BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Yellen 4 yıl daha devam etmeli'----

'Yellen 4 yıl daha devam etmeli'

'Yellen 4 yıl daha devam etmeli'
29 Ekim 2017 - 12:53 www.finansgundem.com

Princeton Üniversitesi öğretim üyesi Alan Blinder, Yellen'in Fed Başkanlığı görevine 4 yıl daha devam etmesi gerektiği görüşünde

Piyasaların son dönemde en önemli gündemlerinden biri olan Fed Başkanlığı görevine kimin atanacağı sorusu henüz cevap bulabilmiş değil. ABD Başkanı Donald Trump'ın yola kiminle devam edeceğini yakında açıklaması bekleniyor. Deniz Gökçe Akşam'daki yazısında konuya ilişkin olarak Princeton Üniversitesi öğretim üyesi Alan Blinder'ın görüşlerine yer verdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Donald Trump pek yakında ABD Merkez Bankası’na bir başkan tayini yapmış olacak. Şu anda görev başında olan Bayan Yellen’in resmi çalışma dönemi ya şubat ayında dört yılı bitirecek ya da Bayan Yellen bir dönem daha atanıp, işlerine devam edecek. Benim şahsi tercihim, ‘Bayan Yellen’in ikinci bir dört yıl için atanması en mantıklı karar olacaktır’ şeklindedir.

Trump diğer üç adaya da oldukça çok itibar etmekte. Bayan Yellen ve Bay Taylor ciddi akademik iktisatçılar olarak gündeme geliyorlar.

John Taylor da Stanford Üniversitesi’nden gelen ve çok şöhretli bir parasal iktisatçı. Ama faizleri yükseltme aşkı var! Kevin Warsh ise daha önce FED Guvernörlüğü yapmış, tanınan bir iktisatçı.

Alan Blinder, Princeton Üniversitesi’nde hoca olan çok üst düzey bir iktisatçıdır. Blinder daha önceleri, FED Başkan Yardımcılığı da yapmış biridir. Blinder, “Yellen bu en üst düığızey iktisatçıların hepsinden daha başarılı bir FED Başkanlığı yaptı” diyor.

Blinder ilaveten der ki, “Ben FED’in Açık Piyasa Komitesi’nde FED Başkan Yardımcısı olarak görev yapmakta idim. 1994’te Yellen FED Yönetim Komitesi üyesi olarak göreve getirildi. İkimiz bir araya gelip Açık Piyasa Komitesinde Alan Greenspan’ın çok etkili olduğu bir zamanda görev yaptık.”

Bayan Yellen 2004 yılı sonunda da San Francisco Federal Reserve Bankası’na başkan olarak atandı ve altı yıl başarıyla görev yaptı.

Aralık 2010’da ise, Yellen FED Başkan Yardımcısı olarak Washington’a atandı. Yellen kriz döneminde görevli olan Ben Bernanke’ye yardım etti. Krize karşı çalıştı. Kevin Warsh ise politikaları eleştirip görevden ayrıldı. Taylor ve Warsh faizin artırılması taraftarı idi ama istedikleri olamayınca görevden ayrıldılar.

Sonunda Bernanke ve Yellen ekibi müthiş başarılı oldu. Şubat 2014’te ise Yellen, başkanlığa atandı. İşsizlik oranı iki yıl yüzde 5 kaldı. Taylor ve Warsh’ın tezleri etkili olmadı, Bernake ve Yellen ise başarılı oldu.

İktisatçılar tabii her ekonomik sorunu hemen çözemezler. Ama bugün FED’in işleri yolunda. İşsizlik ve de enflasyon oldukça kabul edilebilir düzeyde. ABD ekonomisinin toparlanması ve büyümeye başlaması tam yüzüncü ayında. Bundan önce Kennedy-Johnson döneminde, 1960’lı yıllarda, 106 aylık pozitif bir ekonomik dönem olmuştu. Clinton döneminde ise 120 aylık pozitif bir dönem yaşanmıştı. Eğer Yellen Haziran 2019’a kadar görevde kalırsa tüm rekorları kırmış olacak. Bu da, Blinder’a göre, Obama ve Trump’ın ortak dönemini ABD’nin en uzun başarılı dönemi yapar.

Yani Blinder haklı, Janet Yellen görevde devamı hak ediyor!

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)