BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYasa çıkacak komisyon sorunu bitecek----

Yasa çıkacak komisyon sorunu bitecek

Yasa çıkacak komisyon sorunu bitecek
18 Ağustos 2013 - 08:43 www.finansgundem.com

Gayrimenkul sektörünün önemli ayaklarından biri olan emlakçılar, meslek yasasının çıkmasını bekliyor

Gayrimenkul sektörünün en önemli oyuncularından biri olan emlakçılarla ilgili yeni düzenleme yolda. Resmi bir prosedüre tabi olmayan, bu nedenle de vatandaşların sıkça mağduriyetine yol açan meslekle ilgili yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte, emlak komisyonculuğu yasal bir zemine kavuşacak.
Bu kapsamda sektörün en önemli oyuncuları arasında yerini alan emlakçıların ya da bir başka deyişle gayrimenkul danışmanlarının hukuksal olarak bir tanımları bulunmadığını dile getiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, eski Türk Ticaret Kanununda tellal olarak değerlendirilen emlakçıların yeni Türk ticaret Kanununda simsar olarak nitelendirilmelerinin haksızlık olduğunu belirtti.
Kiraz, “Simsar olarak nitelendirilmenin dışında emlakçıların hiçbir hukuki tanımlarının olmayışı, hak ve sorumluluklarının bir kanun nezdinde değerlendirilmemiş olması bir hatadır” dedi.
Mesleğin bir yasasının olmayışının sektörü güvensizleştirdiğini ifade eden Kiraz, “Oysaki bu işi tüm aşamalarından geçerek yapan, oda kaydını yaptırmış ve resmi olarak sözleşmeleri ve faturalarını kesen, müşteri memnuniyetini hedef alan gayrimenkul danışmanları da bu gibi kişiler nedeniyle haksız bir şekilde cezalandırılıyor” dedi.
Meslekten men cezası
Gayrimenkul danışmanlarının hukuki statüye kavuşması için TBMM’de bulunan ‘Lisanslı Emlak Komisyonculuğu ve Lisanslı Emlak Müşavirliği’ yasa tasarısının bir an önce yasalaşmasının şart olduğunu ifade eden Kiraz, yasalaşması halinde nelerin değişeceğini madde madde anlattı.
- Lisans sınavına girerek sınavı kazananlar işyeri açabilmek için emlak müşaviri, işyeri açan emlak müşavirlerinin yanında çalışabilmek için de emlak komisyoncusu unvanını alacaklar. Emlak müşaviri uygulamada emlak brokerı emlak komisyoncusu da emlakçı olarak kullanılıyor.
- Lisans sınavını yapan kurul aynı zamanda her emlakçı için bir sicil kaydı tutacak ve bu sicil kaydı üzerinden yapılan şikayetler değerlendirilecek ve hatta sicil kaydı iptal edilerek emlak işi yapması engellenebilecek.
- Emlak müşavirleri ve komisyoncuları, alım-satım ve kiralama konusunda faaliyette bulunacak, özel ve resmi kurumlarda işlemleri takip edebilecek ve aracılık hizmeti verecekler.
- Emlak müşavirleri yanlarında çalıştırdıkları emlak komisyoncularının yaptıkları işlerden sorumlu olacaklar. Emlak müşavirleri kadrolu veya sözleşmeli bir avukatla çalışmak zorunda olacaklar.
- Bu yasa tasarısı ile müşteri ile emlak komisyoncusu-müşaviri arasında imzalanan sözleşmeler iş sözleşmesi olarak değerlendirilecek ve bu sözleşmeler ilgili taşınmazın bulunduğu tapu-kadastro müdürlüğüne ibraz edilecek. Komisyon bedeli konusu resmi bir belge niteliğini kazanacak.
- Lisans veren kurul her yıl üzere asgari ücret tarifesi yayınlayacak. Her yıl bu ücret arttırılacak. Artık komisyoncu veya müşavir belirlenen tarifenin altında ücret almayacak.
“BAŞBAKAN’A SUNDUK”
Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, emlak müşavirlerinin meslek yasasına ihtiyacı olduğunu belirterek, bu konuda hazırlanan taslak çalışmasını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını söyledi.
