BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaATM & POS TerminalleriYazarkasa POS tutmadı----

Yazarkasa POS tutmadı

Yazarkasa POS tutmadı
03 Ekim 2013 - 08:38 www.finansgundem.com

1 Ekim'de zorunlu hale gelen yazarkasa POS'a geçiş düşük kaldı. Maliye "süre uzatılır" diye bekleyen 250 bin esnafı takipte

1 Ekim'den itibaren zorunlu hale getirilen yazarkasa POS uygulamasında esnaf sınıfta kaldı. İlk aşamada 300 bine yakın esnafı ilgilendiren uygulamaya sadece 50 bin esnaf geçti.  Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, geçişin ağırdan alınmasında ise en büyük etken erteleme beklentisi oldu. Çünkü 31 Temmuz olan başlangıç tarihi esnaftan gelen talep üzerine 1 Ekim'e uzatılmıştı. Esnaf örgütlerinin sürenin tekrar uzatılması talebi kabul görmedi.
MALİYE CEZA YAĞDIRIYOR
Geçişin düşük kalmasındaki bir diğer etken ise yazarkasa POS'ların birçok esnafa pahalı gelmesi oldu. Makinelerin ortalama fiyatı bin 500 lira civarında. Ayrıca tek bir cihaz almak da yeterli değil. Özellikle servis yapan esnafların her mobil araç için ayrı cihaz alması gerekiyor.
İlk günden itibaren denetime çıkan Maliye Bakanlığı yetkileri ise İstanbul'da çok sayıda esnafa ceza kesti. Cezalar bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Yeni cihazların mali hafızaları yaklaşık 10 yıllık veriyi tutabilecek. Belirlenen kapasite dolsa bile aletler verileri 5 yıl saklayabilecek.
10 MİLYAR TL VERGİ GELİRİ
Türkiye'de yaklaşık 2.1 milyon POS cihazı bulunuyor. Uygulamayla 10 milyar lira vergi geliri hedefleniyor. Yol kenarında otopark hizmeti veren firmalar, restoranlar, ev ve işyerlerine sipariş götüren işletmelerin sisteme geçmesi gerekiyordu. Bunun dışındaki işletmeler de mevcut yazar kasa cihazlarını 2015 sonuna kadar kullanabilecek.
ESNAF AYAK UYDURMAK ZORUNDA
Konuyla ilgili açıklama yapan Denizbank Genel Müdür Yardımcı Gökhan Sun, esnafın konuyu ciddiye alması gerektiğini söyledi. Sun'a göre POS'a geçiş oranın düşük kalmasında erteleme beklentisi etkili oldu. Gökhan Sun, "Yeni dönemde tahsilatı nerede yapıyorsan orada fişi keseceksin. Herkes buna ayak uydurmak zorunda" diye konuştu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hile03 Ekim 2013 08:50

    Esnaf Yazar kasa pos alabilse neden hala beklesin demek ki bu durum esnafa uymuyor ceza yağdırmakta ne oluyor.