BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYeni dolar tahmini korkuttu!----

Yeni dolar tahmini korkuttu!

Yeni dolar tahmini korkuttu!
24 Eylül 2013 - 14:15 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın dolar/TL için yaptığı çarpıcı tahmin, ihracatçıyı korkuttu

Geçtiğimiz günlerde dolar/TL paritesinde 1.92 seviyesini telaffuz ederek kurda yeni bir tartışma başlatan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan dolar/TL için çarpıcı bir tahmin daha geldi. Denizli'deki panelde konuşan Başçı, sermaye akımlarının güçlenmesi durumunda doların önümüzde yıl yeniden 1.80 TL seviyelerine gelebileceğini bildirdi.
MB Başkanı'nın bu tahminin ardından gözler doğal olarak bu açıklamalara ihracatçıların nasıl bir reaksiyon göstereceğine çevrildi.
Dünya Gazetesi, Başçı'nın işaret ettiği 1.80 TL seviyesini sektör temsilcilerine sordu...
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu:
'Ani iniş çıkışlar ihracatçı açısından faydalı değil'

Rakamsal değil, istikrarlı bir kur olmasını istediklerini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “Böyle ani iniş ve çıkışların olmasını ihracatçı istemiyor. Döviz diye mütalaa etme farklı, dolar diye mütalaa etme farklı. Dolar son günlerde değer kaybetti pariteden dolayı. FED'in aldığı kararlar, paritenin oynaması bunu etkiledi. Tabi Merkez Bankası'nın söylediği nasıl tecelli eder bilemiyoruz. Onların kendi hesapları vardır. Biz sadece ani iniş çıkışları ihracatçı açısından faydalı bulmuyoruz. Ama dolar 2 liradan 1.80'lere düşerse ihracatçıyı tabi sıkıntıya sokar. 1.80'e euro karşısında değer kaybederek düşmesi var. Bu durumda biz ihracatçıya her zaman hedge edin diyoruz. Ama Merkez Bankası'nın politikasıyla 1.80'e düşerse dediğim gibi ihracatçıyı sıkıntıya sokar” değerlendirmesinde bulundu.
Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mam. İhrc. Birliği Başkanı Zekeriya Mete:
'1.80 ihracatçıya zarar verir'

Dolardaki sert düşüşün ciddi sıkıntı doğuracağını kaydeden Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise şöyle konuştu:
“Sanayicinin kullandığı hammadde ve ara malı ithalatında dolar artınca hemen zam yapıldı. Ama dolar gerileyince bu zamlar geri alınmadı. Doların 1.80'e gelmesi zarar hanemize yazmaya başlayacak. Bir sentin bile artması, para biriminin değişmesi demektir. Dolayısıyla karşı pazarlarda ürününüzün satılmaması manasına geliyor. Tabii ki Merkez Bankası kendi açısından haklı. Ülkeye kalıcı yatırımcının gelmesi bir problem oluşturmaz. Ancak dolardaki düşüş ciddi sıkıntı doğurur. Hammadde ithalatçıları hemen zam yaparak fırsatçılık yapıyorlar. Dolayısıyla olan sanayiciye oluyor. Pahalı hammaddeyi alıp, kurla, işçilikle hepsini yoğurup ürün çıkarıp ihracat yapmak zorunda kalıyor sanayici. Dolayısıyla doların aşağı gelmesi ihracatçı açısından çok sevindirici değildir.” 
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz:
'1.85'in altı tehlike sınırıdır'

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz ise 1.85 TL'nin altının ihracatçılar açısından tehlike olduğunu dile getirdi. Akyüz, “İhracatçımızın anlık kurlara göre uzun vadeli fiyat vermemesi konusunda uyarıyoruz. Önümüzdeki 3-6 aylık dönemde bu oynamalar çok rahatlıkla olabilir. Çünkü ABD'de ciddi bir strateji farklılaştırılması var. Bunun yanında da zaten 2'nin üzeri, anlık gelişmelerden de oluşan bir şeydi. Şu anda o tehlikeler uzaklaştığı için 1.95'in altında olması doğaldır. 1.80 çok iyimser bir rakam. Bizim gördüğümüz, 1.90 civarında kur dolaşacaktır. İhracatçılar açısından 1.85'in altı maalesef tehlike sınırlarıdır. Bundan dolayı 1.90 seviyeleri, ihracatçımızın ihracat yapabilir rakamları diyebiliriz. Tabii Merkez Bankası, piyasayı sakinleştirme amaçlı diye düşünüyorum. İhracatçılarımız, rakamların ani iniş çıkışların yapmadığı sakin ortamları arıyor” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)