Taylan, yasanın çıkmasıyla birlikte emlak müşavirinin yeminli ve üniversiteli olacağını belirtti. Sektöre yeni girecek olanlara 1 yıllık eğitim ve staj zorunluluğu getirileceğini söyleyen Taylan, şunları söyledi:
“Emlak müşaviri olmak isteyenlerin emlak müşavirliği lisans sınavını kazanmış olması gerekecek ve her ofiste lisanslı bir emlak müşaviri bulunacak. Emlak müşaviri mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak ve teminat verecek. Emlak Müşavirleri Birliği kurulacak, birliğin internet sayfasında tüm emlak müşavirlerinin kayıt ve sicili bulunacak ve vatandaşa açık olacak. Hizmet ücretleri Türkiye’nin her yerinde aynı olacak."
‘Konutlara kimlik ve numara verilsin önerisi
Ankara Ticaret Odası (ATO), ülkedeki tüm konut ve işyerlerinin kimliklendirilmesi konusunda ilgili kuruluşlarla irtibata geçilmesi yönünde karar aldı.
Kararı değerlendiren ATO Başkanı Salih Bezci, vatandaşa kimlik numarası verilmesiyle kolaylık sağlandığını, aynı şekilde şirketlerin de tescil işlemlerinde pratiklik ve şeffaflık olduğunu belirtti.
Vatandaşların konut alırken veya taşınırken, elektrik, su ve doğalgaz açtırma ve kapattırma işlemleri için çok zaman ve emek harcadığına işaret eden Bezci, bu işlemlerin çileye dönüşebildiğine dikkati çekti. Bezci, kimliklendirilmiş konut sisteminde, işyerleri ile konut olarak kullanılan tüm binalara numara verilebileceğini ve elektrik, su, doğalgaz, emlak ve çöp vergisi gibi işlemlerin tek numaradan yapılabileceğini ifade etti.
Vergi kaçakları önlenir
Türkiye’de hâlâ kaçak elektrik ve su kullanımının olduğunu hatırlatan Bezci, şunları kaydetti:
“Tek numaralı konut ve işyeri vergi ve hizmet bedeli kaçaklarını da önler. Tek numaralı sistemde, ev ve işyeri alan herkes abonelik işlemlerini online olarak başlatıp, tek merkezden tamamlayabilir.”
‘Dönüşümle bİrlİkte korkulu rüyamızdan kurtulacağız’
2000 yılında başladığı Mahalle Afet Gönüllüsü projesiyle afetlere hazırlık ve ilk müdahale konusunda eğitim almış gönüllülerin yetiştirildiği ve ekipmanların hazırlandığı Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı (MAG Vakfı) kentsel dönüşüm uygulamaları ile İstanbul Valiliği’nin başlattığı ‘Güvenli Yaşam’ eğitim kampanyalarını Türkiye’de afet risklerinin azaltılması konusunda son derece önemli adımlar olarak değerlendirdi.
Genel olarak kentsel dönüşüm çalışmalarının Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan Vakıf Genel Müdürü Mustafa Elvan Cantekin, “Kontrolsüz kentleşme sonucu oluşmuş sağlıksız ve riskli yapı stoğu, afet yönetimi açısından korkulu rüyamızdır. Türkiye, bu hamle ile bu tablonun iyileştirilmesinde çok büyük fırsat yakalamış olacak” dedi.
Dönüşümler sırasında sadece bina güvenliğinin artırılması değil kamusal alanların çoğaltıldığı, yaşam kalitesinin yükseltildiği kentsel mekânların yaratıldığı bir planlama gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Cantekin, “Dönüşümü bina dönüşümü değil çarpık gelişmiş kentlerin dönüşümü olarak değerlendirmeliyiz. Kentsel dönüşümü sadece yapı stoğunun yıkıp yeniden yaparak değil yaşanabilir kentler yaratmak için yurttaşlarla birlikte geliştirilmiş projelerle gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.
5 bin gönüllü eğitti
Türkiye’nin özellikle Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurulduktan sonra çok yol kat edildiğini söyleyen Cantekin, “Afet ve Acil Durum Başkanlığı kurulduktan sonra afetlere karşı duyarlılık ve bilinç çok gelişti” dedi.
Cantekin, “Vakıf olarak 5 şehirde 5000 gönüllü eğittik fakat yeni gönüllülerin eğitimi için devlete de görevler düşüyor” dedi.
İNŞAATTA MALİYETLER BELİRLENDİ
Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. Emlak vergisine esas olmak üzere gelecek yıl uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri belirlendi.
Gelecek yıl uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, meskenler açısından 43.42 ile 1991.91 lira arasında değişecek.
Buna göre, mesken binaları açısından lüks inşaatlar için metrekare normal inşaat maliyet bedellerinin asgari ve azami sınırları 908.73-1991.91, birinci sınıf inşaatlar için 383.49-1332.04, ikinci sınıf inşaatlar için 270.15-902.49, üçüncü sınıf inşaatlar için 91.25-614.66, basit inşaatlar için 43.42-277.21 lira olarak tespit edildi.
21 Ağustos’a kadar konutlara % 10 indirim
Evora İstanbul’da bayram kampanyası devam ediyor. Teknik Yapı tarafından hayata geçirilen Evora İstanbul’da yüzde 10 indirim veya yüzde sıfır, yüzde 1, yüzde 25 peşinat ile konut sahibi olmak mümkün.
250 ailenin bu kampanya ile daire sahibi olduğu Evora İstanbul’da kampanya 21 Ağustos’a kadar uzadı. 300 dönüm arsa üzerine kurulan Evora İstanbul, tamamlandığında 20 binden fazla insana ev sahipliği yapacak. 44 blok halinde yükselen Evora İstanbul’da 5 bin 72 adet konut ve ticari birim yer alıyor. 5 bölgeden oluşan proje, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 7 dakika mesafesiyle dikkat çekiyor.
Hemen teslim evleri yüzde 1 peşinle satıyor
Sancaktepe’de Selin Yapı imzasıyla hayata geçirilen Rings İstanbul’dan yüzde 1 peşinatla konut sahibi olmak mümkün. 1.500 konutun yer aldığı Rings İstanbul’da yaşam başladı. Konutların teslim edildiği Rings İstanbul'un arsa alanı 238 bin metrekare olarak belirlendi. 400 bin metrekare inşaat alanı bulunan proje, 40 bin metrekare sosyal tesis alanıyla dikkat çekiyor. Rings İstanbul’un içerisinde, spa, sauna, Türk hamamı, basketbol-voleybol ve futbol sahaları, yüzme havuzları ve restoranlar bulunuyor.
Kat bahçeli ve teraslı konutların bulunduğu Rings İstanbul'da her konut için otopark ve depo alanı yer alıyor.
Panora GYO kârını ilk 6 ayda % 37 artırdı
Portföyünde Ankara’nın gözde alışveriş ve yaşam merkezi Panora’yı bulunduran Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (PAGYO), ‘Borsa İstanbul’un en yüksek oranda nakit temettü dağıtımı’ taahhüt eden şirketi olarak 2013 yılı ilk altı aylık mali sonuçlarını açıkladı. İlk altı aylık dönemde kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artıran Panora GYO, 12.5 milyon lira olan kârını 17 milyon liraya yükseltti.
Altı aylık dönemde konsolide geliri 25.2 milyon lira, esas faaliyet kârı 19.2 milyon lira olan şirket, dönem kârındaki önemli artışla dikkat çekti. Altı aylık sonuçlara göre, geçen yıl aynı dönemde 0.144 lira olan hisse başına kazanç ise 0.196 liraya yükseldi.
Türkmenistan’daki en büyük limanı yapacak
Çalık Holding bünyesindeki GAP İnşaat Türkmenistan’da “Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanları” projesini inşa edecek. 4 yılda tamamlanması planlanan projenin temel atma törenine, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülkenin bakan ve milletvekilleri ile Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık katıldı.
Projenin toplam saha oturum alanı 1.209.400 metrekare olacak. 133 bin 830 metrekare kapalı alana sahip olacak projenin toplam rıhtım uzunluğu 3 bin 600 metre, toplam tren hatları uzunluğu ise 5 bin 300 metre olacak. YAVUZ KARAMAN / Milliyet
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hacı18 Ağustos 2013 17:57

    bu ülkede bedavadan, hak yiyerek, yalan dolanla zengin olan haramcı güruh emlakçılardır, kimse emlakçıları sevmez, hatta birbirlerinden bile nefret ederler