BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaATM & POS TerminalleriYazarkasa POS'da mücadele başladı----

Yazarkasa POS'da mücadele başladı

Yazarkasa POS'da mücadele başladı
31 Ağustos 2013 - 09:25 www.finansgundem.com

1 Ekim'den itibaren uygulamaya alınacak POS-yazarkasada kıyasıya rekabet başladı

Yaklaşık 3 milyon esnafın kullandığı yazar kasa ve POS cihazlarının değişimi için geri sayım başladı. POS-yazar kasa üreten firmalar yetki için Maliye Bakanlığı'na başvurdu. Sabah'ın haberine göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugüne kadar 3 firmanın onay talebinde bulunduğu belirterek, TÜBİTAK ve TSE'nin teknik incelemelerinin devam ettiğini söyledi. Uygulamayla 10 milyar lira vergi geliri hedefleniyor. Cihazların marka ve modelleri bakanlığın internet sitesinde yayımlanacak.
ANINDA BİLGİ AKIŞI
İnternete bağlı yeni nesil akıllı kasalar Maliye'ye anlık bildirim yapacak. Bu bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı'na şifrelenmiş olarak iletilecek. 1 Ocak 2014'ten itibaren mali hafızası dolan cihazlar hurdaya ayrılacak. Eski mevzuata göre onaylanan cihazlar 31 Aralık 2015'ten sonra kullanılamayacak.
2.1 MİLYON POS CİHAZI VAR
Türkiye'de yaklaşık 2.1 milyon POS cihazı bulunuyor. Yol kenarlarında otopark hizmeti veren firmalar, restoran, ev ve işyerlerine sipariş götüren işletmelerin 1 Ekim'e kadar yeni sisteme geçmesi gerekiyor. Bunun dışındaki işletmeler de mevcut yazar kasa cihazlarını 2015 sonuna kadar kullanabilecek.
3 FİRMA BEKLEMEDE
Halen üç ödeme kaydedici cihaz fir- den çıkarması gerekiyor. masının onay talebiyle ilgili teknik incelemeler TÜBİTAK ve TSE'de devam ediyor. Bu incelemelerin tamamlanmasını müteakip onayları verilecek. Yeni talep gelmesi durumunda bunlar bakanlık tarafından teknik incelemeler için ilgili kurumlara gönderilecek.
FİRMALAR KOLLARI SIVADI
Mobil POS cihazları, 1 Ekim itibarıyla POS ve yazar kasanın bir arada olduğu cihazlarla değişmeye başlıyor. Geçiş için 90 günlük süre öngörülüyor. Ev ve işyerlerine serviste kullanılan mobil POS cihazlarının tümü değiştirilecek. İlk etapta 300 bini aşkın bil cihaz POS-yazar kasalarla değişecek. MT firmasının ardından Profilo, Beko gibi firmalar da POS-yazar kaza satışı için çalışmalara başladı.
YOLSUZLUK TESTİ YAPILIYOR
POS-yazar kasa cihazını üreten firmanın Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yetki belgesi alması gerekiyor. Ardından da cihaz, yolsuzluk testi için VISA ve MasterCard'ın yetki verdiği kuruluşlar olan PCI laboratuvarlarına gönderiliyor. İkinci lisan ise TÜBİTAK tarafından farklı testler uygulanarak cihaza lisans veriliyor.
İKİ SEÇENEK VAR
Esnaf yeni cihazları bakanlık tarafından onaylanan firmalardan alabilecek. Ayrıca Gelir İdaresi'nin internet sitesinde yayımlaman diğer yetkili firmalardan da almaları mümkün. Kullanma mecburiyeti getirilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların bedelleri, serbest piyasa kuralları içinde bakanlıktan onay alan firmalarca belirlenecek. Esnafın yeni cihaz için bin-bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor.
10 YILLIK HAFIZASI VAR
Yeni cihazların mali hafızaları yaklaşık 10 yıllık veriyi tutabilecek. Belirlenen kapasitenin dolmasının ardından içindeki veriyi 5 yıl saklayabilecek. Cihazları kullanmak zorunda olan esnafın yükünü hafifletmek için cihazın KDV oranı (yüzde 8) düşük tutulacak ve yüzde 100 amortisman imkânı tanınacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)