borçlanma senetlerine de oldukça önemli canlanma bulunduğunu kaydetti.
Ertaş, kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:
"Türkiye'nin ekonomik performansı kendisine verilen notun çok üzerindeydi. Rating kuruluşları bir türlü not artırımı yapmamışlardı. Biz yine de bu notu çok önemsiyoruz. Bunun bize yansıması olacaktır. Önümüzdeki günlerde not artırımlarıyla da birlikte büyük ihtimalle sonbahardan itibaren Türkiye'ye yeni fonlar gelmeye ve daha uzun süreli kalmaya başlayacak. Sadece portföy yatırımlarına değil, emtia dediğimiz doğrudan yatırımlara da yabancı fonlar gelecek. Daha düşük maliyetle Türkiye pazarına girmeye hazırlar."
Yerli ve yabancı kuruluşların katılımını teşvik etmek için yeni düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya Ertaş, sermaye piyasalarını yeniden yapılandırdıklarını belirterek, İstanbul'un finans merkezi yapılması hedeflerini anlattı.
Türkiye'nin hukuk sisteminin sermaye piyasaları anlamında dünyanın ilk birkaç ülkesinden biri olacağını ifade eden Ertaş, "İslami finansal araçlar konusunda bölgesel merkez olma hedefimiz var. Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman. Bu tür enstrümanlara oldukça yatkınız. Dünyada para nerde birikiyor diye baktığınızda Asya'yı görüyoruz ve faizsiz finansal enstrümanları önemsiyorlar. Faizsiz finansal enstrümanlar gibi alternatif finansman kaynağını kullanmayan şirketler, bankalar ve ülkelerin geleceği bizce karanlıktır."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)