BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYellen sonrası sıra Başçı’da!----

Yellen sonrası sıra Başçı’da!

Yellen sonrası sıra Başçı’da!
20 Aralık 2015 - 08:13 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırım kararının ardından gözler, PPK toplantısına ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya çevrildi.

Dünya piyasaları nasıl ki 16 Aralık’ta gerçekleşen FED toplantısını izlediyse, 22 Aralık’ta da Türkiye piyasaları PPK toplantısından çıkacak kararları bekleyecek. Bu toplantı oldukça kritik. Gelişmekte olan ülkelere yatırımda bulunan fonlar içerisinden Türkiye’yi tercih edenler buradan gelecek mesaja göre kendisine yön belirleyecek.
 
FED kararı sonrası analistlerin beklentisi TCMB’nin koridorun alt bandı ile politika faizinde artırıma gitmesi yönünde. Beklentiler politika faizinin 50 baz puan, koridor alt bandında 25-50 baz puan artış yaşanacağı yönünde yoğunlaşıyor. Koridorun üst bandının ise sabit tutulması bekleniyor. Yabancı kurum raporlarındaysa 100 baz puanlık artış bekleniyor. FED 25 baz puanlık artırım yapmışken cari açığı bulunan ve jeopolitik risklerle uğraşan Türkiye’nin daha fazla bir artırım yapması şaşırtıcı olmayacak.
 
Faiz artışı ‘sürpriz’ bir hamle olur
 
Ancak TCMB; analistlerin ve yabancı kurumların beklentilerine rağmen politika faizine minimum düzeyde dokunmaya çalışırken alternatif seçenekleri kullanarak bu toplantıyı atlatmayı da deneyebilir. Zira faiz artışı ekonominin büyümesinin önündeki en büyük engel ve bu nedenle yönelmek gereken en son adım olarak görülüyor. Bu da faiz artışında pek de istekli olmamak için yeterli bir neden olarak öne çıkıyor.
 
Dolarda hareket yeni yıla kalır
 
Dolar kuru FED kararı sonrası 2.96’ya yükseldikten sonra gerileyerek 2.90’ları test etti. Dolar/TL’de 2.95 seviyesi kritik eşiklerden birini oluşturuyordu. 2.95’in kırılması ile birlikte ilk hedef 2.90 seviyesiydi. Şimdi 2.85-2.90 bandı denge noktası. Şirketlerin bilanço kaynaklı pozisyon kapatmaları sebeyiyle kur baskı altında. Yıla 2.33’den başlayan doların 2.95’ın üzerinde kapanmasıyla 2.85-2.90 arasında kapanması arasında ciddi fark gözlemlenecek. Bu nedenle kurda gevşeme eğiliminin devamını yıl sonuna kadar görebiliriz. Ancak sonraki süreçte toparlanma ve yükseliş yönündeki eğilim öne çıkacak. Zira dolar kuru, 2016 yılında enflasyonun üzerinde kazandırmaya aday görünüyor.

Zeynep Aktaş / Milliyet
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)