BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırım harcamalarından büyümeye pozitif katkı----

Yatırım harcamalarından büyümeye pozitif katkı

Yatırım harcamalarından büyümeye pozitif katkı
08 Mart 2024 - 13:04 www.finansgundem.com

Betam'a göre, yatırım harcamaları bu çeyrekte yıllık bazda yüzde 10,7 artarak büyümeye 3,1 yüzde puan pozitif katkı yaptı. Çeyreklik bazda ise bir önceki çeyreği kıyasla yüzde 0,8 azalarak büyümeyi 0,2 yüzde puan aşağı çekti.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), "Büyümeyi Özel Tüketim ve Yatırımlar Sırtladı" başlıklı bir rapor yayımladı.

Rapor'da Türkiye ekonomisinin 2023 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 4 büyüdüğü hatırlatılarak, "Böylelikle 2023 yılı büyümesi yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte büyümeye en büyük katkı 5,3 yüzde puan ile özel tüketimden geldi. Bir önceki çeyrek eksi 5,3 yüzde puan olan net ihracat katkısı bu çeyrekte eksi 2,3 yüzde puan olarak gerçekleşti. Önceki iki çeyrek boyunca büyümeye pozitif katkı yapan stok değişimi bu çeyrek büyümeyi 2,3 puan düşürdü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış serilere göre ise Türkiye ekonomisi 2023 yılının üçüncü çeyreğinden dördüncü çeyreğine yüzde 1 büyüdü. Çeyreklik büyümeye özel tüketim 2,2 puan pozitif katkı yaparken, dış ticaret de 0,9 yüzde puan pozitif katkı yaptı. Yatırımlar çeyreklik büyümeyi 0,2 yüzde puan, stok değişimleri ise 1,4 yüzde puan aşağı çekti." denildi.

Özel tüketim çeyreklik bazda yükseldi

2023 yılının dördüncü çeyreğinde özel tüketim yıllık yüzde 9,3 artarak büyümeye 5,3 yüzde puan katkı yaptı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış rakamlara göre ise özel tüketim bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,6 artarak çeyreklik büyümeye 2,2 yüzde puan katkıda bulundu.

Yatırımlarda güçlü yıllık artış

Yatırım harcamaları bu çeyrekte yıllık bazda yüzde 10,7 artarak büyümeye 3,1 yüzde puan pozitif katkı yaptı. Çeyreklik bazda ise bir önceki çeyreği kıyasla yüzde 0,8 azalarak büyümeyi 0,2 yüzde puan aşağı çekti.

Stoklarda iki çeyreğin ardından düşüş

Önceki iki çeyrek boyunca büyümeye pozitif katkı yapan stok değişimi bu çeyrek büyümeyi düşürdü. Stok değişimlerinin yıllık büyümeye katkısı eksi 2,3 yüzde puan oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriye göre ise çeyreklik büyümeye katkısı eksi 1,4 yüzde puan olarak gerçekleşti.

Dış ticaretten büyümeye negatif katkı

2023 yılının dördüncü çeyreğinde yıllık bazda ihracat yüzde 0,2 artarken ithalat artışı yavaşlayarak yüzde 2,7 oldu. Neticede dış ticaretin büyümeye katkısı yıllık bazda eksi 2,3 yüzde puan oldu. Bu katkı bir önce çeyrekte eksi 5,3 yüzde puandı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış rakamlara bakıldığınsa ise ihracatın yüzde 2,5, ithalatın ise yüzde 3,9 azaldığı görülmektedir.

Kamu harcamaları azaldı

2023 yılının dördüncü çeyreğinde kamu harcamaları yüzde 1,7 artarak yıllık büyümeye 0,1 yüzde puan katkı yaptı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış rakamlara göre ise kamu tüketiminde yüzde 4,3 düşüş yaşanırken, katkısı eksi 0,5 yüzde puan oldu.

Büyümenin geleceği

2023 yılı dördüncü çeyreğinde büyümeye esas katkı özel tüketim harcamaları ve yatırım harcamalarından geldi. Stok değişiminin ve dış ticaretin katkısı ise negatif oldu. Seçim sonrası uygulanması muhtemel sıkı para politikası sebebiyle özellikle özel tüketim harcamalarının büyümeye görece daha düşük katkı yapacağını öngörüyoruz. Buna karşılık yıkıcı 6 Şubat depremleri sebebiyle canlanan inşaat sektörü sebebiyle inşaat sektörünün büyümeye daha yüksek katkı yapmasını bekliyoruz."

Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)