BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYatırımlara acil başlanmalı----

Yatırımlara acil başlanmalı

Yatırımlara acil başlanmalı
06 Mart 2013 - 13:29 www.finansgundem.com

BP Enerji Ekonomisti Gareth Jones, Türkiye'nin doğalgaz konusunda daha iyi durumda olması konusunda açıklamalar yaptı

BP Enerji Ekonomisti Gareth Jones, Türkiye'nin doğalgaz konusunda önümüzdeki 5-10 yıl içinde daha iyi durumda olmak için LNG ve depolama konusundaki yatırımlarına vakit geçirmeden başlaması gerektiğini belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ile BP Türkiye işbirliğinde TEPAV'da 1. TEPAV-BP Enerji Forumu düzenlendi. BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, yaptığı konuşmada, 2013'ün enerji piyasaları açısından çok önemli bir yıl olacağını söyledi. İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Janet Douglas da Türkiye'nin pahalı bir enerji ithalatı rejimine bağlı olduğunu ve bu konunun ülkenin önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğunu ifade etti. Douglas, İngiliz hükümetinin enerji sektöründe İngiltere ve Türkiye arasında var olan iyi ilişkilere özel önem atfettiğini ve bu alandaki etkinlikleri desteklediğini belirterek, enerji alanında var olan iyi ilişkileri daha da güçlendirmeyi arzuladıklarını kaydetti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Aytekin, Türkiye'de depolamanın önemli bir eksiklik olduğuna dikkati çekti. Arz güvenliği açısından depolamanın önemine işaret eden Aytekin, geçen yıl Türkiye'nin 46 milyar metreküp gaz tükettiğini, mevcut depolama kapasitesinin ise 3,1 milyar metreküp olduğunu bildirdi. Aytekin, ülkelerin gaz tüketiminde depolamanın yüzde 20'lik bir orana sahip olmasının düşünüldüğünü, Türkiye'nin en azından elindekinin iki katı ekstra depolama kapasitesine ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından BP Enerji Ekonomisti Gareth Jones, Doğalgaz Piyasalarında Esneklik: Depolama konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Jones, 2030 yılı itibariyle dünyada enerji talebinin yüzde 40 artmasının öngörüldüğünü, bunun talebe bir Amerika ve Çin'in daha eklenmesi anlamına geldiğini söyledi.Geçmişte enerji alanında hep bir tek fosil yakıtın hakimiyeti varken artık doğalgazın öne çıkmaya başlayacağını ifade eden Jones, gaz talebinin giderek büyüdüğüne dikkati çekti.
Kaya gazı konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Jones, ABD'deki kaya gazı devriminin yavaş yavaş kömürün altını oyduğunu, yakında ABD'nin kendi elindeki elektrik üretim tesislerini kaya gazıyla kullanacağının düşünülebileceğini vurguladı. Birçok ülkede kaya gazı konusunda arayışlar olduğunu belirten Jones, ancak bunun doğalgaza etkisinin henüz bilinmediğini söyledi.
Türkiye'nin ihtiyacı her yıl yüzde 10 artıyor
Gareth Jones, Türkiye'de gaz ihtiyacının yılda yüzde 10 arttığına işaret ederek, 2025 yılında kadar 70 milyar metreküplük bir talep oluşacağı düşünüldüğünde arz gerekliliğinin çok önemli bir sorun olduğunu belirtti.
Türkiye'nin gaz depolama konusunda yatırımlar yaptığına vurgu yapan Jones, ''Ancak çok daha fazlasının yapılması, Türkiye'nin gazın peşinde koşması gerektiğini düşünüyorum'' dedi. Türkiye elindeki imkanlarla bile en yüksek dönemdeki gaz talebini karşılamakta zorlandığına dikkati çeken Jones, mevcut arz yöntemleriyle talepte yaşanacak artışların karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi. Gareth Jones, Türkiye'nin bu alanda boru hatlarındaki dar boğazların önlenmesi, al ya da öde sözleşmelerine esneklik getirilmesi, LNG tesislerinin tam kapasiteyle kullanılması, yüzer depolama yöntemleri, depolama kapasitesinin artırılması gibi yöntemleri değerlendirebileceğini dile getirdi. Jones, şöyle konuştu:
''Depolama seçeneğinde, gaz, maliyetlerin daha düşük tutulduğu zamanlarda depolanıp pahalı dönemlerde bu kullanılabilir. Türkiye'nin bu konuda özel sektörü cezbetmesi gerekiyor. Yatırım için teşviklerin düşünülmesi gerekiyor. 500 milyon, 1 milyar dolarlık yatırımlardan konuşuyoruz. Türkiye gibi piyasası güçlenen bir ülkede bunun geri dönüşü çok zor olmayacaktır.''
Türkiye'de gaz tedarik esnekliği ihtiyacının çok önemli olduğunu belirten Jones, ''Tek bir reçete Türkiye'ye uymayacaktır. Bir kombinasyona ihtiyaç var. Türkiye, önümüzdeki 5-10 yıl içinde daha iyi durumda olmak için LNG ve depolama konusundaki yatırımlara şu anda başlamalı.''
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)